Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Piltz, lördagskrönikör.

Anders Piltz: "Därför slutade jag spela schack med datorn"

Kommer människan att behålla kommandot över tekniken? undrar Anders Piltz i sin lördagskrönika.

Jag har slutat spela schack med min dator. Visserligen kan man programmera den så att den blir dummare än vad den är, men det hjälps inte: den vinner alltid. Jag tröstar mig med att jag fortfarande har makten att sätta på och stänga av burken och kan förtränga förödmjukelsen.

Den artificiella intelligensen (AI) har kommit för att stanna, och detta var ett banalt exempel. För några år sedan vann den kloka maskinen Watson frågesporten Jeopardy och en miljon dollar. Det kan man väl unna den. Men Watson läser numera 200 miljoner sidor text på tre sekunder, och analyserar innehållet. Den kan läsa all världens statistik och alla forskarrapporter om en viss sjukdom och jämföra dessa data med min och hela min släkts journaler och berätta vad jag sannolikt kommer att drabbas av, och när. Med ledning av symptom, diagnoser, patienthistoriker och tillgängliga åtgärder kan maskinen långt bättre än den mest erfarne läkare föreslå behandling. Den kan göra prognoser om hur länge en viss patient kommer att leva. Vem ska vi satsa på, med tanke på den enorma kostnaden att hålla döende patienter vid liv? Det finns redan företag som ägnar sig åt att förfina metoderna att förutsäga människors öde.
Men varför så dyster? Som all utveckling är också denna flertydig. Det finns tusentals områden där maskinen kan hjälpa oss att fatta säkrare beslut än någonsin, med hjälp av big data, enorma mängder information som ingen människa kan hålla i huvudet: kollektivtrafik, prisreglering, hälsostatus, kvinnans säkra perioder, kostråd, språkanalyser som avslöjar risk för depressioner, etc etc.

Frågan måste dock ställas: kommer människan att behålla kommandot över tekniken? Hur upprätthålla det värde som vi kallar integritet, individens motsvarighet till en stats suveränitet? Ryssarna ska inte bestämma Sveriges försvarspolitik, och inget börsnoterat bolag ska, med hjälp av hundratals sensorer som registrerar din andning och minsta rörelse, besluta hur du ska leva ditt liv. 
Du är nämligen det som apparaten eller appen aldrig kan bli: person, icke upprepbar, medaktör i en värld av relationer genom den sårbara kroppen, vetandet, viljandet, kännandet, älskandet, hatandet, med din unika historia av smärtor och framgångar. Du kan visa medkänsla, ge löften, vara ironisk, be, tacka, hoppas, glädjas, sörja och dö – allt som maskinen aldrig kan lära sig.

Begreppet person uppkom i den kristna teologin, som försöker tränga in i den största hemligheten, den heliga Treenigheten. Gud är relation. Du som läser detta är en avbild av Gud, existerar i relation till Treenigheten och dina medmänniskor. 
Ingen maskin kan tävla mot den algoritmen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.