Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Nydeggers trädgård i Hjälteby på Tjörn är full av insekter.
Hanna Nydeggers trädgård i Hjälteby på Tjörn är full av insekter. "Många barn har aldrig hållit en fjäril eller skalbagge i handen tidigare och tycker det här är väldigt spännande", säger hon. Bild: Kjell Flodin

Allt surrande kring Hanna är bisaken som barnen älskar

Trädgården är full av insekter och andra småkryp. Hon har själv odlat många av växterna som lockar insekterna. Bin, humlor, blomflugor och fjärilar är naturens egna superhjältar och viktigaste pollinerare. I Surrande Täppan hemma hos Hanna Nydegger kan besökarna se dem i aktion och bygga ett insektshotell.

Hanna Nydegger har alltid älskat naturen och gick med i scouterna redan när hon var åtta. Redan då var hon ett energiknippe som alltid hade minst en aktivitet per dag efter skolan. Efter gymnasiet studerade hon till biolog på Göteborgs universitet och utbildade sig till vildmarksguide i Åre och Järpen.

– Jag älskade Jämtland och hade gärna stannat där. Men jag gillar ju Bohuslän lika mycket så jag får nöja mig med att åka till Jämtland regelbundet, säger Hanna.

Hanna med sina hundar Storm, Max och Varg. Bild: Kjell Flodin
Hanna med sina hundar Storm, Max och Varg. Bild: Kjell Flodin

Under en praktikperiod i Umeå jobbade hon med slädhundar och lärde sig uppskatta rasen husky. Det har satt sina spår. I dag har hon två Siberian husky och en Alaskan husky hemma och helst hade hon velat köpa fler. Även om man inte bor i fjällen funkar det bra men givetvis måste träningen anpassas efter årstiden. Hundarna mår som bäst när det svalt och kallt.

– Jag har alltid älskat hundar men nu är det alltså bara en ras som gäller. Det är helt fantastiskt att köra dem i skog och mark. Jag står på en kickbike bakom och det går undan kan jag lova, säger hon och ler med hela ansiktet.

Många nyfikna barn

Under sommaren har Hanna fullt upp med att ta hand om alla nyfikna barn som besöker Surrande Täppan. Ofta med mor- eller farföräldrar i släptåg som gärna stannar i flera timmar för att bygga ett insektshotell och fågelholkar. Hanna tycker om att se lugnet som infinner sig hos både barn och vuxna när de sysselsätter sig i trädgården. Och hoppas på att det påverkar. Att tänka på insekterna och deras betydelse får inte bara vara en tillfällig trend menar hon.

– För trender har en tendens att gå över och vi måste alltid ha insekterna och deras väl och ve i åtanke . Inte bara just nu när det är i ropet. Helst ska alla inse hur viktigt det är att lämna en plätt av gräsmattan som inte klipps för att insekterna ska få vad de behöver. Och lämna gärna något dött träd eller en stubbe kvar. Då blir insekterna glada, säger hon och berättar att humlorna är hennes absoluta favoriter.

Här stortrivs Hanna, omgiven av blommor och sina tre hundar. Bild: Kjell Flodin
Här stortrivs Hanna, omgiven av blommor och sina tre hundar. Bild: Kjell Flodin

Biologisk mångfald är A och O. På den förhållandevis lilla ytan växer massor av blommor som drar till sig mycket insekter. Så det finns mycket att se och fånga för den som är nyfiken.

– Det är ju inte Liseberg precis men många barn har aldrig hållit en fjäril eller skalbagge i handen tidigare och tycker det här är väldigt spännande när de vänder på en stubbe och kanske hittar en kopparorm, ler hon.

Till Jämtland i augusti

Hanna stortrivs med att driva Surrande Täppan i Hjälteby på Tjörn, men börjar redan se fram emot resan till Jämtland i augusti – och sedan höst och vinter.

Hon uppskattar inte sol och värme utan föredrar när det är kallt och svalt, precis som hennes hundar.

– Jag sitter hellre vid en brasa när det är kallt runt omkring. Det tycker jag är riktigt mysigt. Men på sommaren är det förstås kul att vara på havet med familj och hundar också. Att simma är bra träning för hundarna, så det gör vi ofta.

Flera av Hannas insekter har checkat in på hotell. Bild: Kjell Flodin
Flera av Hannas insekter har checkat in på hotell. Bild: Kjell Flodin

Hur ska man tänka för att hjälpa våra insekter bäst?

– Se gärna till att ha blommor för olika säsonger. Sälg är viktigast på våren och plantera gärna kungsmynta, röd solhatt och kantnepeta. De är superenkla växter som verkligen gör skillnad och som insekterna gillar. Och lämna gärna en rishög i trädgården, säger Hanna.

Snart har hon sin diktbok om naturen klar – med egna foton förstås.

Hanna Nydegger

Ålder: 38 år.

Bor: Tjörn.

Familj: Man och två barn, föräldrar och syskon, tre hundar.

Gör: Egenföretagare med flera olika aktiviteter beroende på säsong.

Hemsida: www.art-of-adventures.se

Intressen: Scouting, fjällvärlden och allt som hör ihop med det, humlor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.