Riktningen mot underhållning började i småskolan där Adde Malmberg var en riktig spelevink. Redan då kallades han för Adde i stället för Anders – av alla utom pappa.
– Till och med mamma har alltid sagt Adde till mig, säger han.
Första riktiga jobbet fick han på Lilla Teatern i Lund 1978, och så var humorkarriären igång. I slutet av 1980-talet bildade han, Jonas Hallberg och Bertil Goldberg landets första stå upp-klubb, Suck. Sedan dess har det blivit mängder av revyer, farser och teater.
Han uppträder fortfarande som komiker med jämna mellanrum, ofta för fulla hus, och den som såg Adde på 1990-talet känner igen stilen.
– Mitt mål är att hålla en hög nivå av improvisation. Som att ställa frågor till publiken, bry sig om vad de svarar och ta med det i skämten. Inte bara fråga ”varifrån kommer du?” och sen ”Jaha!”.
Ämnena har förändrats
Däremot har ämnena förändrats. I stället för skämta om att vara småbarnsförälder blir det mer i perspektivet att vara äldre.
– Nu handlar det mer om att jag har varit med länge och kommer ihåg. Ju mer man kan desto friare kan man vara i sitt skämtande.
Tänker du själv på att åren går?
– Naturligtvis tänker jag på det, det gör väl alla. Det är klart att det är tråkigt på många sätt att bli äldre. Tiden framför en krymper. Men nu har jag accepterat det.

Samtidigt tycker Adde att det finns många positiva saker med att åldras. Till exempel känner han sig inte lika ängslig och inte lika beroende av vad folk tycker. Och så finns ett stort mått av livserfarenhet.
– Både som manusförfattare och teaterregissör kan jag använda mig av all den erfarenhet jag har samlat på mig under åren som komiker på scen. Det gör också att folk har stort förtroende för mig – för mitt omdöme: "Gör bara så här så lovar jag att det blir roligt", säger Anders och skrattar.
– Möjligen ångrar jag att jag inte började med teaterregi tidigare.
Över 40 år i branschen
Det har gått mer än 40 år sedan Adde Malmberg började i underhållningsbranschen. Än så länge syns ingen avmattning i arbetstakten. Om några dagar börjar han regiarbetet med komedin ”En timme i lugn och ro” som har premiär i början av februari nästa år på regionteatern i Jönköping. Innan dess regisserade han musikteatern ”Evigt ung” som spelas på Helsingborgs Stadsteater till mitten av januari.
– Den handlar om att låta äldre vara individer fast att de är gamla. Det vill säga att man inte buntar ihop dem i en grupp bara för att de har uppnått en viss ålder utan att alla har olika erfarenheter och kunskaper och personligheter.
– Pjäsen kändes väldigt aktuell, särskilt i dag med viruset. Jag tänkte direkt att jag ville spegla pandemin på ett komiskt sätt. Det är viktigt att vi får skratta åt det här som är så hemskt.
Hur kan vi skratta åt det?
– Alltså inte åt att omkring sex tusen personer har dött, men åt alla dessa restriktioner och hur vi beter oss, eller inte beter oss. Det finns jättemycket, och mycket som är absurt.
Apropå corona – vad tänker du kring regelverket för kulturen?
– Det har varit jobbigt och ologiskt med restriktionerna. Är det någonstans man kan hålla avstånd är det ju på teatern. Det är som gjort för det med olika ingångar och platserna inordnade i rader.
Humorn är den röda tråden
Även om humorn är den röda tråden i Adde Malmbergs arbete, går han privat gärna och ser allvarlig teater, tragedier och drama.
– Det jag kan är komedier. Men många har frågat om jag inte kan regissera annat än humor. Det vore spännande, så det kanske jag gör i framtiden. Det beror väldigt mycket på vilken pjäs det är och varför just jag skulle göra det.
Anders ”Adde” Malmberg
Ålder: Fyller 65 år den 6 oktober.
Bor: På Södermalm i Stockholm. Sommarhus på Österlen.
Familj: Hustrun Siw Erixon och barnen Lisa, Jonas och Sara.
Gör: Regissör, manusförfattare och stå upp-komiker.
Aktuell: Med musikalteatern ”Evigt ung” på Helsingborgs Stadsteater.
Om att fylla 65: ”Det känns inget speciellt faktiskt. Jag tänker inte gå i pension. Däremot tyckte jag att det var jobbigt att fylla 60, men det här bryr jag mig inte så mycket om.”
Styrka: ”Jag är fokuserad och har stor arbetskapacitet. Att vara ledig är inte min bästa gren.”
Svaghet: ”Jag är rastlös och otålig. Därför jag aldrig jobbat med film för det tar sådan himla tid.”
Önskar mig: ”Böcker. Jag får aldrig nog. Just nu läser jag 'Översten' av Ola Larsmo. Den är jättebra, jag kan inte sluta läsa. Annars är min favoritförfattare Kjell Westö. 'Den svavelgula himlen' är fantastisk.”
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.