Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Renata Chlumska är väl medveten om farorna och säger att hon är väldigt försiktig och inte alls någon adrenalin- och kicksökande person som många kanske tror. I sommar ska Renata Chlumska ta med sig 18 kvinnor – de flesta helt utan någon vana av bergsklättring – upp på Kilimanjaro i Tanzania. Och nu fyller hon 45 år.  Bild: Anna Hållams
Renata Chlumska är väl medveten om farorna och säger att hon är väldigt försiktig och inte alls någon adrenalin- och kicksökande person som många kanske tror. I sommar ska Renata Chlumska ta med sig 18 kvinnor – de flesta helt utan någon vana av bergsklättring – upp på Kilimanjaro i Tanzania. Och nu fyller hon 45 år. Bild: Anna Hållams

Äventyraren Chlumska avslöjar sin stora rädsla

Utmaningar triggar Renata Chlumska, oavsett om det handlar om att bestiga världens högsta berg, paddla runt USA eller hålla en föreläsning för hundratals åskådare. Tumregeln är att förbereda sig noga och öva ordentligt.

Under uppväxten grundlades Renata Chlumskas lust för naturen och äventyret. Då handlade det om att vandra i skogen, paddla och sova i tält med mamma och pappa. Sedan dess har utmaningarna bara blivit större. I dag är hon en professionell äventyrare vilket innebär att hon har det som sitt yrke och levebröd.

Samtidigt är inte Renata Chlumska bara hennes namn utan även ett varumärke och ett företag som också måste underhållas.

– Jag är på tårna hela tiden och medveten om att jag måste göra saker för att behålla ett intresse för mig – jag måste leverera och kan aldrig riktigt slappna av. Att vara sin egen innebär både en press och en frihet. Det går inte att få allt.

I baslägret föddes drömmen

Brytpunkten då Renata Chlumska gick från att vara en som hon uttrycker det ”vanlig tjej från Skåne” till äventyrare av högsta rang kom 1996 i samband med att hon följde med pojkvännen och den världskände äventyraren Göran Kropp till världens tak – Mount Everest. Den gången stannade hon i baslägret i två månader och skötte markservicen med allt vad det innebar.

Drömmen om att bli en äventyrare föddes 1996 när Renata Chlumska följde med pojkvännen, den världskände äventyraren Göran Kropp, till Mount Everest. 2002 omkom Göran Kropp i en klättringsolycka i nordvästra USA. . Bild: Gunnar Ask
Drömmen om att bli en äventyrare föddes 1996 när Renata Chlumska följde med pojkvännen, den världskände äventyraren Göran Kropp, till Mount Everest. 2002 omkom Göran Kropp i en klättringsolycka i nordvästra USA. . Bild: Gunnar Ask

– Jag visste egentligen ingenting om höghöjdsklättring utan kastades in i allt. Det var också den säsongen då många förolyckades. Men där föddes min dröm. När Göran kom ned frågade jag om han trodde att jag skulle klara av det. Han bara tittade på mig och sa: ”Det är klart att du gör!” Han bekräftade känslan av att om jag vill och om jag vågar så går det.

Första svenska kvinnan på toppen

Sedan dess har hon bockat av flera av de stora målen som äventyrare. Bland annat blev hon den första svenska kvinnan på toppen av Mount Everest 1999. Några år senare var hon första svenskan att klara Seven Summits – att bestiga de högsta bergstopparna i alla de sju världsdelarna. Hon har också paddlat och cyklat runt de 48 nedersta staterna av USA på 439 dagar.

Nästa riktigt stora äventyr är en resa ut i rymden. Biljetten är köpt men än så länge finns inget startdatum för själva resan. Så innan dess verkar hon i det lilla, vilket för många vanliga dödliga inte är så litet. Som att hon i sommar ska ta med sig 18 kvinnor – de flesta helt utan någon vana av bergsklättring – upp på det 5 895 meter höga Kilimanjaro i Tanzania.

2005 tog sig Renata Chlumska med kanot och cykel runt de 48 nedersta staterna av USA på 439 dagar. . Bild: Anders Wiklund
2005 tog sig Renata Chlumska med kanot och cykel runt de 48 nedersta staterna av USA på 439 dagar. . Bild: Anders Wiklund

Attityden viktigast av allt

Enligt Renata Chlumska är det inte så svårt som man kan tro. Till skillnad mot många andra höga berg krävs ingen riskfylld klättring. Där finns heller inte några glaciärsprickor eller laviner, däremot en fantastisk miljö och natur.

– Med rätt coachning i hur man ska tänka, förbereda sig och vad man ska packa, kan man komma väldigt långt. För det handlar inte främst om fysisk styrka utan om attityd och inställning, förklarar hon och tillägger att det häftiga för henne är att se dem som kanske aldrig har vandrat eller bott i tält nå toppen av Kilimanjaro.

Tunna luften är en tuff utmaning

Samtidigt ligger den stora utmaningen för alla som bestiger de riktigt höga bergstopparna i att klara av den tunna luften.

– Till viss del kan man öka sina möjligheter genom att träna, annars sägs det vara genetiskt betingat. Sedan beror det också på dagsformen.

Hur klarar du själv höga höjder?

– Mestadels väldigt bra, men jag har känt av den, haft hemsk huvudvärk, mått illa och kräkts. 1997 fick jag till och med vända under ett toppförsök på ett berg i Tibet. Det var ett svårt beslut, men det enda rätta.

– Jag har varit med om att folk har tappat synen för att hjärnan sväller och trycker på synnerven. Man kan drabbas av både hjärnödem och lungödem.

Medveten om farorna

Renata Chlumska är väl medveten om farorna och säger att hon är väldigt försiktig och inte alls en adrenalin- och kicksökande person som många kanske tror.

– Jag gillar utmaningar, men jag är aldrig oförsiktig. Och när jag känner mig trygg så vågar jag mer.

Vad är du mest rädd för?

– Att prata inför folk. Även om jag vet att det innebär en stor fara att gå upp för ett högt berg så har det bara varit längtan och förväntan. Men första gången jag höll en föreläsning var bara ångest. Jag mådde dåligt i sex månader innan. Nu har tränat i tjugo år och tycker att det är roligt. Men det tog tid och jag fick lära av andra, öva och repetera. Fortfarande kan det vara pirrigt, men nervositeten gör en också skärpt.

Renata Chlumska

Ålder: Fyller 45 år den 9 december.

Bor: I Jönköping.

Familj: Tre barn 6, 8 och 10 år. Och en bonusson på 15 år.

Gör: Äventyrare och föreläsare.

Aktuell: Förbereder en expedition till Tanzania där hon som reseguide för 18 kvinnor ska bestiga Kilimanjaro i juni nästa år.

Om att fylla 45: ”Det känns väldigt bra. Livet blir bara bättre vilket hänger ihop med att jag känner mig tryggare och säkrare.”

Så firar jag födelsedagen: ”Väldigt enkelt med en liten fest, inte som när jag fyllde fyrtio då jag hade ett rejält party.”

Ligger på nattduksbordet: ”Två sagoböcker på tjeckiska. Annars lyssnar jag för egen del mest på ljudböcker.”

Äter helst: ”Indisk mat – vad som helst, allt är gott.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.