Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Adam Cwejman - ledarskribent på GP.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Liberaler faller ofta för vänsterns krokodiltårar"

Få är så upptagna med att beklaga sig över liberalismens påstådda förfall som vänstern.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Gentemot liberaler använder de sig av en retorik vars andemening lyder: ”jag är inte arg, bara besviken” samtidigt som de uttrycker en längtan efter de ”riktiga liberalerna”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Begreppet liberal används ofta som debattknep för att skuldbelägga en debattmotståndare. Vänstern uttrycker att debattmotståndarna minsann var bättre förr. Men vänstern har aldrig accepterat liberalerna annat än tillfälligt, oavsett tidsålder.

Problemet för liberaler är att de ofta faller för vänsterns krokodiltårar. De rättar sig, bockar och bugar för att få några smulor beröm från vänstern. De längtar efter att vara den utvalda ”goda” liberalen. Undantaget som bekräftar regeln om liberalernas lumpenhet.

Motsvarande beteende existerar inte inom vänstern. Det skulle snarare anses skamligt att tillhöra en vänster som liberaler känner sig nöjda och bekväma med. Där är motviljan från meningsmotståndare snarare en hedersbetygelse.

En relationsexpert skulle säga att vänstern är förhållandets dominanta och utpressande partner, medan liberalerna lider av dåligt självförtroende och en längtan efter att bli älskade. Det är dags för liberalerna att lämna den destruktiva relationen.