Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Alexandra Zazzi knäcker gåtan om Gustav Vasas söta tårta

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt sätter vi punkt för Gustav Vasas tårta – en härlig pajliknande kaka med både päron och körsbär.

Hej allesammans i försommarvädret.

Jag har sagt det förr men det tål att upprepas: ni är otroligt härliga kära läsare! Alltid engagerade, alltid frågvisa. Ni är fortfarande många som drar sig till minnes forna Restaurang Fortunas schnitzlar och plats som vi skrivit om de senaste veckorna. Här är ett sista tillägg och tack till Ann-Sofi Lagerkvist som mailat och berättat att hon jobbade där hos sina morföräldrar Ragna och Henning Fälth som drev Fortuna. Det är något särskilt med smakminnen, det gäller att vårda dem ömt.

LÄS MER: Görkända wienerschnitzlar från det gamla Göteborg

Och nu till nästa utlovade fortsättningsfråga. Jag efterlyste Gustav Vasas tårta för Siv N’s räkning i GP den 19 maj och jag har fått flera svar.

Hej Alexandra,

Jag läser alltid din matspalt och när jag såg ”Gustav Vasas tårta” som rubrik blev jag extra intresserad, eftersom jag är intresserad av både historia och matlagning.

Min första tanke var i så fall att det borde vara en krokan, för det åt man ju redan på medeltiden. Men så hittade jag i en av mina historiska kokböcker, ”Smaka på historien”, av Katarina Schoerner Carr och Örjan Klein, just ”Gustav Vasas körsbärs och pärontårta”.

Jag läste receptet. Det är enkelt och jag ska prova det i sommar när körsbären kommer.

Med vänliga hälsningar

Maria Gustavsdotter, Uddevalla

LÄS MER: Gustav Vasas tårta och dressing på blåmögelost

Hej Maria, tack för ditt mail. Kul att du nämner krokan, precis som du var jag inne på mandelmassa i bakverket. Krokan är ju en form av sirligt bakade och dekorerade kakor gjorda på mandelmassa som kan fästas samman till fester och bröllop.

När det gäller Gustav Vasas tårta skiljer sig recepten något inbördes, så jag passade på att roa mig kungligt och baka underverket. Och ja, det är ett mycket trevligt bakverk som mer påminner om en saftig paj. I de 5-6 recept jag hittat på Gustav Vasas tårta är de framträdande ingredienserna mandelmassa, körsbär och päron.

Jag kan tyvärr inte ta med alla mejl men tack till alla ni som hörde av er – jag läser som alltid alla brev även om de inte publiceras. Här kommer receptet jag bakade. Hoppas det smakar och kittlar era sinnen.

Gustav Vasas tårta – en variant

Botten, mördeg:

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 litet ägg

Fyllning:

  • 3 inlagda päron
  • 3 dl urkärnade körsbär
  • 1-2 msk strösocker (lite beroende på hur söt frukten är)
  • 1-1,5 tsk maizena
  • 3-4 sötade klassiska skorpor, blev gott med kardemummasmaken
  • 30-40 g smör

Topp:

  • 400 g mandelmassa, väl kyld
  • 2-3 droppar bittermandelextrakt (valfritt)
  • 1-2 äggvitor, ca 60 g

Gör gärna såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Botten: Nyp ihop smör, socker, mjöl och slutligen ägg till en deg.
  2. Kavla ut degen mellan två bakpapper i samma storlek som formen och kanter.
  3. Klä formen och ställ in i kylskåp i minst 1 timme.
  4. Nagga botten, täck kanterna med aluminiumfolie och baka av i 200 grader i 15 minuter. Tag ut och låt svalna.
  1. Fyllning: Skiva päron i tunna klyftor och lägg ut snyggt i botten på mördegen.
  2. Blanda/mosa/hacka körsbär med strösocker och maizena och täck päronen.
  3. Smula skorporna i matberedare till ett pulver och blanda med smöret. Strö ut över körsbären.
  1. Topp: Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet, blanda i äggvitan till en fast men ändå följsam smet.
  2. Lägg i spritspåse med tyll (stjärnformad eller platt efter smak).
  3. Spritsa toppfyllningen i snygga mönster över pajen.
  4. Grädda i cirka 15-20 minuter i mitten på ugnen tills kakan fått färg. Servera med lättvispad grädde eller glass. Kakan är god ljummen och kall och håller sig saftig i flera dagar.

LÄS MER: Så konserverar du bär och frukter utan tillsatser

LÄS MER: Somrig trerätters / Marias sommarmeny

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.