Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag är jättenöjd med mitt yrkesliv. Jag tycker om verksamheten och erbjudandet vi har till sjöfolk. Jag gillar service och jag tycker att vi har en bra arbetsgrupp", sammanfattar Agneta Swenson som är platschef på Rosenhill Seamen's Center som fyller 40 år. Bild: Agneta Slonawski

Agneta har varit sjöfolkets galjonsfigur i över 40 år

Agneta Swenson har arbetat i över 40 år med service till sjöfolk. Det gör henne till en galjonsfigur på Rosenhill Seamen's Center på Hisingen, en verksamhet som fyller jämnt i år.

Ett stenkast från Färjenäs, med ytterhamnen i sikte och ljud, inom hörhåll, från raffinaderierna på Hisingen – där ligger Rosenhill. Stället har blivit ett andrum för sjömän från hela världen. Och en viktig mötesplats för hemmavarande sjömän, liksom för sjöelever och pensionerade sjömän.

Här finns en sportanläggning med bland annat fotbollsplan, sporthall, bastu, simhall, gym och biljard. Men även tidningar, fika och chans till goda möten. Plus ett sjömansbibliotek, där en stor del av bokbeståndet finns ombord på svenska handelsflottans fartyg och där lånetiden är extra lång.

– Rosenhill är helt klart en social knutpunkt; både som idrottsställe och bibliotek. Det kan vara svårt för sjöfolk att behålla kontakten med varandra. Men här kan de träffas och tillgodose sånt som de missat under sin sjötid, förklarar platschefen Agneta Swenson, som är en inbiten hisingsbo.

Ett år i USA

Efter Lundby gymnasium, åkte hon till USA ett år.

Det var när hon kom hem som hon såg tjänsten som platsombud på Rosenhill. Hon visste inte riktigt vad det innebar och hade vaga funderingar på en framtid som polis eller gymnastiklärare, men sökte jobbet. Och här har hon blivit kvar – i 40 år. En förklaring till det tror hon ligger i hennes stora idrottsintresse, inom basket och fotboll. Hon har spelat i dåvarande GKIK och i BK Häcken. Dessutom är hon utbildad basketboll- och fotbollsdomare och varit aktiv både som ledare och styrelsemedlem inom föreningar.

– Idrottsutbudet är en sak som vi arbetat upp under de här fyrtio åren. På sommaren arrangerar vi fotbollsturneringar mellan besättningar och på vintersäsongen är det turneringar i innebandy, badminton och bordtennis.

Bild: Agneta Slonawski
Bild: Agneta Slonawski

Så fort ett fartyg anlöper Göteborgs hamn, blir de kontaktade av aktivitetscentret. Innan pandemin, åkte personal ut till fartyget för att köra sjöfolk till Rosenhill i en minibuss. I dag mejlas kapten om utbudet. En stor del av de utländska besättningarna kommer från Filippinerna och då blir det ofta basketspel i den luftiga sporthallen. De som vill kan få hjälp med att köpa bussbiljett in till stan, men framför allt att fixa telefonkort så att de kan kontakta nära och kära.

Uppvuxen på Hisingen

Agneta är uppvuxen i Kärrdalen på Hisingen och har varit ön trogen, i stort sett hela livet. Däremot har hon gjort sina utflykter till andra liknande stationer för att prova på arbetet i Helsingborg, Antwerpen, Rotterdam och Lübeck.

– Jag tyckte det var spännande att få ett helhetsgrepp på verksamheten. Jag har aldrig jobbat på sjön men jag har gjort många fartygsbesök på inneliggande fartyg och några studieresor med fartyg till olika hamnar. Jag tycker väldigt mycket om mötet med olika kulturer, säger Agneta som menar att jobbet lärt henne en ödmjukhet inför olika kulturer och att det är viktigt med mångfald på arbetsplatser.

Platschef med tio anställda

I dag är hon platschef med tio anställda. Det har i sig varit en utmaning att ha personalansvar, men också utvecklande. Målgruppen av sjöstudenter, sjöfolk och pensionärer håller uppenbarligen med för 2010 röstades Rosenhill fram av sjöfolket till den internationella utmärkelsen ”Seafarers Centre of the year”, något som Agneta fortfarande känner stolthet över.

– Vi har många stammisar och närmare 50 000 besökare per år, varav 8 000 är sjöfolk från inneliggande fartyg. Här får de ett nätverk och en möjlighet att hålla kontakt med varandra, oavsett om de är pensionärer, sjöstudenter eller hemmavarande. Göteborg har Skandinaviens största hamn och jag tror att det är viktigt att ha en mötesplats där sjöfartsbranschen kan mötas, säger Agneta Swenson.

Agneta Swenson

Ålder: 59 år

Arbetar: Platschef på Rosenhill Seamen´s Center

Bor: I Torslanda

Familj: Gift, två vuxna döttrar, samt tre vuxna bonussöner.

Intressen: Familjen, vänner, resor, golf, trädgård, zumba och promenader.

Rosenhill

Sedan 2007 är Rosenhill Seamen's Center en del av Sjöfartsverket. Före 2007 var Rosenhill knutet till Handelsflottans kultur- och fritidsråd (HKF). Innan dess drevs rörelsen under Handelsflottans välfärdsråd, (från 1948).

Nya Rosenhill invigdes 1980. Gamla Rosenhill, det vill säga, nuvarande Sjömansbiblioteket, har funnits sedan 1960.

All service för gästande besättningar är gratis, medan hemmavarande sjöfolk, sjöstudenter och pensionerade sjömän har ett subventionerat medlemskap.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.