Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ligurien är Lindas andra hem

Få svenskar har vandrat i Cinque Terre lika många gånger som TEMAs reseledare Linda Lange. Trots det förtrollas hon fortfarande av Liguriens magiska landskap i norra Italien. "Naturen här tröttnar aldrig på att överraska", säger den uppskattade reseledaren.

I Ligurien är det alltid något nytt som blommar. Varje årstid bär med sig nya naturupplevelser och varje liten by har en egen historia. Och, inte att förglömma, varje kök har sin egen genuina tolkning av de lokala rätterna.

Reseledaren Linda Lange leder vandringar i Ligurien.
Reseledaren Linda Lange leder vandringar i Ligurien.

– Går man förbi en italienare på en stig så är det inte fotboll som diskuteras. Inte här. Här fördjupar man sig i smakupplevelser, berättar Linda Lange, som lett resor i Ligurien för TEMA i tolv år.

Rötter i Ligurien

Sinnena är uppskruvade till max när ljus, dofter och känslan av uppfriskande havsvindar blandas vid de branta klipporna. Att vandra i Ligurien har blivit allt mer populärt, men med Linda som reseledare blir upplevelsen än större och hennes band till platsen är starka.

Läs mer och boka vandring i liguriska landskap här

– Min mamma var från Ligurien och när jag åker hit så åker en del av mig hem. Jag tröttnar aldrig, berättar hon.

Hänförande utsiktsplatser

En veckas vandring i det liguriska landskapet tillsammans med TEMA kan bitvis vara fysiskt utmanande. Men via de stundtals branta och steniga stigarna nås små pittoreska byar, vinodlingar och fullkomligt hänförande utsiktsplatser som gör mödan värd. Här intas välsmakande picknickluncher bestående av lokala specialiteter.

– Resan ger en helhetsupplevelse. När vi fått den fysiska ansträngningen och är nöjda med oss själva finns också tid för bad, att utforska en liten by eller att sitta på en uteservering och bara vara, berättar Linda.

"En intensiv upplevelse"

Under vandringarna är utsikten fantastisk.
Under vandringarna är utsikten fantastisk.

Linda har själv en bakgrund som biolog och har mycket att berätta om de grönskande jordbrukslandskapen som ramar in den variationsrika veckan.

– Ena stunden går vi på terrasserade bergssluttningar med havet som utsikt. I nästa vänder vi på perspektivet och ser byarna och vinodlingarna från en båt. Ligurien är en intensiv upplevelse, där hav och väder ständigt skapar nya ljussättningar.

Med TEMA nås det charmiga Ligurien med flyg från bland annat Göteborg. Under resan "Vandring i liguriska landskap", där flera av vandringarna utgår från hamnstaden La Spezia, upplevs höjdpunkter som Cinque Terre, nationalparken Portovenere och vinprovning i Colli di Luni.

Staden Portofino har blivit berömd för sina charmiga hus med gröna fönsterluckor.
Staden Portofino har blivit berömd för sina charmiga hus med gröna fönsterluckor.