Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lennartsson: Det är kvaliteten som styr

Jörgen Lennartsson är benhård. – Så länge mitt uppdrag är att A-laget skall vinna fotbollsmatcher är det kvaliteten på spelarna som styr, inte att vi som ledare skall sätta in spelare i A-laget för att de kommer från akademin.

Mellan åren 2005 och 2014 har IFK Göteborg plöjt ned 97 miljoner kronor i sin fotbollsakademi, det senaste året uppgick kostnaden till 13,5 miljoner kronor, samtidigt som endast en av de uppflyttade akademispelarna fick speltid i allsvenskan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Billy Nordström, som nyligen förlängt sitt avtal med IFK Göteborg, spelade åtta minuter i derbyt mot BK Häcken på Gamla Ullevi 16 augusti, medan Patrick Dyrestam och Karl Bohm lånades ut till Utsiktens BK.

I tider när IFK Göteborgs ekonomi på nytt är på tapeten är den retoriska följdfrågan, trots en helt nybyggd inomhusarena där fotbollsakademin huserar, därför: Är det värt pengarna?

GP träffade IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson samma dag som A-laget inledde försäsongen 2016, inför vilken truppen skall förstärkas med en anfallare av den klass ekonomin tillåter.

– Där finns ett ekonomiskt perspektiv: Hur högt kan vi sikta med den rekryteringen? Det är väl kanske den fråga där de ekonomiska diskussionerna om åtgärder har tyngst påverkan. Hur högt kan vi lägga ribban för den forwardsrekryteringen?

Om man lägger till ”akademisatsning för X antal miljoner kronor” och ser till hur ni har använt de spelarna i A-truppen 2015 – hur skall klubben gå vidare där?

– Jag tror väl att man alltid strävar efter att bli bättre. Även akademin jobbar med att utveckla sin verksamhet så att man kan bli bättre – och fostra ännu bättre fotbollsspelare. Det är ingen skillnad mellan A-lag och akademi på det sättet.

– Tittar man på akademin går det ofta i kullar. I vissa perioder får vissa klubbar fram väldigt bra fotbollsspelare. Sedan går det några år med lite sämre kullar och sedan kommer det en bättre igen. Det är likadant nästan överallt.

– Jag tror att det är viktigt att fokusera på kvalitetsbegreppet. Inte att vi som ledare skall sätta in spelare där för att de kommer från akademin, och för att tillfredsställa en önskan att akademispelare skall spela i A-laget.

– De bästa spelarna spelar. Spelarna som kommer utifrån kan inte ha en konkurrensnackdel. Alla har väl en dröm att kunna spela med massa egna produkter i A-laget.

Under ledigheten har Jörgen Lennartsson besökt USA och Miami för basket- och ishockeymatcher.

– Vilken otrolig speluppfattning Jaromir Jagr (Florida Panthers) har. Men publiken var mer intresserad av slagsmål och att äta.

IFK-tränaren hann även med ett besök hos VfL Wolfsburg i Tyskland.

– En liten stad med 100 000 invånare och ett lag i Champions League för damer och ett för herrar. Mycket imponerande och mycket intressant att se hur otroligt viktigt företrädare för bilmärket i Wolfsburg tycker att det är med fotboll för befolkningen i Wolfsburg.

Mats Gren, och kanske även du, har uttryckt att ni år två skall höja fysdosen ytterligare. Vad innebär det?

– Det vi har pratat om är att vi skall träna fem procent mer och tio procent bättre. Det är målet för nästa säsong.

Vad innebär det i poäng?

– Det får vi se. Det vet man aldrig. Det betyder att vi skall öka träningsdosen ytterligare lite grand. Det kan innebära att vi lägger på ett antal repetitioner på vissa övningar, kör någon löpning, något fotbolls- eller fyspass extra. Eller längre pass.

Med lite distans: Vilken är din analys till varför ni inte lyckades behålla förstaplatsen i serien?

– Man kan se det från två håll, antingen att vi inte lyckades behålla förstaplatsen eller att vi vann stora silvret.

Vad väljer du?

– Både och. Jag tycker att vi gjorde en väldigt bra säsong förra året, vi tog 63 poäng, höjde publiksnittet på Gamla Ullevi med 4 000, jobbade mycket med att utveckla vårt passningsspel, vår spelmodell. Det var många spelare som tog kliv, som gjorde bra insatser i landslaget under säsong – och så vann vi Svenska cupen.

– Samtidigt fanns det en liten tagg i själ och hjärta att vi inte lyckades vinna när vi var så nära. Norrköping var bättre, tog tre poäng mer och vann rättvist. Det har vi någonstans lagt bakom oss. Nu ser vi fram emot en ny säsong och använder det som drivkraft, motivation och hunger. Blåvitt har aldrig tagit så många poäng någonsin i en 16-lagsserie, vad jag vet.

Klubben har varit i fokus av andra skäl på sistone, där ni har gjort er av med er klubbdirektör. Vad får det för sportsliga konsekvenser?

– Det får vi se. Vi hoppas väl inte att det skall få så jättestora sportsliga konsekvenser. Vi har en spelargrupp som är väldigt hungrig och sugen på att ta tag i en ny säsong, en ledargrupp som är sugen på samma sak. Att det finns en ekonomisk relevans i elitfotboll kan man inte bortse från. Vi har ett träningsläger i stället för två. Som en följd av det. Samtidigt har vi en väldigt fin inomhushall som vi kan träna i i januari.

Hur reagerade du själv på beskedet om Martin Kurzwellys avgång?

– Framför allt känner man för Martin och Fredrik (Bergstrand, kock) som får sluta sina arbeten. Oavsett vad det handlar om för verksamhet är det tråkigt när människor inte får fortsätta sina jobb. Vad det får för konsekvenser för IFK Göteborgs verksamhet återstår att se.

IFK har slutat trea, tvåa, tvåa och som du själv var inne på höjt publiksnittet med fyra tusen, är du förvånad över att ekonomin inte är bättre än vad den är?

– Jag är utanför det arbetet i klubben. Det är inte tränarens roll att ha den djupa insikten i den typen av frågor. Som tränare har man uppdraget att göra det bästa man kan med de medel föreningen tillsätter för verksamheten. Det gör man tillsammans med sina kollegor i ledarstaben. Med de resurser som tillförs. Vi har en bra träningsanläggning, en fin miljö och en bra stämning.

Vad ser du efter analysen av ert spel 2015 att du vill utveckla och ta ett steg till?

– Vi kommer jobba väldigt hårt med anfallsspelet sista fjärdedelen. Vi behöver bli ännu skickligare på att förvalta anfallen till riktigt heta målchanser och mål. Det handlar om individuell skicklighet, samhandling och om tajming.

– Fasta situationer förblir viktiga. Totalt släppte vi in fyra hörnmål och gjorde två. Där ligger vi på minus. Det skall vara plus den här säsongen.

– Första målet är otroligt viktigt. Enligt Champions League-analysen förlorar bara fyra procent av de lag som gör första målet matcherna. Vi förlorade ingen match när vi gjorde första målet. Däremot hade vi två oavgjorda.

– På de tolv första hemmamatcherna släppte vi in fyra mål, på de tre sista fem mål. Det är viktigt att vi landar rätt i det igen. Att vi hittar samma defensiva stabilitet vi hade.