Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Utvecklar digitala verktyg. Cecilia Windh, samhällsplanerare, och Ellen Simonsson, arkitekt, ingår i Liljewalls utvecklingsgrupp för digitala verktyg. ">
Utvecklar digitala verktyg. Cecilia Windh, samhällsplanerare, och Ellen Simonsson, arkitekt, ingår i Liljewalls utvecklingsgrupp för digitala verktyg.

Livskvalitet i fokus när arkitekter arbetar alltmer digitalt

De senaste tre åren har drygt 14 000 bostäder byggts i Göteborg och parallellt pågår flera stadsutvecklingsprojekt. Stora förändringar kan skapa oro och en önskan att förstå vilka effekter dessa får på samhället. Därför vänder sig arkitektkontoret Liljewall till nya metoder för att analysera livskvalitet och hållbarhet i våra stadsmiljöer.

Cecilia Windh, samhällsplanerare, och Ellen Simonsson, arkitekt, ingår i den arbetsgrupp som utvecklar Liljewalls digitala verktyg. Verktygen gör det möjligt för arkitekterna att lägga mer tid på funktion, gestaltning och att skapa livsmiljöer som är lätta att trivas och må bra i. Med hjälp av smarta analysverktyg effektiviserar de sitt arbete.

– Vi på Liljewall insåg tidigt att vi människor är bra på att vara kreativa, konstnärliga, lösningsorienterade och framåtblickande – men vi är sämre på att hålla koll på exakt antal skruvar i ett hus eller räkna ut energiförbrukning på en fasad, säger Ellen Simonsson.

Arkitektkårens digitala resa började redan för många år sedan genom avancerade ritningsprogram som skapar byggnadsinformationsmodeller. Idag kan programvaran med hjälp av modellen räkna ut hur mycket material som behövs eller vilka ytor som finns. En dynamisk ritning kan sedan leva jämsides med huset i förvaltningsskedet som en digital tvilling. Även Göteborg stad har en digital tvilling. Den speglar hela staden och Liljewall ingår i ett forskningssamarbete under ledning av Chalmers tekniska högskola för att vidareutveckla den.

Lösningar för hållbart byggande

Ett annat verktyg är parametrisk design, eller datorgenererade skissförslag.

– Det kan börja med att vi undersöker en tomt där datorn utifrån förutbestämda kriterier får generera tusentals förslag på hur vi kan placera huskropparna. Dagsljusanalyser säkerställer att vi bygger kvarter som är ljusa och hälsosamma, något som är särskilt angeläget här i Norden. I en blåsig hamnstad som Göteborg är även vindanalyser viktiga. Vi måste tänka till och rikta hus och kvarter på ett sätt som inte skapar vindtunnlar och kalla blåsiga stadsmiljöer, säger Cecilia Windh.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Liljewall här

Samhällsbyggnadssektorn står inför stora utmaningar i takt med att klimatet snabbt förändras. Med hjälp av egenutvecklade verktyg kan Liljewall även väva in klimatkalkyler direkt i företagets digitala skissverktyg, och på så sätt räkna ut koldioxidutsläpp baserat på material och byggnadselement. Genom mätbara underlag blir det möjligt att jämföra, lära av tidigare projekt och vidareutveckla kunskapen inom hållbar arkitektur.

– När vi har analysverktyg som är tillgängliga, effektiva och som bidrar med så mycket insikt i skissprocessen är det ett självklart val för oss att använda dem. Huvudsyftet är alltid att skapa god arkitektur och hållbara livsmiljöer för människor, men datorn är som en extra smart kollega att luta sig mot, säger Cecilia Windh.