Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Svenne Hedlund sjunger fortfarande, men i dag går det betydligt lugnare till än på 1960-talet när Svenne och hans Hep Stars var kungar av svensk pop. Bild: Rickard Nilsson
Svenne Hedlund sjunger fortfarande, men i dag går det betydligt lugnare till än på 1960-talet när Svenne och hans Hep Stars var kungar av svensk pop. Bild: Rickard Nilsson

60-talets popkung Svenne Hedlund lockar ännu fansen

På 1960-talet var Hep Stars kungar av svensk pop. De sålde skivor som smör och var vilda på scen. Ett halvsekel senare har sångaren Svenne Hedlund lugnat ner sig – numera växlar han mellan livet som pensionär och som popartist.

En gång i tiden var de kända som en röjig akt, ett långhårigt gäng med Rolling Stones som förebilder. Genombrottet kom 1965 i tv-programmet "Drop in", när Svenne Hedlund och kompani tog publiken med storm genom att stå på högtalarna och spela och skaka på sina långa popfrisyrer.

Numera har Svenne en ond höft och tar inspiration från en mer nedtonat cool gammal artisträv, Dean Martin. Han sjöng i tv sittandes på en barstol, och barstolsknepet tar även Svenne till när han då och då turnerar under namnet Hits of the 60’s. Det är Svenne tillsammans med Lennart Grahn från The Shanes, Clabbe af Geijerstam från Ola & the Janglers och ibland även Janne Önnerud från The Hounds, som framträder med sina gamla låtar.

Färgglada damtröjor

Publiken brukar också sitta under konserterna. Det är fler än Svenne som känner av att åren har gått.

– Det är ju våra gamla fans, så de är i den här åldern. Man kan nästan se det. Det kan vara några lite yngre och då är det förmodligen några som har tagit med sig barnbarnen, säger Svenne.

1967 stod den omåttligt populära popgruppen Hep Stars på topp. Från vänster: Svenne Hedlund, Lennart Hegland, Janne Frisk, Benny Andersson och Christer Pettersson. Bild: Kenneth Olson
1967 stod den omåttligt populära popgruppen Hep Stars på topp. Från vänster: Svenne Hedlund, Lennart Hegland, Janne Frisk, Benny Andersson och Christer Pettersson. Bild: Kenneth Olson

Men "Cadillac", "Farmer John", "Sunny girl", "Wedding" och de andra låtarna är desamma. Och frisyren har han kvar, liksom polotröjorna. Dessa inhandlades på en herrklädesbutik i Stockholm som hette Hollywood, men såldes enbart i de manligt sobra färgerna svart och vitt. Lite tråkigt i längden, tyckte Svenne som gillade färgprakt.

– Men så hittade jag världens bästa damaffär på Västerlånggatan i Gamla stan. Den sålde polotröjor i nästan alla kulörer som fanns. Så där var jag ju stamkund ett tag.

Samma frisyr i alla år

1960-talet var årtiondet då mäns och kvinnors mode började närma sig varandra, och unisex blev ett begrepp. Men äldre människor förfasade sig över unga män som lät håret växa, och somliga var rent elaka: ”gå och klipp dig för fan” kunde det låta.

– Som att det störde folk att man hade långt hår. Och jag har alltid varit noga med mitt hår, det var snyggt och rent. Jag fattade det inte. Men det skulle helt enkelt inte vara så, förmodligen.

Frisyren har hängt med genom årtiondena. Fast lite längre var den allt i Melodifestivalen 1975. Då tävlade Svenne med sin fru Lotta och låten "Bang en boomerang" som blev en jättehit. Duon hade tidigare haft framgångar på Tio i topp med "Let it be" och "Sandy", och de fortsatte leva och verka ihop i fyra decennier, fram till skilsmässan 2014.

Hårtussar rök

Men Svenne Hedlund har även haft andra samarbeten. Runt millennieskiftet hade han projektet Idolerna ihop med Lennart Grahn, Tommy Blom och Lalla Hansson. De gjorde några stora turnéer runt om landet. Över huvud taget är han tacksam och glad över att han har fått arbeta med musiken hela sitt liv. Det var en dröm från det att grabbarna i Hep Stars bestämde sig för att bli så stora de bara kunde bli.

2004 firade Svenne Hedlund och Christer Pettersson att det var 40 år sedan Hep Stars bildades. Som ett led i detta jubileum gavs dubbelsamlingen "Cadillac madness" ut. Bild: Jack Mikrut
2004 firade Svenne Hedlund och Christer Pettersson att det var 40 år sedan Hep Stars bildades. Som ett led i detta jubileum gavs dubbelsamlingen "Cadillac madness" ut. Bild: Jack Mikrut

Intresset för Svenne är fortfarande avsevärt, vilket märktes när SVT sände dokumentären "Svenne Hedlund – en man och hans Cadillac" förra året. Programmet fick nästan en miljon tittningar, och säkerligen var många som såg den med på den tiden när Svenne var en av Sveriges största popstjärnor. Då var det vardagsmat med fans som tog sig in på hans hotellrum, eller skrikande överföll honom för att försöka dra loss en hårtuss eller en bit av kläderna som en åtråvärd souvenir.

När Svenne blickar tillbaka på den tiden skrattar han lite åt de märkliga erfarenheterna.

– Det var ju på ett sätt fantastiskt. Det var en kärleksförklaring till bandet, de gillade musiken och de gillade oss, så det hörde till. Det var inte alla förunnat att ha den hysterin som var runt oss.

Sven ”Svenne” Hedlund

Ålder: Fyller 75 år den 1 mars.

Gör: Artist.

Bor: Sävsjö.

Familj: Fyra barn med exfrun Lotta, nio barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Så firar jag födelsedagen: Med familjen och kanske några nära vänner.

Om att fylla 75: ”Det är svårt att vänja sig vid siffrorna. Man är ju inte lika rörlig och har lite småkrämpor. Men ingen större fara. Man får fira att man har fått vara med, och förhoppningsvis får fortsätta vara med ett tag till också, och se vad som händer och sker.”

Favorithemmasyssla: ”Jag har ett litet kontor i huset där jag försöker sköta all bokföring och sortera papper och fakturor, för att det roar mig och det är ganska dyrt att leja bort. På kvällarna ser jag på tv. Just nu följer jag en turkisk evighetssåpa som heter "Hämnd och kärlek", som visas fem dagar i veckan.”

Lyssnar helst på: ”Det är väl kanske så med oss som jobbar med musik, att vi inte lyssnar så mycket på musik på lediga stunder. Men gör jag det så spelar jag med förkärlek den musik som jag växte upp med i mina tonår.”

Läser: ”Just nu en Homan-deckare av Jan Mårtensson. Och jag läser fortfarande papperstidningarna.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.