Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agneta Helldal från Falkenberg har bott i Italien i 45 år och sedan drygt 20 år tillbaka arbetar hon som guide i Florens. Åtskilliga svenska turister har tack vare henne hittat till konstskatter, marknader, affärer, restauranger och mycket annat. I bakgrunden skymtar takkupolen på Santa Maria del Fiore. Bild: Gustaf Östberg
Agneta Helldal från Falkenberg har bott i Italien i 45 år och sedan drygt 20 år tillbaka arbetar hon som guide i Florens. Åtskilliga svenska turister har tack vare henne hittat till konstskatter, marknader, affärer, restauranger och mycket annat. I bakgrunden skymtar takkupolen på Santa Maria del Fiore. Bild: Gustaf Östberg

Agneta visar svenskarna de finaste pärlorna i Florens

I över 20 år har Agneta Helldal från Falkenberg haft Florens som sin arbetsplats. Här guidar hon svenska turister till konstskatter, undangömda marknader och mysiga affärer. Florens har blivit en del av henne och hon har ingen längtan tillbaka till Sverige.

Utsikten från Caffé del Verone uppe på museet Museo Degli Innocenti i centrala Florens är enastående. Den karaktäristiska takkupolen från den magnifika katedralen Santa Maria del Fiore häver sig i all sin prakt över de rostfärgade vackra tegeltaken, strävande mot himlen. Duvornas mjuka kuttrande blandas med lågmälda samtal vid borden, från baren hörs ett stilla pysande när servitören gör en enkel espresso att njuta av.

Efter alla år som guide har Agneta Helldal koll på varenda liten gata i centrala Florens. . Bild: Gustaf Östberg
Efter alla år som guide har Agneta Helldal koll på varenda liten gata i centrala Florens. . Bild: Gustaf Östberg

Caféet är förvånansvärt tomt och tyst denna förmiddag och det är precis så Agneta Helldal vill ha det när hon är ledig. Tystnaden är sällsynt i en stad som Florens, som årligen besöks av mer än nio miljoner turister och där varje kvadratcentimeter bär en historia och således lockar till sightseeing. I gathörnen trängs turister från hela världen för att se och uppleva stadens konstskatter och kulturella arv, och de stora turistmassorna flyter fram i vågor över piazzorna och genom de smala gränderna.

LÄS MER: Malin blev förälskad i Italien – sedan var det klippt

Sedan 20 år tillbaka arbetar Agneta som auktoriserad stadsguide i Florens, och hon kan staden som sin egen bakficka. Hon kan berätta om varför Davidstatyn har oproportionerligt stora händer, känner till de bästa restaurangerna, och kan ge råd om vilka marknader man ska akta sig för.

Flyttade dit på 70-talet

Men hennes liv i Italien sträcker sig längre tillbaka än så, i över 45 år har hon bott och arbetat här. För redan på 1970-talet flyttade hon med man och tre små barn till Florens. När de skildes valde Agneta att stanna kvar.

– Italien är helt fantastiskt att leva i, men som ensam kvinna är det tufft. Du måste kämpa tio gånger så mycket som en man här. Här får man klara sig själv och har man ingen familj som stöttar får man vara envis, säger hon och blickar ut över stadens tak.

Hon vet vad hon talar om, för trots att det var få som trodde på hennes affärsidé startade hon först ett företag som sålde hästartiklar från Sverige och England till italienska butiker. Affärerna gick bra, men det var slitsamt och till slut lade hon ner företaget då kunderna inte betalade i tid och skatterna blev för höga.

Tipsad om guideutbildning

1996 blev hon tipsad om en guideutbildning som hon direkt kände att hon ville gå. Under två intensiva år studerade hon Florens historia och konst på heltid.

– Examen var både skriftlig och muntlig, och en kommitté skulle godkänna det man lärt sig. Det gick bra, och så började det, berättar hon.

Agneta Helldal utanför den berömda katedralen i Florens.. Bild: Gustaf Östberg
Agneta Helldal utanför den berömda katedralen i Florens.. Bild: Gustaf Östberg

När servitören kommer fram till bordet för att ta upp beställningen småpratar Agneta med henne på flytande italienska. Språket är nyckeln till många låsta dörrar i Italien och något som många av hennes kunder drar nytta av.

– Jag guidar på både svenska och engelska, men de svenska grupperna är i majoritet. Svenskan är ju ett litet språk och det ger en mer begränsad säsong, eftersom det blir för varmt i Florens under juli och augusti. Jag har i genomsnitt två grupper per dag och guidningen tar max tre timmar, mer orkar man inte. Förr hade jag fler stora grupper, i dag arbetar jag i en mer intim dialog med mina kunder, berättar hon.

Asiater med späckat schema

De senaste tio åren har det skett en förändring bland de som turistar i Florens. Koreaner och kineser har ett späckat schema och ska ofta se hela Europa på en vecka och hinner nästan inte med guidade turer. Och ibland väljer turister väljer andra orter att semestra på, då Toscana ligger mycket högt prismässigt.

– Ibland har jag kunder som säger att de tänker ta konstmuseet Uffizierna själva, utan guide. Uffizierna är enormt, och har man ingen guide blir det nästan oöverblickbart, köerna är enorma och trängseln stor, berättar Agneta.

Ute på Piazza della Santissima Annunziata nedanför Museo degli Innocenti har turisterna samlats på trappan i skuggan. En kvartett ungdomar spelar klassisk musik framför fontänen Fontana del Tacca och i fjärran hörs kyrkklockorna slå tolv. Hettan är tryckande men det hindrar inte de hundratals turisterna som står tålmodigt i kö för att klättra upp i kupolen på Santa Maria del Fiore.

– Alltså, kupolen är fantastisk, tänk att man kunde bygga så här komplicerat med bara hjälp av huvudräkning. Helt otroligt, säger hon.

Staden hon älskar allra mest

Hon älskar att förklara och visa de klassiska konstskatterna för sina kunder, att lotsa dem igenom alla mysiga marknader och ge dem ett fint minne av staden hon älskar allra mest.

– Visst saknar jag Sverige ibland, tystnaden och naturen. Och havet så klart. En gång om året åker jag på besök, men det räcker. Florentinarna tar absolut inte emot en med öppna armar när man flyttar hit, men när du lärt dig förstå och skratta åt deras råa skämt har du blivit en del av dem. Det känns som att jag efter 40 år äntligen har lyckats, skrattar Agneta Helldal.

Agneta Helldal

Ålder: 76 år.

Bor: Florens.

Gör: Auktoriserad guide.

Familj: Tre vuxna barn och två barnbarn i Italien.

Intressen: Konst, historia och att läsa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.