Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Wilderäng: Återinförd värnplikt lär ej ungdomen hyfs

Av 90 000 ungdomar kommer mellan 1 000 och 2 000 tas ut till pliktutbildning. Det kommer vara de allra mest lämpade. Ungdomar med utmärkt psyke, utmärkt fysik, och utan brottsbelastning. Ungdomar som inte behöver lära sig hyfs, skriver gästkolumnisten Lars Wilderäng.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Värnpliktsbaserad tvångsrekrytering till försvaret har återinförts och från många håll hörs lovrop. Vad dessa glädjeyttringar har gemensamt är att de är dåligt pålästa och inte vet vad återinförd värnplikt innebär. En sak är i alla fall säker - ungdomar kommer inte att lära sig hyfs, för det är bara den allra mest dugliga procenten som kommer genomföra den nya pliktplacerade utbildningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Återinförd värnpliktsrekrytering till Sveriges minimala försvar införs för att staten inte vill betala attraktiva löner, vilket gjort det mycket svårt att rekrytera och särskilt att behålla personal. Yrkessoldaten som säger upp sig för att börja städa åt försvaret får en kraftig löneförhöjning. Lokalvårdarens lön är högre än den som med vapen i hand ska skydda Sveriges och svenskarnas frihet i såväl fred som ofred.

I stället återinförs nu tvångsrekrytering och tillrop hörs om att ungdomarna nu ska lära sig hyfs, kombinerat med gamla lumparminnen och drömmarna om det invasionsförsvaret omotiverade och dåligt utbildade gubbar med en Mauser-repeter från 1896 i varje buske.

Inget av detta kommer inträffa.

Svenskt försvar förblir lika litet som med tidigare helt yrkesmässiga frivilliga rekrytering. Värnplikt betyder inte en svensk upprustning.

Inga ungdomar kommer lära sig hyfs. Av 90 000 ungdomar kommer mellan 1 000 och 2 000 tas ut till pliktutbildning. Det kommer vara de allra mest lämpade. Ungdomar med utmärkt psyke, utmärkt fysik, och utan brottsbelastning. Ungdomar som inte behöver lära sig hyfs.

Som om det vore något fel på dagens ungdomar? I verkligheten gnäller varje generation på sina ungdomar och så har det varit sedan de gamla grekernas tid. Om ungdomarna verkligen blir så mycket mer ohyfsade, odugliga och lata för varje generation, som vi äldre påstår, hade mänskligheten dött ut för länge sedan.

Verkligheten är att lumpen inte gjorde män av pojkar. Det var bara en floskel och något som vi svenskar intalade oss för att motivera tvånget som värnplikten innebar. I själva verket så mognar alla ett år, oavsett om de gör värnpliktsutbildning eller inte. Att exempelvis i stället låta ungdomar flytta hemifrån och studera på högskola eller universitet, eller rentav att jobba ett år, ger minst lika mycket mognad som att genomgå värnpliktsutbildning.

Så är den återinförda pliktutbildningen meningslös? Den kommer alltså inte att leda till 800 000 man med vapen från 1800-talet. Den kommer inte att få några ungdomar att mogna mer än annars. Men den är förberedande för svensk framtida upprustning av framför allt armén. Med rimliga löner och relevant information, i stället för 60-miljoners obegripliga reklamkampanjer, kunde man ha löst rekryteringen till dagens försvar. Men inte framtidens upprustade Försvarsmakt.

I svenska förråd står det tillräckligt med utrustning för en tredje svensk mekaniserad infanteribrigad. Det skulle innebära i princip en ökning av arméns numerär med 50 procent. Och för rekryteringen till den brigaden kommer vi att behöva tvång och plikt.