"Jag är tacksam och glad för att jag har hittat ett yrke som passar mig", säger Amr Bitar, som kom som flykting från Syrien för några år sedan och som nu börjar på Sveriges Radio vid årsskiftet.
"Jag är tacksam och glad för att jag har hittat ett yrke som passar mig", säger Amr Bitar, som kom som flykting från Syrien för några år sedan och som nu börjar på Sveriges Radio vid årsskiftet.

Amr växlar in på nytt spår

Han har startat en radiostation och en tidning. Det har gått undan för Amr Bitar sedan han kom till Sverige för två och ett halvt år sedan. Snart börjar han på Sveriges Radio.

ANNONS
|

Amr skulle bli advokat. För att ha råd med juridikstudierna på universitetet i Damaskus jobbade han som försäljare:

– Jag har alltid jobbat hårt. Jag är envis, sätter mig aldrig ner och vänta utan jagar efter mina mål, säger han.

Efter flykten från Syren till Libyen, via Libanon och Egypten, fick han jobb som tv-reporter på största nyhetskanalen i Libyen.

– Där var det krig och kaos. Jag blev kidnappad och bestulen på videokamera och annan utrustning. Det var för farligt för att stanna.

En pråmliknande farkost tog honom och 183 andra passagerare till Italien efter två dygns ovisshet på Medelhavet.

ANNONS

– Det luktade död ombord, barnen grät, det saknades sittplatser. Jag höll rädslan borta genom att filma, berättar han.

– Det kunde ha blivit en dödsresa för många, sa han i dokumentären, som visades i Sveriges Television.


    Snart är Sveriges Radio den nya arbetsplatsen för Amr Bitar. Bild: Clas-Göran Sandblom
Snart är Sveriges Radio den nya arbetsplatsen för Amr Bitar. Bild: Clas-Göran Sandblom

Amr hamnade på ett flyktingboende i Fjärås sommaren 2014. Då träffades vi träffades där första gången, och på engelska avslöjade Amr Bitar att han tänkte bli reporter i Sverige, trots att han inte kunde många ord svenska.

– Alla jag avslöjade mina planer för sa att de trodde på mig.

Han startade en radiostation och en tidning. Och stortrivs.

– Jag brinner för journalistiken. Jag skaffar kontakter, lyssnar in vad folk säger och sätter in det i ett sammanhang, ser nyheter och formulerar dem till en story.

Han är påkopplad hela sin vakna tid.

– Det är ett tillstånd. Att vara journalist är inte lätt, man måste hela tiden kolla fakta, leva med jobbet. Inte följa givna mallar. Det är inte heller svårt, jag älskar yrket och det är roligare än vad jag trodde.

Han har jobbat hårt.

– Eftersom allt är annorlunda i ett nytt land måste man anstränga sig extra mycket.

ANNONS

Nu ser han sig som svensk och tror på ett svenskt medborgarskap om något år.

– Jag är tacksam för att Sverige är mitt nya hemland och jag ska försöka göra en bra insats för det svenska samhället, säger han.

Svenska har han lärt sig på SI och enträgna studier på egen hand.

– Jag började bokstavera mig fram och försöka förstå innehållet i tidningsrubrikerna. När jag letade nyheter på nätet tragglade jag mig igenom ord för ord. Det hjälpte mig framåt, säger han.

Tvåspråkiga tidningen Svedna riktar sig till arabisktalande om vad som händer i Sverige. Redaktionen, med ett halvdussin medarbetare, finns på Hisingsgatan. Amr är där ”typ” tolv timmar om dagen, varje dag. Tidningen är en inkörsport för nyanlända – till det svenska samhället och språket.

Svedna, en förkortning av Sverige och Norge, har en hemsida, sänder radio och lägger ut nyheter på Facebook.

– Vi har nästan 60 000 följare. Vissa inslag har setts av en miljon människor. Webbsidan har 100 000 besökare varje månad. Bäst gillar jag att göra reportage med video-bilder. Sådana inslag är det många som kollar.

Han hinner även lära ut svenska för nybörjare, oftast pensionärer, och ge samhällsinformation till nyanlända.

ANNONS

– Jag berättar om praktiska råd, som att man kan byta adress visa Skatteverkets hemsida. Sådant som är självklart för alla som fötts här. Det jag inte vet tar jag reda på. Vi får starkt positiv respons för detta.

Vid årsskiftet börjar Amr Bitar på Sveriges Radio.

– Det är inte lätt att få jobb där. Första veckan i Sverige ringde jag dit. De sa att jag var välkommen söka när jag lärt mig prata bra svenska. Det inspirerade mig. De får väl sådana samtal varje dag. Nu blir jag kollega med den som svarade.

Amr Bitar ska jobba på den arabisktalande redaktionen, och sköta sociala medier, men också göra nyhetsinslag på svenska för SR.

Trodde du att du skulle få jobbet?

– Ja.

Du verkar säker?

– Jag hoppas det ska gå bra. Om jag inte kan sådant som krävs så säger jag ifrån. Skulle det inte flyta första gången jag skriver något på svenska så kommer det till slut att bli bra.

Vad säger mamma och pappa?

– Grattis. Jag hoppas att de är stolta.

Andra får täcka luckan efter Amr på Svedna och studieförbundet.

ANNONS

Längre fram kan han tänka sig att ta upp sina juridikstudier igen.

– Men det är mycket nu, säger han.

Han har också ett annat mål.

– Det är att få en egen talkshow, säger han.

Fakta: Amr Bitar

Ålder: 28 år.

Bor: Lindome.

Gör: Journalist, asylsamordnare för muslimska studieförbundet Ibn Rushid i Västsverige, chefredaktör, snart radioreporter.

Familj: 58-åriga föräldrar, som är ingenjörer, en bror som är advokat, en som är läkare i Tyskland samt en syster, som också ska bli läkare. ”Vi talar med varandra på Facetime varje dag”.

Intressen: Journalistik, samhällsfrågor.

ANNONS