Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Liseberg blir del av grönare Göteborg 2016

En stor grön satsning och tre nya attraktioner utlovas på platsen där två mindre populära attraktioner och en nostalgitripp monteras ned.

På lördagen berättade GP att de tre attraktionerna Pariserhjulet, Höjdskräcken och Uppskjutet sjunger på sista versen och förpassas till historien inför nästa säsong på Liseberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Exakt vad som kommer i stället är Liseberg fortsatt mycket förtegna om.

- Efter nyår någon gång kommer vi att kunna berätta mer, säger Julia Vasilis på Liseberg till GP på söndagen.

Det hon kan avslöja, som redan är klart, är att det blir tre nya attraktioner och att hela området ska bli en del av den större satsning som görs i Göteborg nästa år, Gothenburg Green World.

Satsningen är en fortsättning på utställningen Göteborgs Lustgårdar som genomfördes 2008.

Tanken är att långsiktigt bidra till ett grönare Göteborg. På Liseberg kommer det, enligt Julia Vasilis, anläggas en trädgård som ska vara en blandning mellan upplevelse och rekreation.

Allt det nya kommer att hamna på den plats där de utgående attraktionerna ligger i dag, ett område som inramas av Flumerides kanaler.

- Ja, det är där vi kommer att skapa den nya trädgården.

Kommer den som besöker Liseberg till jul att kunna få en försmak av det nya?

- Nej, den delen av parken är stängd när vi öppnar för Halloween och jul.

Atmosphere och Lisebergshjulet är ju öppna då, kanske kan man avslöja något därifrån om man är nyfiken?

- Tror inte det. Arbetet kommer att inledas med markberedning och anläggning av själva trädgården. Attraktionerna blir det sista som kommer på plats. Dem börjar vi inte bygga förrän efter jul, säger Julia Vasilis, som själv försöker att veta så litet som möjligt för att inte riskera att avslöja något som inte bör avslöjas.

- Jag vet i själva verket väldigt lite själv.

Om Gothenburg Green World finns en del att läsa. Projektet är ett samarbete mellan Park- och naturförvaltningen och bland andra Botaniska trädgården, Liseberg, Göteborg & Co och Gunnebo Slott i Mölndal. Nyckelorden för utställningen 2016 är Lust, Inspiration, Hållbarhet och Delaktighet. Alla har sina egna planer för att förverkliga det. Så även Liseberg.

- Vi ska tillföra något eget. Men vad det blir är lite för tidigt att tala om nu, säger Julia Vasilis på Liseberg.

Läs också: Tre attraktioner försvinner från Liseberg


FAKTA: Lisebergs gröna historia

• Det gröna engagemanget är inget nytt för Liseberg. I mitten av 1700-talet odlades tobak på området och hundra år senare planterades där vad som sägs vara Sveriges första dahlior. Området har varit både engelsk lyxträdgård, plantskola och handelsträdgård.

• 1908 köptes parken av Göteborgs stad och på 30-talet arrangerades de första blomsterutställningarna. 2003 hade Lisebergs Trädgårdsdagar premiär och 2008 var Liseberg en del av Göteborgs Lustgårdar, som nästa år tar ett steg vidare i Gothenburg Green World.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.