Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Ygeman bekräftar norrmännens fördomar

Att finna rasism överallt tycks fortfarande vara en svensk specialgren. Denna gång är det särskilt beklämmande då det är ett statsråd i regeringen som skämmer ut Sverige.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Att det svenska debattklimatet skiljer sig från våra grannländers blev tydligt när det för några år sedan pågick en debatt i Norge om den norska kulturen.

Det hela började med att dåvarande kulturministern Hadia Tajik tillfrågades om hur hon definierade norsk kultur. Tajik svarade vagt att kultur är i ständig förändring, något som journalisten Jon Hustad kritiserade i en krönika med rubriken”Ikkje min kulturminister”.

Hustad menade att det var ett typiskt svar för alla som vill att vi ska tro att det är omöjligt att definiera en kultur därför att den saknar unika beståndsdelar. Han betonade att det istället är kombinationen av ett antal olika element som skapar en distinkt norsk kultur.

Debatten kom emellertid snart att handla om svenskarnas enögdhet.

Den svenska kulturskribenten Martin Aagård kastade sig in i diskussionen genom att raljera om nynorskan och dra upp Norges nazistiska förflutna. Vidare hävdade han att den typ av skribent som i Sverige huserar på hatiska bloggar i Norge är en del av det "rumsrena intellektuella etablissemanget".

Det gick inte hem i vårt grannland. ”Svenskene utmerker seg for tiden i sin spesialgren: Å finne ekstremisme og rasisme over alt.” sammanfattade Astrid Meland i en kommentar.

Kommentaren hade lika gärna kunnat handla om det ordkrig mellan Sverige och Norge som pågår sex och ett halvt år senare. Omständigheterna är annorlunda, men att finna rasism överallt tycks fortfarande vara en svensk specialgren. Denna gång är det emellertid särskilt beklämmande då det är ett statsråd i regeringen som skämmer ut Sverige och inte en skribent.

I måndags höll den norska statsministern Erna Solberg presskonferens efter att en 21-årig man med högerextrema åsikter attackerat en moské i Bærum utanför Oslo. Under presskonferensen uttalade Solberg att det behövs ett samarbete med Sverige för att bekämpa högerextremism, mot bakgrund av att svenska nynazister försöker organisera sig även i grannländerna.

Anders Ygeman (S) skrev då på sin Twitter: ”Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listahaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”.

Fremskrittspartiet vill ha minskad invandring – en ståndpunkt som inte bör sammanblandas med högerextremism. Visst kan man ändå kritisera partiet för dess åsikter och uttalanden. Men som statsråd bör man välja sina ord – och sina tillfällen – med omsorg. Att försöka smeta högerextremism på den norska regeringen när den ber om hjälp i kampen mot just denna ideologi är osmakligt.

Ygeman har i efterhand erkänt att han kan ha missförstått Solbergs uttalande: ”Jag tolkade det som ett sätt att skjuta över skulden, men jag har fått förklarat för mig i efterhand att det var på en fråga från en svensk journalist. Så man kanske ska ta det lite lugnt ändå” sade han till TV4.

Man skulle "kanske" ta det lite lugnt. Det är alltså det närmaste en ursäkt den norska regeringen har fått. Återigen har Ygeman visat att han inte lever upp till de krav som hans ämbete medför – och våra grannar har återigen fått sina fördomar om Sverige bekräftade.