Jón Karlsson ihop med fysioterapeut Calle Persson.  På britsen undersöks mittfältaren Tobias Sana. Bild: Tommy Holl
Jón Karlsson ihop med fysioterapeut Calle Persson. På britsen undersöks mittfältaren Tobias Sana. Bild: Tommy Holl

Änglavingar och fotbollsknän Jón Karlsson har sett dem alla

IFK Göteborg har haft glädjen att ha en av världens främsta idrottsläkare i staben. I eftermiddag tackar Jón Karlsson för sig – efter hela 38 år i klubbens tjänst.

Den ödmjuke islänningen hamnade i Sverige av en slump och att den talangfulle basketspelaren har kommit att leva sitt liv så nära fotbollen var också en tillfällighet. Vad som däremot ”alltid” har varit solklart var att Jón Karlsson skulle bli läkare. Det visste han redan som nioåring. Det spåret har han plikttroget och med stor passion följt.

– Jag tror att den drömmen väcktes i mig när jag som barn var på sjukhuset i samband med misstänkta blindtarmsproblem. Jag blev så imponerad över läkarna, noggrannheten i deras arbete, hur skickliga de var i allt de gjorde. Efter det fanns det aldrig någon tvekan hos mig när det gällde den saken, säger han.

Jón Karlsson med IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre Bild: TOMMY HOLL
Jón Karlsson med IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre Bild: TOMMY HOLL

I dag är det hans sista hemmamatch. Jón kan inte bara se tillbaka på 38 oerhört innehållsrika år med IFK Göteborg. Även om han själv aldrig skulle ta orden i sin mun finns det många som håller honom som en av världens absolut främsta idrottsläkare. Han är överläkare på Sahlgrenska och på Mölndals Sjukhus, har varit med och gett ut över 40 böcker, han är redaktör för den vetenskapliga tidskriften Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy och är engagerad i Fotbollsläkarföreningen. Han skriver också forskningsrapporter och vetenskapliga artiklar i sitt arbete som professor vid Göteborgs Universitet, för att nämna en del av alla Jóns engagemang och det är naturligt att frågan dyker upp.

Tar tillvara på luckorna

Hur hinner du med allt?

– Jag är bra på att ta vara på luckorna som dyker upp och jag planerar min tid väldigt noga.

Han växte upp på en bondgård, tolv mil norr om Reykjavik. En lantbrukarson i en familj som fick slita för pengarna och det präglade honom i den mån att han tidigt insåg att hårt arbete lönar sig.

– Min mamma sa alltid att det är gott när jobbet är gjort. Det var något av hennes motto. Jag tycker att det är bra. Vi hade aldrig något överflöd av något, jag har lärt mig mycket av det.

Som 15-åring flyttade han hemifrån för att börja på gymnasiet i Reykjavik, det var en målmedveten ung elev som ju redan visste vad han ville med studierna. Han gick läkarlinjen mellan 1972 till 1978, jobbade sedan tre år för att bli specialist. För att bli ortoped krävdes flytt utomlands och det var där Sverige kom in i bilden.

– Det öppnades en dörr via en bekant på Östra Sjukhuset i Göteborg.

Flytten dit gick 1981, Jón forskade och skrev en doktorsavhandling som handlade om en behandlingsmetod av fotledsskador som visade sig mycket framgångsrik och används världen över. Metoden är uppkallad efter Jón. Forskning har varit en stor del av hans arbete och han har varit handledare för 70 doktorander.

I Göteborg kom han också I kontakt med Leif Swärd, som då var IFK Göteborgs läkare.

Idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet

– Det var mycket att göra i klubben, Leif frågade om jag ville hjälpa till. Främst handlade det om ungdomssidan och kring den verksamhet som Roger Gustafsson ledde. När Roger senare fick ta över A-laget följde jag med honom. Då hade Leif fått arbete utomlands.

Jón var under en period läkare för U21-landslaget 1985–93 och ingick i den svenska OS-truppen i Barcelona 1992 med spelare som Joachim Björklund, Tomas Brolin, Patrik ”Bjärred” Andersson med flera.

– Idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet har alltid varit en hobby för mig och det är givetvis ett privilegium att kunna få använda min yrkesroll i sådana sammanhang, säger Jón som även var läkare under friidrotts-VM på Ullevi 1995 och under EM på samma arena 2006.

IFK Göteborgs högerytter Hosam Aiesh i plågor. Bild: TOMMY HOLL
IFK Göteborgs högerytter Hosam Aiesh i plågor. Bild: TOMMY HOLL

Han har mött många människor som gjort starka avtryck genom åren, såväl i IFK Göteborg som i de andra sammanhangen. Han är rädd att glömma någon speciell och väljer hellre att dela några ljusa minnen.

– SM-guldet med Blåvitt 2007 var väldigt speciellt, jag jobbade så tajt med laget då. Sedan guldet 1990, vi förlorade första matchen med 0–6, journalisterna var inte nådiga, men Roger Gustafsson hade kartlagt allt så noga och vi förlorade knappt någon mer match det året och vann guld. Det var otroligt härligt.

Turkarna spelade ut oss fullständig

Han minns också när Blåvitt åkte till Turkiet och mötte Besiktas i Champions League i mitten på 1990-talet.

– Turkarna spelade ut oss fullständigt, de hade 27–0 i hörnor mot slutet av matchen när vi fick en hörna. Magnus Erlingmark gick upp och knoppade in segermålet och det kändes helt galet. Det är nog nästan bara i fotboll ett lag kan vara så överlägset mycket bättre och ändå förlora.

Göteborg 2021 11 16 Dr/Professor Jon Karlsson gör sin sista säsong i IFK Göteborg efter 38 år som lagläkare Foto Tommy Holl
Göteborg 2021 11 16 Dr/Professor Jon Karlsson gör sin sista säsong i IFK Göteborg efter 38 år som lagläkare Foto Tommy Holl

I dag får han garanterat ännu ett minne för livet. Han lär bli saknad på Kamratgården, den gode Karlsson.

Jón Karlsson

Född: 2 februari 1953

Familj: Fru, tre döttrar, en bonusdotter och fyra barnbarn

Bor: På Tjörn

Yrke: Kirurg

Lyssnar på: Country, Emmylou Harris, Gram Parsons och Johnny Cash tillhör favoriterna

Tittar på: Deckare

Äter gärna: Italienskt

Aktuell: Sista hemmamatchen med IFK Göteborgs efter 38 år i klubbens tjänst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.