Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under arbetet med programserien ”Fosterland” bestämde sig Fredrik Önnevall för att hjälpa en 15-årig syrisk pojke till Sverige. Förra året dömdes han av både tingsrätten och hovrätten för människosmuggling. Bild: Emil Langvad
Under arbetet med programserien ”Fosterland” bestämde sig Fredrik Önnevall för att hjälpa en 15-årig syrisk pojke till Sverige. Förra året dömdes han av både tingsrätten och hovrätten för människosmuggling. Bild: Emil Langvad

Önnevall ångrar inget – trots fällande domen

I programserien Fosterland bevakade Fredrik Önnevall den framväxande nationalismen i Europa. Nu leder han kulturmagasinet Sverige! från en studio i Malmö. Själv tycker han inte att det är så stor skillnad.
– Den gemensamma nämnaren är jag vill förstå hur en annan människa tänker.

I sena tonåren trodde Fredrik Önnevall att han skulle bli fotograf. Men under medieutbildningen på folkhögskolan i Bollnäs insåg han att det var intervjuerna som lockade mest. Han beskriver det som en nästan intim känsla som uppstår när en okänd människa börjar anförtro sig och berätta om vad de varit med om, vad de känner.

– Att få uppleva det förtroendet. Det var superhäftigt.

Numera är Fredrik Önnevall tillbaka i Sverige och leder kulturprogrammet ”Sverige!” som sänds från Malmö på lördagar i SVT.. Bild: Emil Langvad
Numera är Fredrik Önnevall tillbaka i Sverige och leder kulturprogrammet ”Sverige!” som sänds från Malmö på lördagar i SVT.. Bild: Emil Langvad

Fortfarande är han helnöjd med sitt val av yrke som mestadels utövats på tv. Genom åren har han testat på olika genrer – från rena nyheter till bevakning av samhälle, kultur och politik. För den bredare tv-publiken blev han ett känt ansikte i och med sina rapporter från Kina för SVT i mitten av 2000-talet. Ett jobb han fick efter att han lärt sig kinesiska. Därefter har han jobbat med bland annat Korrespondenterna, Kinas mat och Fosterland.

I det senare programmet fick tv-tittarna följa hans intervjuer med dottern till ledaren för det grekiska nationalistpartiet Gyllene gryning, men även se hur några av de tusentals flyktingar som befinner sig i landet levde.

Hjälpte 15-årig syrisk pojke

Under arbetet bestämde sig Fredrik för att hjälpa en 15-årig syrisk pojke till Sverige. Ett beslut som fick stora följder. Fredrik Önnevall dömdes förra året av både tingsrätten och hovrätten för människosmuggling. Nu ska fallet upp i Högsta domstolen.

Vad kände du när första domen kom?

– Att jag ville gå vidare. Se om andra instanser bedömde annorlunda. Även domaren uttryckte att fallet behövdes tas upp i högre instans. Och så blev det. Uppenbarligen är det inte lätt avgjort rent juridiskt.

– Och jag har aldrig ångrat mig. Det är skönt att ha med sig. Det hade varit jobbigt att sitta där och skämmas. Då har man nog en annan upplevelse av en rättegång.

Snäll och empatisk

Efter händelsen har Fredrik Önnevall bytt världen som arbetsplats till en studio i Malmö. Sedan ett år tillbaka leder han serien Sverige!. Ett halvtimmesprogram för SVT där han bland annat intervjuar mer eller mindre kända personer. Själv säger han att även om formen är annorlunda jämfört med de program han har gjort tidigare så finns gemensamma nämnare, som samtalet och möjligheten att försöka förstå hur en annan människa tänker.

– Oavsett om jag pratar med Tommy Körberg i studion eller dottern till ledaren i Gyllene gryning i Grekland, vill jag veta "Hur ser din världsbild ut, vad har du med dig i bagaget och varför blev ditt liv som det blev?".

Det ärliga intresset för andra människor har han. En annan styrka och bra egenskap som han själv nämner är sin empatiska förmåga som han tycker har blivit större med åren.

– Jag uppfattas som snäll och det är bra. Och jag tror nog att jag är ganska snäll. Ens egen tillvaro blir också mycket mer behaglig om man är det.

Disträ och stressad pappa

Bland de mindre bra egenskaperna är att han gärna skjuter upp saker, dock inte i jobbet. Dessutom beskriver han sig själv som tankspridd, glömsk och en som ofta förlägger saker.

– När jag var yngre kallades jag disträ. Nu har det kamouflerats till "stressad pappa".

SVT-journalisten Fredrik Önnevall fyller 45 år och tränar bland annat på att bli bättre på att säga nej. . Bild: Mattias Ankrah
SVT-journalisten Fredrik Önnevall fyller 45 år och tränar bland annat på att bli bättre på att säga nej. . Bild: Mattias Ankrah

Vilken egenskap jobbar du mest med?

– Jag kan absolut bli bättre på att säga nej. Det är inte farligt att sätta gränser. Det har jag blivit bättre på. För man kan säga nej på ett sätt som inte är aggressivt och konfliktfyllt utan bara tydligt – "nej, det vill inte jag" – det brukar uppskattas.

– Det var lättare i Kina. Där blev jag som ett blankt blad och anpassade mig efter alla andra. Generellt sett är människor i Kina bättre på att säga vad de tycker. Då blir man sådan själv och det var ganska skönt. Och man märker att himlen inte trillar ned bara för att man säger vad man tycker.

Fredrik Önnevall

Ålder: Fyller 45 år den 1 november.

Bor: Utanför Malmö.

Familj: Fru Pia, två barn samt en hund.

Gör: Journalist.

Aktuell: Programledare för kulturprogrammet ”Sverige!” som sänds på lördagar i SVT.

Om att fylla 45: ”Känns som något ovidkommande och oväsentligt. Det var mer livsavgörande att fylla 30, då jag hade tankar om 'hur långt har jag kommit och är jag på rätt väg?'.”

Så firar jag födelsedagen: ”Det blir något mysigt och opretentiöst med familjen. Sedan förväntar jag mig att mina föräldrar ringer kvart i nio på morgonen. Det var då jag föddes. Det är enda gången jag har varit snabb och i tid.”

Så rensar jag tankarna: ”Jag cyklar. Jag bor en mil utanför Malmö på vischan och cyklar varje dag till och från jobbet. På en vanlig cykel."

Om domen 75 timmars samhällstjänst: "Man får lämna in önskemål om man vill göra den på en skola, på Röda Korset eller liknande. Det finns en massa platser att göra samhällstjänst på. Men om det nu blir så att domen står fast i HD så förmodar och gissar jag att det blir böter.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.