Liu Xiaobo favorit till fredspriset

ANNONS
|

Nobels fredspris går i år till kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det är den irländska spelfirman Paddy Power så övertygad om att vadslagningsvinsterna redan har betalats ut.

Antalet vad på den fängslade kinesiske aktivisten blev häromdagen så många att Paddy Power drog slutsatsen att det är avgjort. Över 5 000 euro i vinster uppges har betalats ut.

Geir Lundestad, chef för Nobelinstitutet i Oslo, kallar Paddy Powers beslut för "bisarrt", men vill inte kommentera ytterligare.

Förra året gick Nobels fredspris till Barack Obama, ett kontroversiellt val eftersom han bara suttit nio månader på sin post som USA:s president och samtidigt förde två krig, i Irak och Afghanistan. Och den norska Nobelkommittén utlovar ett kontroversiellt val. När norska TV2 i morse frågade ordföranden Thorbjørn Jagland om han skulle behöva försvara kommitténs val svarade han:

ANNONS
-Ja, definitivt.
-Ni kommer att förstå när ni hör namnet.

Förra året tippade TV2 rätt på Barack Obama. I år satsar de också på Liu Xiaobo. Det vore ett kontroversiellt val i den meningen att det retar upp kinesiska företrädare, som sägs ha kontaktat Nobelkommittén och hotat med försämrade relationer mellan Norge och Kina.

Förutom den favorittippade Liu Xiaobo är den afghanska läkaren och kvinnorättsaktivisten Sima Samar ett hett namn. Även radiostationen Burmas demokratiska röst (DVB) omnämns i spekulationerna och skulle kunna bli den första medieorganisationen att tilldelas priset.

Rebiya Kadir, förkämpe för den kinesiska uigurminoriteten, är med på förhandslistan, liksom Specialdomstolen för Sierra Leone - en FN-stödd krigsbrottstribunal som åtalat bland andra Liberias expresident Charles Taylor. Mindre troliga vinnare, men med i spekulationerna är även EU och Helmut Kohl, förbundskanslern som hjälpte till att ena Tyskland.

I år har ett rekordstort antal kandidater nominerats - 237 individer eller organisationer finns med på listan. Ändå var det ett ganska uppenbart val, enligt Jagland.

-För mig kom det ganska fort in i bilden av anledningar som jag ska berätta senare i dag, så det har inte varit ett svårt val, sade han till NRK i morse.
ANNONS