Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Linnéstadens bibliotek läggs ned

Linnéstaden lägger ner biblioteket i brandstationen men behåller fritidsgården i Allégården. Det beslutade stadsdelsnämnden på tisdagskvällen.

- Det var det värsta beslut jag nånsin har fattat, men vi bedömde allt annat som värre, sade Ethel Sjöberg (MP) efter mötet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stängningen ska ses som tillfällig, eftersom cheferna för Linné och Majorna sedan i juni har ett uppdrag att föreslå ett gemensamt bibliotek framöver. Vart alla böcker ska ta vägen, kommer bibliotekschefen och stadsdelschefen fundera över i veckan.

Linnéstaden måste minska sina kostnader med 38 miljoner kronor eller cirka fem procent år 2010. Tjänstemännen i Linné hade föreslagit att fritidsgården skulle lägga ner, vilket politikerna S, MP och V alltså inte nappade på.

Allianspartierna reserverade sig och ville hellre lägga in fritidsgården i någon av skolorna. Biblioteket kunde flyttas till något av skolbiblioteken.

Nämnden tog i går också ställning till ett tiotal konkreta förslag för nästa års budget. Ett av de mer hårdsmälta förslagen var en minskning med tio procent av serviceinsatserna till äldre och funktionshindrade via hemtjänsten.

För grundskolan beslutade nämnden att avskaffa de pedagogiska måltiderna samt att ta bort närmare fyra lärar- och speciallärartjänster utöver den minskning som motiveras av färre Linnéstadsbarn i stadsdelens grundskolor. Inom förskolan tar stadsdelen bort den sista dagbarnvårdaren och ökar med ett barn i flertalet förskolegrupper.

Totalt innebär budgetförslaget minskningar på 38 miljoner kronor, varav drygt hälften belastar äldreomsorgen och grundskolan.

De 379 miljoner kronor som, enligt regeringens budgetproposition, nästa år ska gå till Göteborgs kommun kan förbättra läget. Det är dock ännu oklart hur Göteborgs kommunledning tänker använda de pengarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.