Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Glädjescener i Benghazi i natt, efter FN:s besked om en flygförbudszon.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Libyen utlyser vapenvila

Libyens regering har beslutat att ställa in alla militära insatser för att skydda civila till följd av FN-beslutet om flygförbud, rapporterar flera internationella medier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beskedet om att regimen i Libyen utlyser vapenvila framfördes av utrikesminister Musa Kusa i Tripoli. Uttalandet sändes också direkt i tv.

Libyen är medlemsland i FN och därigenom bundet att respektera resolutioner i FN:s säkerhetsråd, sade utrikesministern.

Libyens regering är enligt honom mån om att skydda civila, men lovar också att skydda utländska medborgare i landet och deras tillgångar.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och forskare på FOI, säger till TT att Gaddafis utlysta vapenvila visar flera saker: Gaddafi har erfarenheter av bombningar från 1986, när USA bombade landet, och han förstår vad resolutionen från FN kan betyda. Dessutom har han troligtvis inget val:

-Han kan fortsätta att bomba, men då får han attackerna mot sig. Eller så gör han utspel som han gjorde i dag med vapenvila och på så sätt undermineras kraften i resolutionen, som ska skydda de civila, säger Atarodi.

Alexander Atarodi säger att det är första gången Gaddafi erkänner oppositionen som en legitim motpart för förhandling, men samtidigt saknar utspelet helt trovärdighet. Atarodi tror inte att Gaddafi har skapat utrymme för förhandling, och inte heller stoppat några planerade åtgärder från omvärlden.

-Resolutionen från i natt är väldigt tydlig i sitt syfte. Gaddafi har tappat legitimitet i förhållande till sin befolkning och man öppnar ingen dörr för förhandlingar med Gaddafi som legitim ledare.

Gaddafi kommer att bedömas för sina handlingar, inte för sina ord, säger den brittiske premiärministern David Cameron till tv-kanalen BBC efter det libyska utspelet om vapenvila.

Också Frankrike yppar skepsis. På marken i Libyen har inget förändrats, säger UD-talesmannen Bernard Valero till Reuters.

Militära insatser mot Libyen kan komma att ske inom "några timmar" och Frankrike kommer att delta i dessa, sade den franska regeringens talesman Francois Baroin, uppger AFP.

Enligt Baroin är syftet att "skydda Libyens folk och tillåta dem att gå hela vägen i kampen för frihet, vilket innebär att störta Gaddafi-regimen".

Han sade vidare att det inte rör sig om ockupation av landet, enligt Reuters.

Diplomater har indikerat att flygattacker ledda av Storbritannien, Frankrike och USA kan vara nära förestående.

Strider mellan rebeller och Gaddafi-trogna styrkor rasar i rebellfästena Zintan, Nalut och Misrata i västra Libyen, enligt vittnen och rebellkällor.

Tv-kanalen al-Arabiya rapporterade att fyra personer dött och 70 skadats när Gaddafi-styrkor gick till attack med pansarfordon och tungt artilleri i Mistrata under morgonen.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar beslutet i FN:s säkerhetsråd.

-Det är bra att detta ger möjligheter till åtgärder som går väl utöver en flygförbudszon, vilket är vad jag efterlyst, säger Carl Bildt och konstaterar att det förändrar förutsättningarna för utvecklingen i Libyen.

Sverige kommer inte att delta aktivt, men Carl Bildt utesluter inte att det kommer att ske i ett senare skede.

-Vi har inte fått någon inbjudan från Nato. Får vi det så får vi ta ställning till den då, säger Bildt.

Tio länder röstade för resolutionen medan Ryssland, Kina, Tyskland, Brasilien och Indien lade ner sina röster.

Tyskland förklarade att landet ser "avsevärda faror och risker" med en militär aktion. Utrikesminister Guido Westerwelle sade att tyska soldater inte kommer att delta i militära operationer i Libyen.

Storbritannien kommer omedelbart att börja förflytta stridsflygplan till baser varifrån de kan användas för att säkra den flygfria zonen över Libyen, sade premiärminister David Cameron på fredagen, uppger Reuters.

Storbritannien kommer att skicka flygplan av typerna Tornado och Typhoon, samt tankflygplan och övervakningsplan.

-Förberedelserna för att sända dessa plan har redan börjat och under de kommande timmarna kommer de att flyttas till flygbaser varifrån de kan börja med de nödvändiga åtgärderna.

Frankrike kommer att hålla samtal på lördag med ett antal internationella politiker, inklusive representanter från Mellanöstern, för att diskutera åtgärder i Libyen, sade David Cameron.

Ahmed säger på telefon till TT från oppositionens fäste Benghazi att han är mycket glad över FN-beslutet och tackar både FN och EU för deras uttalanden:

-Nu kan vi andas frihet igen!

Han säger samtidigt att situationen är mycket allvarlig. Med lugn och saklig ton förklarar han att de fortfarande lever i stor fara:

-Vi är i krig. Om några minuter skulle någon kunna komma in och döda oss.

Strax efter FN:s beslut sade Libyens vice utrikesminister Khaled Kaaim att regimen ska "behandla resolutionen positivt" och att armén ska skydda civila i hela landet.

Men Kaaim sade också att resolutionen visar en aggressiv attityd och är detsamma som en uppmaning till libyerna att döda varandra.

I en resolution sade EU-presidenten Herman Van Rompuy och utrikeschefen Catherine Ashton att de välkomnar resolutionen och är redo att "uppfylla dess syfte inom sitt mandat och sin förmåga".