Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Disktrasor är populära hemma i köken – men inte på restauranger. Bild: Martina Holmberg / TT
Disktrasor är populära hemma i köken – men inte på restauranger. Bild: Martina Holmberg / TT

”Är det farligt att ha disktrasor hemma i köket?”

Bakterierna stortrivs på en fuktig disktrasa med matrester. Alexandra Zazzi tipsar om hur man kan bli mer hygienisk i köket.

Hej Alexandra,

Trasor i köket, ska man eller ska man inte ha dem?

/”Bakteriehärd”

Hej på dig,

Egentligen har du rätt i att disktrasor är en bakteriehärd. De är oftast fuktiga och ligger i rumstemperatur. I restaurangkök använder vi dem inte. Inom det egna köket har vi vant oss vid att ha dem och vill ogärna vara utan. Hushållspapper och kökshanddukar är ett alternativ, men då måste man slänga papper hela tiden och tvätta handdukar, så ur miljösynpunkt är det inte optimalt.

När man använder disktrasor är det kloka att tvätta dem ofta, byta ut dem förhållandevis ofta och se till att de kan torka efter användning. Diska dem inte i diskmaskin (det är oftast inte tillräckligt varmt) utan i tvättmaskinen på minst 60 grader. Och var restriktiv hur du använder dem. Använd inte samma trasa på golvet, skärbrädan, bordet, diskmaskinen eller snoriga ungar!

LÄS MER: Så ofta bör du byta lakan, tandborste och handduk

Karin efterlyser en äppelpaj på italienskt vis. Bild: Janerik Henriksson/TT
Karin efterlyser en äppelpaj på italienskt vis. Bild: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER: Recept: Så gör du egen ”fish and chips”

Hej!

För många somrar sedan var jag på Amalfikusten och hade förmånen att äta en, enligt den italienska familjen, liten middag. Hemgjord ost, grönsaker i massor, fisk och pasta. Till dessert kom en äpplekaka fram. Den såg lite ut som en klassisk äpplepaj, med remsor, men var gjord med mandel och äpplemos.

Du råkar inte ha recept på något liknande? Kakan var verkligen pricken över i:et på en helt fantastiskt kväll, och inte tänkte väl jag på att fråga efter receptet.

/Karin

Hej Karin,

Jag kan ju inte ge dig exakt den kakan men jag kan ge dig ett recept på en som jag ofta fick när jag var liten, av mamman till en väninna i Italien. Det låter som om de är snarlika. Jag tyckte själv att den var så god att jag tiggde till mig receptet för många år sedan. I receptet står det aprikosmarmelad men jag har även provat med citron- eller apelsinmarmelad och det blir mycket gott. Någon gång gjorde jag botten och toppen men la äppelmos i mitten. Det var mumsigt det också.

Själva bottendegen är god att baka kakor på. Jag har haft bittermandelessens i den och rullat i hackade nötter. Livsfarligt gott, kakor är ju vansinnigt mumsigt!

Mandelpaj med äpplen och aprikos

Botten

  • 70 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • knappt 3 dl vetemjöl (använd italienskt 00-mjöl)
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 3 mogna äpplen
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 2 msk Marsalavin (sött starkvin)

Topping

  • 150 g mandelmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • Siktat florsocker (att garnera med)

LÄS MER: Pasta med gröna tomater, pecorino och knaperstekt pancetta

Gör gärna så här:

  1. Börja med botten. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.
  2. I en annan bunke, vispa ihop smör och socker till en kräm med elvisp.
  3. Vispa i ägget och sikta sedan i mjölblandningen. Vänd ihop till en smidig deg. Lägg i en plastpåse och platta till (det blir lättare att kavla ut sedan). Låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  4. Kavla ut degen och lägg i en pajform. Skär bort överblivna kanter (överbliven deg kan man göra kakor av) och nagga botten med en gaffel.
  5. Ställ in i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.
  6. Sätt ugnen på 180 grader.
  7. Gör sedan fyllningen: Skala och kärna ur äpplen, skiva tunt, gärna med mandolin. Lägg i en bytta och stänk över citronsaften så de inte mörknar.
  8. Ta ut pajformen, bred ut aprikosmarmelad på botten och lägg ut äppelskivorna jämnt över denna. Stänk över vinet.
  9. Grädda i 30 minuter i mitten på ugnen.
  10. Under tiden, vänd samman mandelmjöl, strösocker och äggvitor med en träsked till en kräm, lägg i en spritspåse, gärna med en stjärnformad tyll.
  11. Efter 30 minuter, ta ut pajformen och höj värmen i ugnen till 200 grader.
  12. Spritsa ut mandeldegen i rader över äpplena, ställ in i ugnen 15 minuter.
  13. Låt svalna och sikta över florsocker.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

LÄS MER: Så lagar du gryta med chorizo utomhus

LÄS MER: Recept: Ugnsstekt fisk med potatis och örter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.