Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Libyska regimen bombade oljedepåer

Libyska regimen anklagas för att ha bombat oljedepåer i den svårt pressade staden Misrata.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även denna gång hävdar rebellerna att regimen olagligen använde sig av Röda Kors-emblem på helikoptrarna.

Attacken utfördes under natten mot lördag. Uppgifterna går delvis isär om det rörde sig om helikoptrar eller om små flygplan som normalt används för att spruta bekämpningsmedel. Men minst fyra oljedepåer nära Misratas hamn ska enligt rebelltalesmannen Ahmed Hassan ha förstörts, uppgav han till Reuters på lördagen.

Efter bombningen spred sig elden till ytterligare fyra depåer.

Varskodde Nato

-Nu har staden ett stort problem. Det där var det enda bränslet som fanns, och skulle ha räckt i tre, fyra månader, säger Hassan som också hävdar att man varskodde Nato, men inte fick någon respons.

Natos pressavdelning kunde på eftermiddagen inte bekräfta vare sig attacken eller att man varit i kontakt med rebellerna.

-Vi håller på att kontrollera uppgifterna, sade en talesman till TT vid 16-tiden.

Senast i torsdags flög Gaddafis helikoptrar över Misrata, enligt rebellerna. De påstås ha varit målade med Röda Korsets symboler enligt uppgifter till TT.

En Nato-tjänsteman bekräftade då att det flög helikoptrar över den hårt ansatta staden i torsdags och att man kände till uppgifterna om Röda Korsets emblem.

Brott mot internationell lag

-Ett antal helikoptrar rapporteras ha flugit i Misrata i torsdags och uppges ha blivit beskjutna av rebellerna. Vi kan inte bekräfta detaljerna, men vi känner till att det finns uppgifter om att helikoptrarna skulle ha varit märkta med Röda Korsets symboler, sade Nato-tjänstemannen.

Enligt Genève-konventionen får Röda Korssymbolen endast användas i humanitära sammanhang. All annan användning är ett brott mot internationell lag.

Under lördagen pågick hårda strider kring den rebellkontrollerade staden Zintan, sydväst om Tripoli, som krävde minst nio rebellers liv, uppger en AFP-reporter och medicinska källor. Ytterligare 50 människor ska ha skadats.