Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lusfritt. Daniel Karlsson och Torbjörn Jonsson monterar lister med kiselgur som tar livet av vägglössen i en studentlägenhet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Listig list stoppar vägglöss

Vägglöss har de senaste åren blivit en allt värre plåga för allt fler svenskar. Men nu finns ett listigt sätt bromsa lössens framfart, en luslist.

- Vägglössen lever ofta bakom golvlister och kan man ta livet av dem där innan de går på de som bor i lägenheten vore slaget vunnet, säger Daniel Karlsson på List- och inredningsbolaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Varje år drabbas 10 000-tals svenskar av vägglöss i bostaden. Saneringsföretagen för en ojämn kamp mot de små krypen, det krävs ofta flera värmebehandlingar eller frysning av lägenheterna innan lössen är utrotade eller har flyttat.

På senare år har man börjat använda kiselgur, kiselpulver, för att få stopp på lössen. När lössen kommer i kontakt med pulvret torkar de ut och dör så småningom.

Vägglössen håller ofta till bakom golvlisterna där det är mörkt och varmt. De kommer fram i skydd av mörkret.

Saneringsföretagen har petat ner kiselpulver bakom golvlisterna och monterat pulverband på sängben och i sängbottnar men det mesta brukar efterhand försvinna ner i dammsugaren.

- Då kom jag på att man borde kunna placera kiselpulvret under golvlisterna redan från början, säger Karlsson.

Han utvecklade för några år sedan en list som kan monteras ovan befintliga lister i samband med ombyggnader och renoveringar.

Med kiselpulver i en tunn pappersremsa som klistras fast på baksidan av renoveringslisten blir lägenheterna preparerade på en lössinvasion i samband med ombyggnader.

På torsdagen monterade Daniel Karlsson och snickaren Torbjörn Jonsson på WH Byggservice de första preparerade listerna i en studentlägenhet på Medicinareberget i Göteborg som genomgör renovering.

- Vi har inte haft löss i den här lägenheten men vill gärna prova om sådana här listfällor kan fungera, säger Neshat Alizadeh, biträdande områdeschef på SGS Studentbostäder.

SGS hade stora problem med vägglöss för fem-sex år sedan men Alizadeh menar att läget nu är under kontroll.

- Nu får vi bara ett par larm om året på de drygt 1 500 studentlägenheten i mitt område, säger hon. Vi har arbetat intensivt med detta och i samarbete med alla våra hyresgäster nästan lyckats få stopp på lössen.

Men ett antal lägenheter som renoveras kommer på prov att förses med lusstoppande lister.

Daniel Karlsson hoppas och tror att lusfällan kan bli en succé.

- Väldigt många fastighetsbolag är intresserade, säger han. Man har haft problem med löss under flera år och vill gärna se en lösning där man snarare förebygger angreppen än försöker åtgärda dem när skadan väl är skedd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.