Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Adrian Juganaru flyttade till Göteborg från hemstaden Galati i sydöstra Rumänien började livet om på nytt. På sex år har han sadlat om från tv-kändis till dataprogrammerare. 

Adrian lämnade livet som tv-kändis bakom sig

I hemlandet Rumänien kan han knappt gå ut på gatan utan att bli igenkänd. Men i Sverige lever han som vem som helst. Möt Adrian Juganaru, tv-kändisen från Galati som sadlade om och blev dataprogrammerare i Göteborg.

Vi träffas i vårsolen i Trädgårdsföreningen. Adrian Juganaru passar på att njuta av den spirande grönskan en stund innan han ska tillbaka till kontoret. Som programmerare på IT-företaget Elicit vid Nils Ericsonsterminalen spenderas dagarna framför datorer, och på parkpromenaderna hämtar han kraft mellan arbetspassen. Det har blivit en ny vana sedan han flyttade till Göteborg för fem år sedan, från hemstaden Galati i sydöstra Rumänien. 
– Jag brukar gå här på lunchrasten, det ger energi. Alla grönområden i Göteborg är fantastiska, det är faktiskt det som jag uppskattar mest här. I Galati är det väldigt tättbyggt och knappt en enda park i staden, berättar Adrian. 
Ett plus är också att han kan gå här ostört. Annat än på gatorna i Galati, där han inte kan röra sig många meter utan att bli stoppad av någon som har sett honom i rutan. Ja, Adrian är nämligen något av Galatis största tv-kändis. 
– Det är lite lustigt. I min hemstad vet alla vem jag är, och här är jag helt anonym. Det är väldigt skönt och jag trivs med mitt nya liv och mitt jobb här. Men ibland kan jag sakna känslan av att stå i rampljuset, säger Adrian leende.

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Två helt skilda världar. Så kan man sammanfatta Adrians liv i Galati och Göteborg. Hur hamnade han då här? Tja, egentligen är det mest en slump. 
Fram tills för sex år sedan hade han inte haft en tanke på att flytta från Galati, där livet flöt på. Som programledare för lokaltv-kanalen TV Galatis populära nyhetstalkshow ”Special edition”, var han något av stadens svar på Janne Josefsson. En bana som hade påbörjats redan som 21-åring, samtidigt som han studerade vid universitet i Galati. 
– Mina ämnen var historia och filosofi, men jag engagerade mig mycket i studentradion. Jag skickade iväg mitt cv till lokaltv-kanalen och de tyckte tydligen att jag hade något, berättar Adrian. 
Hans uppväxt – med barndomen präglad av kommuniststyret under diktatorn Nicolae Ceaușescus tid fram till 1989, då Rumänien blev en demokratisk republik – hade gett grogrund för hans stora samhällsengagemang. 
– Under kommuniststyret var jag väldigt liten, men jag kommer ihåg att det var svårt. Mina föräldrar stod i kö till affären mitt i natten för att vi skulle få mjölk och bröd innan det tog slut på morgonen.
När Ceausescu föll från makten var det som att en helt ny värld öppnade sig. 
– Man kunde säga vad man tyckte utan att riskera fängelse och man fick tillbaka sin frihet för egna åsikter och att skapa sin egen framtid. Det var en fantastisk förändring och när jag blev lite äldre insåg jag att demokrati inte var någonting man kan ta för givet, utan man måste ständigt kämpa för att skydda den. Något som kanske ibland glöms bort i de länder som inte har upplevt en diktatur nyligen, säger Adrian. 

Som tv-journalist hade han hittat rätt. På kort tid avancerade han från nyhetsreporter till programledare för nyhetstalkshowen som han ledde i flera år. Karriären var på topp och han hade precis fått erbjudande om att bli vd för ett nystartat tv-bolag i Galati, då hans fru Violeta frågade om han inte ville flytta till Sverige och Göteborg. 
– Hon hade blivit erbjuden en fast tjänst som civilingenjör vid en firma, där hon hade varit som konsult under åtta månader. Jag hade hälsat på henne i Göteborg och fått ett gott intryck av staden, så jag tänkte varför inte, berättar Adrian. 
Sommaren 2011 gick flytten till Göteborg. Medan Adrians fru fokuserade på sitt jobb om dagarna, satte sig Adrian i skolbänken för att lära sig svenska språket. Efter avklarade kurser i SFI (svenska för invandrare) och därefter SAS (svenska som andraspråk), sökte han jobb som journalist. Men trots sin stora erfarenhet fick han inget napp. 
– Jag hade inte någon koll på det svenska medielandskapet innan jag flyttade hit, men att det var så tufft hade jag inte trott. Det var frustrerande, men jag ville inte sitta hemma och vänta. Så då bestämde jag mig för plan b. 
Vilket var en två-årig utbildning till javaprogrammerare på en yrkeshögskola i Göteborg. 
– Jag har alltid haft datorer som mitt största intresse och branschen verkade behöva folk, så det kändes helt rätt. Yrkeshögskola passade mig bra, om man är väldigt motiverad är det en snabb väg till arbetsmarknaden, säger Adrian. 
Magkänslan stämde. Direkt efter examen i juni 2015 fick Adrian jobb som apputvecklare åt ett mindre företag i Göteborg, och det rullade på med olika projektanställningar under året som följde. Efter ett tag på IT-jätten CGI i Mölndal hade han gjort sig ett namn för att bli headhuntad, till sin nuvarande arbetsplats Elicit.
– Chefen mejlade och frågade om jag ville jobba hos dom, och det räckte med ett besök på kontoret så bestämde jag mig. Stämningen var fantastisk, kollegerna trevliga och arbetsvillkoren bra. Efter allt kämpande hade jag hittat rätt. 

Ett gott slut alltså. Även om det inte blev som han hade tänkt från början. 
– Det har tagit ett tag att komma på fötter, men nu är jag väldigt nöjd. Jag är på den bästa arbetsplats jag någonsin haft och jag älskar mitt jobb och Göteborg. Här vill jag stanna, säger Adrian. 
Även om journalistiken numera är ett avslutat kapitel vill han använda sina erfarenheter för att guida nya talanger. 
– Jag har planer på att starta en videoklubb för ungdomar. De flesta har tillgång till en hyfsad bra videokamera i fickan med en smarttelefon, det gäller bara att använda den rätt. På internet kan alla berätta viktiga historier och media är i stor förändring just nu. Det krävs rätt verktyg för att kunna göra sin röst hörd och med filmen kan man göra skillnad. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.