Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Linda Spåman | Från barn till död – en ABC-bok

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Linda Spåman | Från barn till död – en ABC-bok

I Från barn till död händer det något. Det spricker upp, solen skiner. Linda Spåman befinner sig i det absoluta toppskiktet av Sveriges serieförfattare, skriver Linda Skugge.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ABC-bok

ABC-bok

Linda Spåman

Från barn till död – en ABC-bok

Albert Bonniers förlag

I Linda Spåmans bildvärld är det så klart en kråka som kommer med bebisarna istället för storken. Sen får man C vad det blir. Det regnar hela tiden och alla tycks fråga när tar allt det här slut. Snart, säger den slokande blomman. Vi kan väl gå hit, eller dit. De vuxna verkar inte riktigt ha koll. K-anske ska man aldrig fråga och ja, den här boken är uppbyggd som en ABC-bok där Spåmans ljuvliga signaturskelett bildar bokstäverna. Snart spricker det upp, snart blir det sol. I den förra boken Brf Ensamheten blir väderältandet ett slags mantra över livets meningslöshet för de av ångest förlamade personerna. Bakom stängda dörrar råder den form av misär som uppstår när människor blir lämnade ensamma utan någon att prata med och där alla tycks tänka hon ser mig inte … ingen ser mig, jag finns inte … jag syns inte …

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Solen gråter över Brf Ensamheten, men det ser ut att spricka upp! Och i Från barn till död händer något…

E-fterhand klarnar det …

Det som är nytt i Från barn till död är det som Spåman skriver om på sin blogg, om att hon nu lever ett liv hon för tio år sedan inte kunde föreställa sig. Nu är det destruktiva mer lågintensivt och hon ser ett hopp, ett ljus, ett liv som hon faktiskt älskar.

Om det går, beställ X-tra allt! Sluta vara så måttlig!

Linda Spåman befinner sig i det absoluta toppskiktet av Sveriges serieförfattare, där hon strålar ihop med Åsa Grennvall och Klara Wiksten.

Jag vill ge Klara Wiksten det där badkaret hon aldrig fick på grund av hennes telefonskräck och sociala fobi. Jag vill att hon varje dag säger att all frukt på hyllan är till för henne. Jag vill ge hela Thomas Bernhards produktion, signerade, till Åsa Grennvall.

Till Linda Spåman vill jag säga att nu har det faktiskt spruckit upp. Du finns, du syns. Solen skiner över dig!