Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ambassadören Maria Leissner fyller 65 år, men planerar att fortsätta jobba. Bild: Janerik Henriksson
Ambassadören Maria Leissner fyller 65 år, men planerar att fortsätta jobba. Bild: Janerik Henriksson

​Ambassadör Leissner fyller 65 – men tänker inte bli pensionär

Ambassadören Maria Leissner har alltid intresserat sig för demokrati och utrikesfrågor. Det började redan när hon som liten flicka förstod att alla barn inte hade det lika bra som hon och att man kunde göra något åt det.

Diplomaten och tidigare politikern Maria Leissner har kommit in i en helt ny fas i livet. Hon har blivit mormor och det är en omvälvande erfarenhet.

– Jag har slutat färga håret, nu får det vara grått och vitt. Jag väntade bara på ett lämpligt tillfälle, säger hon och skrattar.

En mera djupgående förändring är att familjens centrum flyttar från henne själv till dottern Saga. Särskilt tydligt märktes det i julas.

– Jag landade i Sverige kvällen före julafton och kom hem till en jul som jag inte haft något ansvar för alls. Det har inte hänt sedan jag var liten. Min dotter och hennes sambo hade förberett allting. Det blir så tydligt när man får barnbarn att tyngdpunkten i familjen hamnar där det finns uppväxande barn.

Stockholmsbaserad ambassadör

Maria Leissner hoppas kunna arbeta många år till, så att bli 65 innebär annars inget särskilt. Just nu trivs hon med att vara Stockholmsbaserad ambassadör för sju länder i Västafrika. En av hennes främsta uppgifter är att främja handeln mellan Sverige och de aktuella länderna.

Resorna i jobbet är många och det är hon van vid. När hon ledde demokratiinstitutet Community of Democracies 2012 till 2017 for hon i alla väderstreck och hälsan tog stryk. Numera reser hon enbart i nord-sydlig riktning ett par gånger i månaden och tidsskillnaden blir aldrig stor.

– Men jag är så trött på att flyga! Säkerhetskontrollerna har blivit så integritetskränkande. Och eftersom man inte flyger business class för skattebetalarnas pengar sitter jag upprätt och försöker sova medan huvudet far som en boll.

Bild: Janerik Henriksson
Bild: Janerik Henriksson

Maria Leissner skulle aldrig komma på tanken att frivilligt flyga någonstans på semestern. Vid långledigheter håller hon sig i Sverige, gärna i familjens fjällstuga eller i Blekinge där hon och syskonen har ett ställe i skärgården.

En dag ska hon bli Blekingebo på riktigt, och husägare. Men tills dess måste hon bättra på sin händighet.

– Jag vill lära mig att använda verktyg bättre. Det har jag alltid överlåtit på männen i min omgivning, men nu är jag frånskild sedan ett par år. Ett av mina nyårslöften är att köpa en skruvdragare och lära mig hantera den.

Politiken lockar inte längre

Att återgå till politiken är inget som lockar, även om hon kallar sig obotligt liberal. Hennes politiska karriär innefattar bland annat åren som ordförande för Liberala ungdomsförbundet på 1980-talet och perioden som partiledare för Folkpartiet Liberalerna 1995–1997.

Det sistnämnda uppdraget blev kortare än hon hade räknat med. Vintern 1996 krockade bilen som Maria Leissner, sambon Hans och deras dotter Saga färdades i och Hans avled.

– Som partiledare behöver man någon där hemma som peppar en. Har man inte det blir det svårare att hitta kraften att tackla de problem man stöter på. Då ger man upp lättare. Jag hade inte gett upp om Hans hade levt.

Maria Leissner med famnen full av blåklint efter att ha blivit vald till partiledare för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) 1995. Bild: Hans T Dahlskog
Maria Leissner med famnen full av blåklint efter att ha blivit vald till partiledare för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) 1995. Bild: Hans T Dahlskog

Efter den politiska karriären har Maria Leissner huvudsakligen arbetat med utrikes- och demokratifrågor, till stor del som diplomat. Intresset för hur människor har det i andra länder har gått som en röd tråd genom hennes liv.

Tömde sin spargris

Det började en dag hemma i Göteborg när hon var liten och mamma öppnade dörren för en dam som samlade in pengar till SOS Barnbyar. Maria stod och klängde i mammas kjolar när kvinnan berättade om hur en liten slant skulle förvandlas till flera kilo ris till ett barn i Korea.

– I min egen uppväxt hade inget fattats men nu förstod jag att alla inte hade det så. Jag sprang in och tömde spargrisen och gav tanten. Sedan fick jag varje år en broschyr om hur pengarna hjälpte. Jag insåg att det fanns orättvisor som var helt oacceptabla, men också att man kunde göra något åt dem.

Har du kvar den hoppfullheten i dag?

– Absolut! Vi har kommit fantastiskt långt när det gäller att utrota fattigdom jämfört med för 60 år sedan, tack vare att världen har samarbetat.

Maria Leissner

Ålder: Fyller 65 år den 21 januari.

Gör: Stockholmsbaserad ambassadör för de västafrikanska länderna Senegal, Gambia, Guinea, Sierra Leone, Elfenbenskusten, Togo och Benin.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, syskon, en dotter och ett barnbarn.

Så firar hon födelsedagen: ”Jag är i Liberia då och har lovat att bjuda min ambassadörskollega på tårta.”

Om att fylla 65: ”I och med att jag har blivit mormor glider jag naturligt in i den tredje åldern. Väldigt tillfredsställande och bra!”

Samlar på: ”Sagoböcker från världens alla länder, ett intresse jag ärvt från min farmor vars moster var Elsa Beskow. Vi har sagor i släkten och har alltid haft en levande folkkultur. Det är en viktig del av den jag är.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.