Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lernfelt: Förskoledebatten halkade i diket

Är det möjligt för regeringen att styra om debatten och agera för att misskötta förskolor stängs?
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det kom som på beställning för de rödgröna, Uppdrag gransknings avslöjande om att en enskild förskola låtit barn äta knäckebröd och vatten till frukost, samtidigt som miljoner kronor plockats ut i vinst. Som grädde på de vänstervridna valfrihetsmotståndarnas mos visar det sig dessutom att en av ägarna är Bijan Fahimi, folkpartist och tillika vice ordförande i Almega.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sekunden nyheten briserade halkade debatten i diket. Världen blev svartvit. Offentliga huvudmän goda. Enskilda diton onda. Att verklighetsbeskrivningen är helt uppåt väggarna spelar mindre roll. Mediebilden av utsvultna barn som offras på girighetens altare är oerhört stark.

De som drabbas av den osakliga debatten är de många människor som i dag både fått bättre barnomsorg och arbetsgivare tack vare valfrihetsreformerna. Det bryr sig DDR–Sverigekramarna dock inte om. Huvudansvaret för en debatt av det här slaget ens uppstår bär regeringen. Alliansen har misslyckats med att stävja avarterna inom den fristående verksamhet som drivs med offentliga medel. Frågan är om det så här kort innan valet ens är möjligt för regeringen att styra om debatten och agera för att misskötta förskolor stängs. Det måste göras. Annars ser det mörkt ut.