Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbollsentusiasterna och bröderna Fredrik (Gais) och Magnus Knudsen (Örgryte) håller hårt i bollen ute på Gamla Ullevis gräsmatta. På lördag drabbar deras respektive favoritlag ihop i säsongens första derby i Superettan. Bild: Kicki Media
Fotbollsentusiasterna och bröderna Fredrik (Gais) och Magnus Knudsen (Örgryte) håller hårt i bollen ute på Gamla Ullevis gräsmatta. På lördag drabbar deras respektive favoritlag ihop i säsongens första derby i Superettan. Bild: Kicki Media

Äntligen blir bröderna Knudsen rivaler i 90 minuter igen

På lördag är det äntligen är det dags för årets första derby i Superettan mellan Gais och Örgryte – nu väntar en ny fight för bröderna Knudsen. Fredrik är trogen Gais-supporter och för den något yngre Magnus finns inget annat än Öis.

Så blev det redan från början i det fotbollsintresserade hemmet i Tynnered, Västra Frölunda när de växte upp och så fortsätter det än i dag. I bilden finns också mellansystern Maria men hon håller på Blåvitt och är därmed i en division högre upp och följaktligen inte inblandad i brödernas diskussioner om sina lags framfart i serien.

Vi bestämde oss för att ta pulsen på de två och träffade dem på Gamla Ullevi.

Det var fotboll i tidiga år för båda. I BK Trassel på 80-talet där Fredrik härjade på mittfältet medan Magnus höll till i anfallet som center eller högerytter.

Framgångarna på plan var väl som så många andra unga råkat ut för måttligt och någon eventuellt tänkbar representation i dagens favoritlag blev det inte.

Fredrik (till vänster) och Magnus är förväntansfulla inför lördagens derby. Här poserar de vid Gunnar Gren-statyn utanför Gamla Ullevi. Bild: Kicki Media
Fredrik (till vänster) och Magnus är förväntansfulla inför lördagens derby. Här poserar de vid Gunnar Gren-statyn utanför Gamla Ullevi. Bild: Kicki Media

Att fastna för ett lag är ofta rena tillfälligheterna. Äldre brodern Fredrik berättar hur det gick till för honom att bli gaisare.

– Jag såg min första Gais-match förmodligen i början av skolåldern. Jag minns inte vilka de mötte men jag kommer ihåg att det kom en person som sålde en almanacka om just Gais. Jag köpte den och efter det var jag fast.

Fick Öis-tröja av sin farbror

Magnus kärlek till Öis började inte med en fotbollsmatch.

– Nej, jag fick en Öis-tröja av en farbror just vid en tidpunkt när laget i början av 70-talet åkte berg och dalbana mellan allsvenskan och dåvarande division I. Det var så mitt intresse väcktes för den klubben.

Men Fredrik och Magnus Knudsen har inte bara sitt supporterintresse för två klassiska göteborgslag gemensamt.

Kändisar i Saluhallen

Många minns dem också från tiden i Saluhallen där de framgångsrikt drev släktföretaget ”Albert Anderssons Chark”. En anrik butik som fanns i handelstemplet i 120 år. Fredrik och Magnus tog över butiken 1997. Många generationer matintresserade har under åren stått framför glasdisken och tittat på läckerheterna innanför.

– Vi hade flera egentillverkade pålägg som var väldigt populära bland kunderna, säger Fredrik. Särskilt den hemmagjorda kokta skinkan och kalvrulladen. Vi var också noggranna med att vår entrecote och ryggbiff skulle vara välhängd.

Magnus har ett starkt minne från EU-bråket i juni 2001 när Göteborgs centrala delar förvandlades till en krigszon.

– Vi hade tvingats att stänga hallen men jag var tvungen att ta mig in för vi hade beställningar att leverera. Det var spöklikt tomt därinne men jag fick i alla fall tag i varorna och kunde uppfylla kundernas önskan.

30 december 2018 tog allt slut. Minskat kundunderlag, delvis till följd av de begränsade parkeringsmöjligheterna i anslutning till hallen, i kombination med en viss trötthet av allt slit under åren gjorde att bröderna Knudsen bestämde sig för att lämna Saluhallen.

– Västlänken som håller på att gräva upp halva stan och en ökande E-handel är andra orsaker. Jag tycker att de ansvariga inte tänkt på Saluhallens framtid. Nu undrar man ju vad som kommer att hända med en annan matinstitution, Feskekörka, efter alla diskussioner, säger Magnus.

Ingen publik på Gamla Ullevi

Fredrik och Magnus Knudsen har fortsatt med sitt yrke på annat håll. Magnus funderar på att skaffa sig en datautbildning och möjligen gå över till detta i framtiden. Fredrik är nöjd med att fortsätta i yrket.

Nu väntar båda med viss spänning på lördagens derby, som ju till följd av pandemin kommer att spelas utan publik på Gamla Ullevis läktare.

Fredrik Knudsen

Ålder: 54 år.

Yrke: Butiksmedarbetare på ICA Maxi i Mölndal.

Familj: Hustrun Jeanette, barnen Amanda och Alexandra.

Hobby: Tränare i IF Mölndal Fotboll.

Magnus Knudsen

Ålder: 51 år.

Yrke: Butiksmedarbetare på ICA Kvantum i Lerum.

Familj: Hustrun Charlotta och barnen Victor och Sofia.

Hobby: Spelar golf och ser på Frölunda i ishockey och gillar Liverpool i Premier League.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.