35 historiska bilder från Torslanda flygplats

År 1923 invigdes Torslanda flygplats högtidligt av kronprins Gustav Adolf och andra prominenta besökare. Fram till 1977 var det dit man åkte för att flyga – eller för att få se en glimt av Rolling Stones, Johnny Cash och Frank Zappa.

ANNONS
|

För drygt 100 år sedan öppnade Torslanda flygplats under pompa och ståt och under kungligt överseende av kronprins Gustav Adolf. På fotografierna kan man se att många prominenta och uppklädda gäster var på plats. Förutom kronprinsen var även prins Carl där, samt den engelske flygministern Sir Samuel Hoare som ska ha flugit dit från London med sin fru Maud Hoare.

På invigningen hölls internationella flygtävlingar med tävlande från flera olika länder. Många kom för att se tävlingarna och flygplanen, och vinnare i ankomsttävlingen blev den svenska piloten Nils Söderberg.

Byggdes ut i omgångar

Torslanda flygplats var Göteborgs flygplats mellan 1923 och 1977. I takt med ett ökande flygande byggdes den ut i omgångar med fler startbanor, ny hangar, nytt flygtorn, ny stationsbyggnad och större flygfält.

ANNONS

Redan 1927 gick det att flyga reguljärt till utomlands med Lufthansa. Under åren blev bolagen bara fler. Flera av företagen som trafikerade Torslanda finns kvar än i dag, som till exempel SAS, Finnair, KLM, och Icelandair.

På 1960-talet blev det populärt att åka charter för lite solsemester. Bland annat reste man med Atlas resebyrå, Paddans resebyrå, Tjäreborg, Spies och Ving. Flygtiden till solen var flera timmar längre än i dag. En resa till Mallorca tog över sex timmar och till Kanarieöarna fick man lägga på fyra timmar till.

Ingo Johansson omringad av fans på Torslanda flygplats

Det var inte bara ”vanliga Svenssons” som flög till Torslanda, det gjorde ju så klart också alla världsstjärnor som kom till stan. När de hade landat fanns ingen bakväg för att kunna smita från fansen, som i dag, utan en del av dem väntade redan nedanför flygplanstrappan.

Som när Ingo Johansson landade i oktober 1956 efter ha tagit Europatiteln i Bologna. Då ser man på bilderna att han är helt omringad av folk som vill gratulera honom. Samma sak hände när han återvände som nybliven världsmästare 1959.

När Johnny Cash skulle spela på Scandinavium 1971 stötte han på autografjägare redan i ankomsthallen. Och när Rolling Stones landade 1965 mötte både media och fans dem direkt efter landning.

ANNONS

Men den tredje oktober 1977 tog allting slut. Då tog den nybyggda flygplatsen Landvetter över flygtrafiken.

I Torslanda finns fortfarande spår av den gamla flygplatsen. Bland annat finns flygledartornet från 1969 kvar, samt en del stationsbyggnader och det gamla tornet på stationsbyggnaden. En stor del av flygfältet är i dag bebyggt med bostäder, butiker, verksamheter och en golfbana.

Källa: Higab, Swedavia, projektgruppen bakom utställningen Torslanda flygplats – 100 år.

LÄS MER:Tullens konstigaste fynd på Landvetter flygplats

LÄS MER:Historierna om tolv av Göteborgs äldsta hus

LÄS MER:Den här blodgruppen verkar myggen gilla mest

ANNONS