Ledarredaktionen: Året som har gått

ANNONS
|

Världen

Kinas börser kraschade

Trots att de kinesiska börserna innehåller förhållandevis få företag var sommarens krascher kännbara. Under en månad förlorade Shanghaibörsen en tredjedel av sitt värde och händelsen visade att även Kinas tillväxt är bräcklig.

Klimatavtalet i Paris

I december undertecknades det första stora klimatavtalet av länderna som är en del av FN:s Klimatkonvention. Man kom överens om att minska utsläppen så att den globala uppvärmningsnivån inte överstiger två grader.

Iranavtalet

Under juli månad slöts ett historiskt avtal mellan en rad stormakter och Iran gällande landets urananrikning. Iran förpliktigas att minska sitt bestånd av uran och öppna upp landets kärnanläggningar för insyn. I utbyte hävdes en rad sanktioner mot landet. En av få positiva nyheter från Mellanöstern under det gångna året.

ANNONS

Volkswagen kaputt

I USA upptäcktes att Volkswagenbilar var programmerade att lura regelbundna utsläppsmätningar. Biltillverkaren medgav att omkring tio miljoner bilar hade programmerats på ett liknande sätt. En skandal som inte bara skakade den tyska biltillverkaren utan ett helt land vars största stolthet är den framgångsrika exportnäringen.

Sydamerika svängde högerut

Efter en lång tids maktinnehav förlorade vänstern i Argentina makten. Högerkandidaten Mauricio Macri vann med en liten marginal presidentvalet mot vänsterns kandidat Daniel Scioli. Kort efter presidentvalet förlorade även vänstern sin absoluta majoritet i det venezolanska parlamentet. Det tycks som att väljarna i Sydamerika har börjat tröttna på vänsterns korrupta vanstyre.

Står en evig energikälla för dörren?

Kommer 2015 bli ihågkommet som året då fusionskraften blev en gångbar energikälla? Om man ska tro de positiva resultaten från tyska fusionsreaktorn Wendelstein 7-X står vi inom kort inför en revolution av jordens energitillförsel.

Terrorns år

2015 var året då islamistisk terrorism höll världen i ett strypgrepp. Januari inleddes med attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo och en kosherbutik i Paris. Det var bara början. I februari attackerades kulturhuset Krudttønden samt synagogan i Köpenhamn. I mars drabbades Jemen av en självmordsattack. I april utförde terrorgruppen Al-shabab ett stort attentat mot ett universitet i Kenya. Hela sommaren plågades Nigeria av massakrer utförda av Boko Haram. I slutet av oktober kraschade ett ryskt flygplan över Sinai då en bomb utlöstes. Islamiska Staten tog på sig ansvaret för dådet. I mitten av november drabbades Paris av ännu ett terrordåd. Om det fanns de som tvivlade på hotet som den islamistiska terrorismen utgör har de med största sannolikhet tänkt om.

ANNONS

Sverige

Flyktingkrisen styrde

Trots stora ord om att värna öppenheten och inte bygga murar tvingades den svenska regeringen möta verkligheten. Under två månader kom närmare 80 000 asylsökande till Sverige. Påfrestningarna blev så stora för kommunerna att Sverige fick gå från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd. Utöver det ska gränskontroller och id-kontroller införas. Regeringen blev så panikslagen att den till och med föreslog stängning av Öresundsbron.

Goda tider för SD

Nästan hela det politiska året har kretsat kring svensk invandringspolitik, det har passat Sverigedemokraterna som handen i handsken. I SCB:s stora partisympatiundersökning fick partiet nästan 20 procent. Har SD nått toppen nu, eller kan de stiga än mer?

Adjöss till krona-för-krona

I december beslutade sig finansminister Magdalena Andersson (S) för att göra sig av med principen krona-för-krona. Det vill säga, nu är det fritt fram för ofinansierade reformer som bekostas med hjälp av lån. Det är välkommet för en regering med obekvämt lite reformutrymme men mindre roligt för skattebetalarna som förr eller senare kommer att sitta med notan.

Mp hamnade "i skiten"

Miljöpartiet hade ett uselt år. Att ta ansvar i regeringsställning lämpade sig illa för ett parti byggt på gröna drömmar. De tvingades backa på flera områden och medverka till en politik som inte ens partiets ledning kunde, eller försökte, försvara. Språkröret Gustav Fridolin konstaterade att migrationsöverenskommelsen var "skit". Han meddelade även att han "skiter" i de dåliga opinionssiffrorna.

ANNONS

Moderaternas mea culpa

Vi hade fel om migrationspolitiken. Det erkände Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé, drygt ett år efter valförlusten. Och därmed lämnades Reinfeldts "öppna-era-hjärtan-linje" på historiens skräphög, en gång för alla.

Hejdå Hägglund

Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare för Kristdemokraterna och gjorde upp med KD:s snällism. Partiet tog en tydlig högersväng, inte minst i migrationsfrågor, och är numera för svenskt Natomedlemskap.

Socialdemokraternas opinionskrasch

Socialdemokraterna har sjunkit som en sten i opinionsmätningarna och nådde de sämsta siffrorna sedan 1972 i årets sista partisympatiundersökning från SCB. Stefan Löfven sade tidigare i år att trenden skulle vända när det blev en rödgrön budget. Det stämde inte, till statsministerns förtret.

DÖ föll

Decemberöverenskommelsen hann inte ens bli ett år gammal. Få väljare var förtjusta i uppgörelsen som begränsade oppositions spelrum. Ett tag såg det ut som att de borgerliga partierna kunde hålla tillbaka missnöjet, men Kristdemokraterna lät sig inte styras och fällde DÖ under sitt riksting.

Lokalt

Hamnkranarna får en andra andning

De sista resterna av den centralt belägna hamnen räddades av en samling entusiaster som med varm hand lämnade över underhållet av kranarna till staden och dess medborgare.

Hedens förändringar

Kommunen satte ned foten i den hundraåriga debatten om Hedens funktion och utseende.

ANNONS

Anneli Hulthén avgick

Efter sex år som kommunstyrelsens ordförande lämnade Hulthén ifrån sig makten tidigare i år. Hennes tid vid makten har kantats av korruptionsskandaler, kronisk bostadsbrist och ett allvarligt gängkrig. Något ordentligt försök att göra upp med Göteborgsandan gjorde inte Hulthén och insatserna mot gängkrigen sträckte sig inte längre än att av riksdagen efterfråga skarpare vapenlagstiftning.

Mörkt år för Göteborg med gängkrig

Under våren och sommaren ökade gängkrigen i både intensitet och brutalitet. Kulmen nåddes med en bilbomb i Torslanda i juni då fyra omkom, bland annat en fyraårig flicka. Gängkrigen kretsar kring narkotikahandeln och territoriella konflikter i stadens förorter.

Terrorister fälldes i Göteborg

I december kom den första fällande domen i en terrorrättegång i Sverige. Två män, från Göteborgsområdet, dömdes till livstidsfängelse för terrorbrott. Nästa år tas målet upp i högre instans, förhoppningsvis fälls terroristerna även där.

Skoldådet i Trollhättan

Två personer dödas av en maskerad ung man på Kronans skola i Trollhättan. Lite mer än en månad senare avlider ett tredje offer som en följd av svåra skador av attacken. Enligt polisen hade gärningsmannen rasistiska motiv.

Tunneln genom Hallandsåsen öppnade

Drygt 20 år efter byggstarten öppnade äntligen tunneln genom Hallandsåsen för trafik. Prislappen för tunneln blev 10,8 miljarder kronor, otaligt många gånger mer än den ursprungliga kalkylen.

ANNONS

ANNONS