Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kallbadhusets drottningar, 90-åringarna Eivor Carlevik (till vänster) och Stina Elisson, tvekar inte att ta sig ett dopp i havet, trots höstväder med få plusgrader. Bild: Kicki Media
Kallbadhusets drottningar, 90-åringarna Eivor Carlevik (till vänster) och Stina Elisson, tvekar inte att ta sig ett dopp i havet, trots höstväder med få plusgrader. Bild: Kicki Media

90-åringarna Eivor och Stina är Lysekils iskalla krutgummor

I många år har Eivor Carlevik och Stina Elisson från Lysekil kallats ”Drottningarna på Kallbadhuset”. Och ingen av dem har några som helst planer på att sluta med sina havsbad, trots att båda har fyllt 90 i år.

Klockan är precis 13.00 denna höstdag. Vinden är överraskande ljum, blåsten måttlig och temperaturen en aning på rätt sida om nollan.

Promenaden tar sin tid. Många i Lysekil känner dem väl och vill gärna att de två stannar och pratar en stund. Folk hävdar att de kan ställa sina klockor efter dem, man kan alltid lita på att de två i ur och skur kommer gående just vid det klockslaget.

Grannar i centrala Lysekil

Eivor Carlevik och Stina Elisson bor i samma hus, i våningarna ovanpå varandra, i stadskärnans centrala del.

Så har det varit i många år. Makarna har gått bort liksom Eivors son som omkom i en olycka.

En annan gemensam nämnare är att de innan pensionen arbetat på samma företag, PLM på 70-talet.

Badandet i Kallbadhuset började de med alldeles efter pensionen 1994. Det är med andra ord 25-årsjubileum i år.

Vi kommer in i Kallbadhuset och möts plötsligt av en rejäl vindpust. Vi är ensamma förutom två stora brännmaneter som guppar hotande bland havets vågor.

Spänstigare 90-åringar än Eivor och Stina får man leta efter. Bild: Kicki Media
Spänstigare 90-åringar än Eivor och Stina får man leta efter. Bild: Kicki Media

Eivor och Stina skyndar in i var sin omklädningshytt och kommer sedan ut redo för ett dopp. När de tar sig nedför trappan har maneterna vördsamt flyttat på sig.

Och så hoppar de båda damerna i. Att vattentemperaturen knappt når upp till tvåsiffrigt verkar inte bekomma dem alls. De ser lyckliga ut när de sedan tar sig upp.

– Det var riktigt skönt, säger Eivor.

Stina nickar instämmande:

– I dag var det inte alls kallt i vattnet. Vi har varit i en gång när termometern bara visade två plusgrader. Det gick bra då också.

Bara snö och is kan sätta stopp

Badsäsongen för de två ”drottningarna” beror helt på väderleken. De backar inte för att temperaturen går mot nollan, Problemet är när det kommer snö eller is på bryggdäcket de går på för att komma ner till vattnet. Då är olycksrisken stor och vid den här årstiden är de ofta ensamma i kallbadhuset.

Annat är det under högsäsong. Eftersom detta är ett nakenbad så kan de närbelägna bergskullarna ibland vara upptagna av företrädesvis herrar utrustade med kikare – men det bekymrar inte Eivor och Stina.

– Det är inget vi kan göra något åt. Vi tycker i stället synd om dem som sitter där uppe, säger Stina och ruskar på huvudet.

Eivor Carlevik är född och uppväxt i Bohus-Malmön där hon också gått i skola. När hon var 16 år flyttade hon in till Göteborg och började arbeta på dåvarande Televerket. Så småningom hamnade hon på PLM och där träffade hon Stina Elisson.

Stina har hela tiden varit Lysekil trogen och kan se tillbaka på sin yrkesverksamma tid på Skandiaverken, i manufakturaffär och så på företagshälsovården på PLM.

Långpromenad efter badet

Tro nu inte att kallbadet avskräcker Eivor och Stina från ännu mera motion den här dagen när GP är på besök. Efter intervjun väntar en timslång promenad.

Eivor berättar att hon ibland tar bilen in till Göteborg för att gå i affärer.

Det har också hänt att de två rest utomlands. Som längst ända till Thailand där Stinas dotter arbetar med husförmedling.

– Min dotter vill att vid ska komma dit igen. Vi får väl diskutera det, men vi börjar ju komma upp i åren, säger Stina försiktigt.

– Vi var där senast 2008 och då stannade vi en hel månad. Det var härligt.

Bitande höstkyla är inget som får Eivor och Stina att ställa in det dagliga havsdoppet. Bild: Kicki Media
Bitande höstkyla är inget som får Eivor och Stina att ställa in det dagliga havsdoppet. Bild: Kicki Media

Eivor och Stina gillar samma saker och det är viktigt för dem båda när de är så nära varandra dagligen. Men det blir inget springande i varandras lägenheter.

– Nej, säger Eivor. Vi har en del att göra hemma också och det tar vi tag i när vi kommit hem efter bad och promenad.

Sitter säkert på tronen

Båda två understryker vikten av att röra på sig.

– Man behöver inte hoppa i havet även om det ger en skön känsla efteråt, påpekar Eivor. Vi tror ibland att vi är ståltanter i stället för gamla kärringar. Och hittills har allt gått bra. Vi har undvikit förkylningar och inte vaccinerat oss någon gång. Så därför fortsätter vi så länge vi kan och så länge vädret vill att vi ska hålla på.

Kallbadhusets två ”drottningar” lär sitta säkert på tronen ett bra tag till.

Eivor Carlevik

Ålder: 90 år.

Bor: I Lysekil.

Yrke: Före detta receptionist på PLM

Familj: Numera ensamstående, Maken gick bort för tjugoett år sedan. Sonen omkom vid en olycka.

Hobby: Lösa korsord, ta promenader.

Stina Elisson

Ålder: 90 år.

Bor: I Lysekil.

Yrke: Före detta kontorist, bland annat på PLM.

Familj: Två barn. Maken gick bort för tre år sedan.

Hobby: Gillar att sy Hardanger, bada förstås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.