Under många år var Angelica Lucaci så självkritisk till sina teckningar att hon helst inte ville visa dem för någon. I dag är hon illustratör och författare – och vill sprida budskapet att alla kan rita.  "Att skapa något med hjälp av kontakten mellan handen och sinnet har alltid varit viktigt för mig", säger hon.
Under många år var Angelica Lucaci så självkritisk till sina teckningar att hon helst inte ville visa dem för någon. I dag är hon illustratör och författare – och vill sprida budskapet att alla kan rita. "Att skapa något med hjälp av kontakten mellan handen och sinnet har alltid varit viktigt för mig", säger hon. Bild: Jan Larsson

Äntligen känner Angelica stolthet över sina böcker

Självkritiken fick henne att gömma teckningarna under sängen. När de sedan lades ut på Instagram blev det succé. I dag är Angelica Lucaci både en illustratör och författare som vill sprida budskapet att alla kan rita.

ANNONS

Nu kan hon känna en stolthet över sina böcker, men för fem år sedan var hon inte lika övertygad om den egna förmågan. Då var Angelica föräldraledig och hade mer tid att rita, men tyckte inte att teckningarna dög.

– Jag har haft svårt att vara stolt över det jag gör. Så jag var väldigt självkritisk och stoppade undan bilderna under sängen och andra ställen.

Till slut blev det väl många teckningar som låg och skräpade i hemmet. Hennes man sa halvt på skämt, att antingen slänger vi alltihop eller så lägger vi ut till försäljning.

– Det blev startskottet till att skapa ett konto på Instagram med företagsnamnet Hejnum, som en hyllning till min morfars födelsesocken på Gotland. Responsen blev väldigt positiv och redan efter några veckor fick jag min första beställning.

ANNONS

Klottra på meditativt sätt

Snart rullade det på. En kvinna från ett klädesföretag tog kontakt och ville ha ett motiv för hennes barnklädeskollektion. 2015 gav Angelica ut boken "Telefonkonst", alla kan lära sig rita med stil. En bok i genren Zentangle – vilket i korthet handlar om att lära sig rita figurer och mönster som kreativ och meditativ avslappning.

– Tanken med "Telefonkonst" är just att lära sig rita mönster och att klottra på ett meditativt sätt och på så sätt öva sig i mindfulness, berättar Angelica.

Intresset för att teckna och måla har alltid funnits där. Hon läste konst och formgivning på gymnasiet och ser sig som kreativ i det mesta, oavsett om det gäller att sy mattor, brodera, bygga eller tälja saker.

– Att skapa något med hjälp av den här kontakten mellan handen och sinnet har alltid varit viktigt för mig. Sedan har ju tyvärr självkritiken varit en följeslagare, som jag har fått jobba med hela tiden.

Bild: Jan Larsson

Angelica bläddrar i en annan av sina böcker med namnet "Artistic Animals", som utkom 2017. En bok där hon skapat bilder av exotiska djur att färglägga. På senare tid har hon också gjort mycket illustrationer och utsmyckningar på väggar och tak i Göteborg för kunder som Wallenstam, Vasakronan.

ANNONS

– Det har blivit mer och mer sådana arbeten och det är väldigt roligt. Jag brukar säga att man nästan kan gå en konstrunda i Göteborg och kolla på mina verk, skrattar Angelica.

Inspiration i naturen

En hel del av inspirationen hittar hon i naturen. Vilket passar hennes nästa mål, att utbilda sig till trädgårdsarkitekt.

– Jag arbetar också som trädgårdsmästare och det här med trädgården ger massor av inspiration och känns som en bra och spännande kombination ihop med målandet, menar Angelica.

Hon återkommer till tvivlen och självkritiken i målandet, som Angelica menar gör en själv till den största fienden.

– Jag brukar säga att många är konstnärer fram till tio års ålder. För om du kan hålla i en penna och föra den över ett papper, då kan du rita. Sedan blir det ofta så att någon får beröm och fortsätter, men de som sitter bredvid och inte får uppmuntran riskerar att stanna kvar i streckgubbestadiet. När de sedan ska de ta upp pennan efter 30 år, då har de ju inte tränat alls, som de andra tioåringarna som uppmuntrats och fortsatt utveckla ritandet genom livet.

Våga fortsätta!

För Angelica är kontakten mellan pennan, handen och hjärnan det viktiga. Vad det blir spelar inte så stor roll, det är själva skapandet som är vackert. Tipset till de som tvivlar på sin förmåga är att våga fortsätta, även om det blir fult enligt en själv.

ANNONS

– Försök att inte rita av saker, låt det bara hända. I den tanken ligger mycket frihet. Eftersom det inte ser ut som en ren avbildning så kan du inte heller jämföra det med något. Alla har sin egen känsla i sin hand och den går inte att värdera. Vi värderas tillräckligt mycket i livet ända, redan från när vi föds. Därför behöver vi en frizon, där vi bara kan skapa.

Angelica Lucaci

Ålder: 38 år.

Familj: Maken Andreas, två söner.

Bor: Västra Göteborg.

Yrke: Illustratör, författare och trädgårdsmästare

Intressen: Trädgård. Skapa. Naturen. Umgås med nära och kära.

Hemsida: www.angelicalucaci.com

Instagram: https://www.instagram.com/hejnum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS