Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Pressbild

Wannholt: "Vår ambition är att bli Göteborgs största parti och vi kommer prata med båda blocken

I ledarsidans intervjuserie med företrädare för partierna i göteborgspolitiken har turen kommit till kommunalrådet Martin Wannholt som företräder Demokraterna, Göteborgs färskaste parti.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under miljöpolitik och kulturpolitik stod det, så sent som några veckor för valet att ”Här kommer stå något inom kort”.

- Vi gick direkt in på budgeten, eftersom vi av tidsskäl inte hade tid att sitta och skriva program, så det är inlagt i budgeten direkt istället. Sextio sidor med förslag för ett starkare och tryggare Göteborg, inklusive miljö och kultur.

Väljarna kan väl ändå vara intresserade att läsa det i programform och inte i en krånglig och lång budget?

-  Vi hänvisar ju läsaren direkt till budgetdirektivet. Det står först på vår hemsida. Det vi går till val på står där, även miljö- och kulturpolitik. Sedan har dessutom Jahja Zeqiraj (D) blivit intervjuad om kulturpolitiken i GP så det är tydligt vad vi vill.

Två på er ”Att göra lista” för Göteborg står att införa kvarterspoliser i Göteborg. Det är ju visserligen en fråga och åtgärd som påverkar lokalt men polisen är ju ett statligt ansvarsområde. Hur ska ni kunna lova detta som ett lokalt parti?

- Detta är inga kommunala poliser. Vi är beredda och ser det som absolut nödvändigt att här och nu hjälpa polisen - att återinföra lokala kvarterspoliser dygnet runt i våra förorter och i centrum. Vi finansierar från staden upp med tre hundra lämpliga och kvalificerade personer att ställa under polismans befäl. 

Vad tycker polismyndigheten om förslaget? 

-  Erik Nord har redan i GP uttalat att han behöver tre hundra poliser – så han har kvittat på det redan. 

Finns det någon motsvarighet till detta på annan plats i Sverige?

- Man har testat det i två kommuner, en utanför Stockholm och jag tror att det är Uppsala, där man hyrt in folk. Men det är mer av att hyra in väktarbolag och samarbeta med dem. Vi går ett steg längre med utökad personal under polisens befäl. Detta är New York-modellen: Närvarande poliser, bygga tillit, förebyggande arbete och stoppa kriminaliteten vid källan. Detta är steg nummer ett. Och steg nummer två är att vi gör den enskilt största välfärdssatsningen i hela kommunsverige. Med 1,4 miljarder i omfördelning till välfärden. Varav nästan 1 miljard rakt in i skolan för nu ska vi ha elever som når kunskapsmålen.

Finansierat hur?

 - Genom alla de omfördelningar som redovisas i vår budget. Det slösas pengar i Göteborg. Det utförs dubbelarbete mellan bolag och förvaltningar. Och det saknas ledning och styrning.

På vad?

- Den politiska administrationen, till att börja med. Totalt ligger omkring 70 miljoner där. Vi integrerar och effektiviserar arbetet som görs i kommunala Business region Gothenburg, Göteborg och Co får nästan en halvering, avvecklar Parkeringsbolaget och Älvstranden. Vi ska inte åka runt på massa arrangemang. Vi lägger ned Mipim-besöken, vi skickar inte massa tjänstemän till Almedalen eller politiker för den delen. Det finns mycket att omfördela till skolan och välfärden.

- Det positiva med Göteborg är att det är Sveriges rikaste kommun. Vi har tillgångar, resurser och ett näringsliv som ger oss många möjligheter. Men vi behöver bestämma oss för vad vi ska prioritera och vi tror att det är barnen och ungdomarna som står först och att vi ska ta hand om våra äldre. Det är det kommunala välfärdsuppdraget. Och det sköter man inte i Göteborg. Och det är inte för att politiker är illvilliga. Det är den stora avsaknaden av ledning och styrning som är orsaken.

Även om besparingar och prioriteringar i välfärden säkert inte möter motstånd bland era väljare så är det totalt sekundärt till Västlänksfrågan. Det är också det som ligger bakom stödet i opinionen. Men det handlar också om ett löfte från er sida: Stoppa Västlänken. Kan ni leva upp till det?

- Ja. Trafikverket bryter på många punkter mot avtalen. Så vi häver avtalen. Vi måste förhandla fram en majoritet direkt efter valet och sedan häver vi avtalet.
Vilken del av avtalet kan kommunen ensidigt häva?

- Vi kan som avtalspart häva vad vi vill. Men vi häver avtalen om Västlänken, eftersom motparten Staten genom Trafikverket, så kraftigt bryter mot avtalet. Det gäller miljöutsläppen, vatteninläckaget men framför allt luftslottet om en kraftigt utökad tågtrafik.

Och risken att Göteborg kommun blir återbetalningsskyldig? Eller snarare: Tvingas av staten att genomföra samtliga delar av västsvenska paketet. 

- Jag tror inte en sekund på att det skulle ske. Det normala i en rättsstat är att den som bryter ingånget avtal får stå för kostnaderna. Och det kommer vi hävda. Så jag vill se den regering som ska börja stämma Göteborg på pengar. En klok finansminister vill se kloka investeringar som gynnar Västsverige. Inte en söndergrävd stad för en politisk omväg till Haga.

Trafikverket då?  

- De har ingen möjlighet att göra det. För det är de som bryter mot avtalet. Jag vet inte ens om det finns en domstol där Göteborgs stad skulle kunna möta Trafikverket. Men skulle så ske kan vi leda i bevis att på punkt eller punkt bryter de mot avtalet. Då häver vi det och de får stå för kostnaden. Av all den utopi som omgärdade Västlänken så blev det bara kvar en liten krok vid Haga som ingen vill ha och som inte kommer göra någon nytta.

- Och om politikerna som tog beslutet om Västlänken visste det vi vet idag skulle de aldrig ha ställt sig bakom det hela. Men till skillnad från i ett företag, som gjort en dålig investering inser detta, så har man i Göteborg bara fortsatt. För ett liknande exempel är det bara att titta på Gobigas. Vi visste, drygt halvvägs in att det inte skulle flyga. Efterfrågan fanns inte och marknaden vek, anläggningen fungerade inte som det var tänkt. 

Var inte du med och fattade beslutet om Gobigas och gav ditt stöd till satsningen?

- Beslutet togs december 2010. Jag kom in i styrelsen efter stämman våren 2011. Jag försökte också i presidiet två gånger vända skutan. Det gick inte. Men vi borde ha ställt oss på barrikaderna som vi gjort med Västlänken nu. För det är två miljarder rakt ned i älven. Med Västlänken pratar vi om trettio miljarder.

Så varför röstade du inte nej till Gobigas?

- När det var uppe då bedömde vi att det var försent och jag hade en partilinje att följa. Men jag säger idag: Jag borde gjort som Vägvalet gjorde då och försökt stoppa det. Det hade inte hjälpt för de rödgröna satt i majoritet då. Men det viktiga är, om man har gjort ett misstag så måste man någon gång lära sig av misstagen. Och det är det Socialdemokraterna inte har gjort.  Det har fått styra den här staden med misstag efter misstag. Men nu har de gått bet.

Om du ska uppfylla er viktigaste vallöfte, som egentligen hela ert existensberättigande bygger på, så måste du få ihop en majoritet. Vilken majoritet efter detta val kan tänka sig vända på klacken om Västlänken?

- Vår ambition är att bli Göteborgs största parti och vi kommer prata med båda blocken. Alla göteborgare har rösträtt. Vilket innebär att vi pratar med alla, inklusive Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, men vi förhandlar eller samarbetar inte med dem. Vi kommer naturligtvis så fort som möjligt satsa på att få ihop en majoritet i fullmäktige så att vi kan häva avtalen och stoppa Västlänken. Väljarna måste säga sitt först. Ingen idé att spekulera exakt om hur det blir.

Hur agerar Demokraterna i opposition när Västlänken håller på att byggas?

- Vi kommer naturligtvis få koncentrera oss på alla de andra områdena. Sedan: Det kan hända vad som helst. Tänk att även valet 2022, om man skulle fortsätta bygga Västlänken, då är lergropen vid Haga och Korsvägen som störst samtidigt. Trafikkaos pågående i fyra år.

Två av de mest namnkunniga personerna i Demokraterna är Jahja Zeqiraj och Henrik Munck, före detta medlemmar av Socialdemokraterna respektive Miljöpartiet. Finns det inte en oro att ett parti som profilerar sig som ett nytt alternativ för Göteborg framstår som, tja, mer av det gamla vanliga med sådana kandidater? 

- Vårt parti består av människor med kunskap, erfarenhet och förtroende ute i de kommunala verksamheterna och verksamma i Göteborgs näringsliv. Att vi dessutom fått förmånen att ta ombord de bästa politikerna från några andra partier, stärker det politiska hantverket.

Ni profilerar er som ett kompromissfullt parti. Är det då inte hög tid att ni faktiskt kompromissar om Västlänken?

-  Vad finns det för kompromiss att göra om Västlänken? Antingen bygger man en helt onödig krok till Haga som river sönder staden och slösar bort 30 miljarder av skattebetalarnas pengar eller så gör man det inte.

Blir det inte en enorm svekdebatt om ni misslyckas?

 Den riktigt stora svekdebatten skulle uppstå om vi bidrog till att gräva sönder vår stad i tio år.