Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Penne pomodoro är god som den är, men går att komplettera med exempelvis tonfisk, grillad halloumi eller en burrata, tipsar Alexandra Zazzi.  Bild: Oliver Hoffmann
Penne pomodoro är god som den är, men går att komplettera med exempelvis tonfisk, grillad halloumi eller en burrata, tipsar Alexandra Zazzi. Bild: Oliver Hoffmann

Alexandra Zazzi: Recept på pasta pomodoro

Hur gör man snabb vardagspasta av råvaror man har hemma? Alexandra Zazzi tipsar om den italienska favoriten Penne pomodoro, som hon toppar med generösa mängder nyriven parmesanost.

Tack för att ni skickar in recept, frågor och åsikter om matspalten. Fortsätt med det! Det är alltid lika roligt att läsa. I denna spalt tänkte jag samla ihop några frågor som kommit in via sociala medier och som jag och matredaktionen plockat upp bland bekanta och vänner. Jag ska försöka fatta mig kort så att jag får plats med flera svar. Först ut:

Det är gott om trattkantareller i år – vad man kan göra av dem förutom risotto?

Ja, visst har det varit ett ljuvligt svampår. Denna härliga smaksättare har fullt med vad vi kockar refererar till umami. Här är tre snabba tips!

  1. Hacka, stek i smör och blanda i köttfärs. God att både trilla köttbullar eller göra limpa av. Gör en stor omgång och frys ned till jul.
  2. Torka, mixa i matberedare och ställ på bordet. Gott till allt!!! Vad sägs om en liten lyxig variant av frukostägget?
  3. Svampmacka, potatismos med svamptopping, svampsås, svampsoppa….Svamp är gott till det mesta, gärna i sällskap med smör eller grädde! Eller knaperstekt vitlök och persilja.

Jag är trött på lussebullar. Finns det något roligare alternativ i advent, gärna med saffran?

Vad sägs om saffransbiscotti? Gör dem stora eller små, doppa halva i vit choklad och strö över hackad pistagenöt, rostad hackad mandel, rivet skal från en ekologisk apelsin eller pärlsocker. Här är receptet:

Saffransbiscotti

  • 2,5-3 dl socker
  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 0,5-1 paket saffran (beroende på hur förtjust man är)
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mandlar eller hasselnötter
Möra saffransbiscotti med mandel, toppade med pärlsocker. Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT
Möra saffransbiscotti med mandel, toppade med pärlsocker. Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT

Gör gärna så här:

  1. Vispa ihop rumsvarmt smör, saffran och socker poröst med elvisp.
  2. Knäck i äggen ett i taget och vispa ner i smeten.
  3. Grovhacka mandlarna (eller behåll dem hela) och skrapa ur kärnorna ur vaniljstången. Rör i smeten.
  4. Blanda salt, vetemjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg.
  5. Rulla ut till en 25-30 cm lång korv. Lägg på en plåt och platta ut så att den är 4 centimeter hög i mitten och smalare på kanterna. Eller gör en annan form, stor eller liten, för annan storlek på kakorna.
  6. Grädda längden 25-30 minuter i 180 ºC. Kontrollera att den känns fast när du tar ut den och lägger på en torr och luktfri skärbräda.
  7. Skär i tunna skivor (ca 1-1,5cm) och lägg tillbaka dem på plåt med snittsidan nedåt. Använd flera plåtar.
  8. Sänk temperaturen på ugnen till 130 ºC och torka kakorna i 1-1,5 timme tills de får färg och känns torra. Låt svalna. Förvara i rumstemperatur i burk.
  9. Vänd dem i choklad om du önskar.

LÄS MER: Så bakar du en festlig vegansk marängtårta

Jag skulle vilja lära mig en snabb vardagspasta, gärna på saker man brukar ha hemma.

Vilken underbar fråga, det har väl inte undgått någon att jag älskar pasta i alla dess former. Ibland får jag även frågan vilken pasta man äter oftast i Italien och om man verkligen äter pasta varje dag. Och ja, det gör man! Italienarna älskar sin pasta och jag skulle vilja säga att den enklaste och vanligaste pastan är penne med tomatsås, örter, olivolja och riven parmesan.

Tittar man på den som brukar rankas högst hamnar dock lasagne alltid på första plats på restaurangerna. Och nu till Penne al pomodoro, ett enkelt recept. Rätten kan piffas till det med vad som kan finnas i gömmorna hemma. En sallad, en burk tonfisk, överblivet kött eller fisk, grillad halloumi, en burrata eller tre… Ja, mina vänner, det är ni som fixar tillbehören. Själv tycker jag att pastan kan ätas i ensam majestät så länge man toppar den med god olivolja och rikligt med Parmiggiano Reggiano.

Penne Pomodoro

4 personer

  • 1 dl olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater av hög kvalitet
  • 1 vitlöksklyfta, fint skuren
  • 0,5 gul lök, fint skuren
  • 2 tsk oregano
  • salt och svartpeppar
  • 400 g penne eller annan pasta
  • 2 dl nyriven parmesanost
  • 15 blad färsk basilika (om du har)

Gör gärna så här:

  1. Sätt på pastavatten med salt.
  2. Häll olivoljan i en kastrull lägg i båda lökarna. Låt svettas utan att få färg.
  3. Häll i tomaterna, sönderdela med en potatisstomp eller en gaffel och låt sjuda upp.
  4. Smaka av med oregano, salt och peppar. Har du en skvätt vin eller balsamvinäger hemma kan du smaka av med den. Låt sjuda minst 20 minuter.
  5. Koka pastan al dente, häll av pastavattnet (men behåll lite vatten) och rör i pastan i såsen i såskastrullen.
  6. Lägg i en klick smör, lite pastavatten och rör om med spisen på högsta värme.
  7. Rör i strimlad basilika och hälften av parmesanosten. Häll upp på tallrikar och strö över resten av osten och en skvätt god olivolja. Buon appetito!

LÄS MER: ”Är det farligt att ha disktrasor hemma i köket?”

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.