Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Alexander satsar allt – och tar i trä

En annons på Blocket blev vändpunkten som fick honom att ta steget. I dag är möbelsnickeriet Alexander Wikströms yrke och de gamla handverktygen en passion.

Flera bord i massivt trä står uppställda inne i verkstaden och jag frågar om det ibland är svårt att skiljas från vissa möbler. Alexander ler och nickar mot ett mörkt bord tillverkat av två identiska skivor.
– Den där är jag väldigt sugen på att behålla. Det är mörk alm som vuxit på ett ställe som gjort att nyansen blivit mer åt valnötshållet, den skulle jag själv vilja ha.
Att använda två identiska skivor ur stocken och sätta ihop har blivit lite av Alexanders specialitet. Han arbetar oftast med stormfällt virke som torkats, vilket föranleder en del förberedelser. Virket behöver ligga minst tre, fyra vintrar utomhus, så att det lufttorkas långsamt och spänningar i träet släpper. 
– Efter det ligger det i en virkestork, för att få ner fuktigheten till möbeltorrt som är runt sju procent. Sen får det vila inne verkstan någon månad så att det anpassar sig till luften där inne, berättar Alexander.

Alexander testar glidet och visar med putsduken hur len ytan kan bli. Bild: Jan Larsson
Alexander testar glidet och visar med putsduken hur len ytan kan bli. Bild: Jan Larsson

Fram till årsskiftet jobbade han på DHL i Landvetter, men är nu möbelsnickare på heltid. Han berättar om hur allt började för tre år sedan, då hans sambo hade hittat ett bord på nätet och Alexander tyckte att en sådan kunde han väl tillverka själv. 
– Ja, jag satte ihop ett bord. Men min sambo var inte riktigt nöjd med designen, så vi lade ut den på Blocket istället. 
Det tog tio minuter innan den var såld. Alexander kände att det här kanske kunde vara något.
– Det var ju riktigt roligt, både att skapa och att möbeln uppskattades. Så jag gjorde ett bord till och kände mig inte nöjd då heller, så vi sålde det på Blocket och det såldes lika snabbt som det andra.

Bild: Jan Larsson
Bild: Jan Larsson

Beställningar kom in och Alexander fick mer och mer att göra, så mycket att han inte hann med. Dubbelarbete och familj med två barn blev väl mycket, så han tog ett beslut och sade upp sig från jobbet på DHL. I dag känner han att tidpunkten var rätt.
– Det är stor efterfrågan på sådana produkter som jag jobbar med. Jag kom väl också rätt in i någon form av trendvåg, vad gäller möbelsnickrade möbler.
Hantverket har Alexander lärt sig efter hand. Han har alltid gillat att vara kreativ och snickra och skapa. Mycket har han lärt sig från nätet, där Youtube är en källa till kunskap. Virket; alm, ask och ek hämtar han från lokala sågverk. 
– Det händer att jag blir kontaktad av privatpersoner som vill ha bort träd från tomten. Då hämtar jag med kranbil. Just nu väntar jag in en sändning med 30 stockar ek, som ska sågas.  
Handverktygen är en viktig del i hans arbete och samtidigt en passion.
– Jag försöker i möjligaste mån använda handverktyg istället för maskiner. Dels är de snabbare att jobba med, man slipper leta efter kablar och kopplingar, sen är de outstanding när det gäller finish och detaljarbeten.

Alexander menar att alla verktyg inne i verkstaden egentligen är metall som ska bearbeta trä, ett slags stämjärn i olika former. Han visar en hyvel från tidigt 1900-tal. 
– Den här kan slipas om flera gånger, stålet var ju mycket bättre förr. Sen blir det skillnad på snitten i träet om du hyvlar mot om du använder sandpapper. Med sandpapperet slår du av fibrerna, använder du hyveln, så skär du av träfibrerna med det vassa stålet.
Han ser framtiden an och vill gärna jobba mer med lite lättare möbler, som kabinettsskåp och liknande där han kan utveckla sitt handarbete och lägga mer tid på smådetaljer. Alexander känner att han har valt rätt väg i sitt liv.
– Absolut, ingen tvekan om det. Folk vill ha möbler i trä och sen så finns det ju många som menar att trä aldrig är eller någonsin blir omodernt eller ute.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.