Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna von Bayern: von Bayern: Tyskland allt mer som andra

Inför det stundande valet skriver gästkolumnisten Anna von Bayern om ett Tyskland i förändring.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Sedan andra världskriget har vi tyskar lyckats hålla högerpopulisterna utanför vår Bundestag. Det är något som vi har varit stolta över. Vi trodde att vår historia gjorde oss immuna mot det högernationalistiska viruset. Medan SD kunde växa sig stort i Sverige fanns det ingen liknande rörelse i Tyskland. Högerpopulister är med och bestämmer regeringspolitiken i Danmark, Holland, Schweiz och snart troligen i Österrike, men i Tyskland har sympati med den här sortens partier varit tabu. 

Men så är det inte längre. Tyskland står inför en historisk förändring. Högerpopulisternas ”Alternative für Deutschland” kommer med högsta sannolikhet att bli invalt i Bundestag den 24 september. I omröstningar ligger det främlingsfientliga partiet mellan 9 och 12 procent. De har en rejäl chans att bli tredje största partiet i riksdagen. Hur kunde det gå så långt? 

AfD var ett parti i upplösningstillstånd innan flyktingkrisen år 2015. Som en följd av Angela Merkels beslut att inte stänga gränserna ökade deras popularitet, trots oändliga konflikter och skandaler inom partiet. En enkel orsak är att inget annat parti tydligt distanserat sig från Merkels flyktingpolitik. Förbundsvalet kan därför uppfattas som en omröstning om den.

Merkels bayerska koalitionspartner CSU försöker säkra den högra flanken genom att kräva en ”övre gräns” för flyktingar. Begränsningen ska ligga på 200.000 invandrare per år. Men Merkel vägrar acceptera en gräns, som dessutom inte är förenlig med tysk gällande lag. CSU måste stödja Merkel för att kunna regera. Det verkar alltså, trots allt, inte vara trovärdigt för CSU att profilera sig emot henne och hennes flyktingpolitik. Alice Weidel, AfD:s huvudkandidat, hävdar att: ”En röst för CSU är en röst för fortsatt okontrollerat illegal invandring.” 

Enligt den logiken finns det bara ett alternativ för de som är emot okontrollerad invandring. Mer än en tredjedel av väljarna tror att flyktingfrågan är den viktigaste frågan i valet. En tredjedel anser att det är frågor om inre och yttre säkerhet (Statista). Ämnen som är förknippade med varandra: En majoritet anser att det stora antalet flyktingar hotar landets säkerhet (TNS). 

Särskilt tyska kvinnor känner sig allt mer otrygga. En utredning som Bayerns inrikesminister (CSU) presenterade i veckan har fått stor uppmärksamhet: under första halvåret av 2017 har de anmälda våldtäkterna i Bayern ökat med nästan 50 procent. Antalet anmälda våldtäkter där de misstänkta gärningsmännen är invandrare har ökat med 91 procent. Enligt inrikesministern står invandrare för 18 procent av sexuella övergrepp i Bayern, fast de utgör en mycket lägre andel av befolkningen. Att siffrorna presenteras så nära inpå valet är ingen slump: partiet vill härigenom visa att man tar tag i frågor relaterade till invandring och kriminalitet.

Siffrorna är ingen brottsstatistik. Gärningsmännen är misstänkta, inte dömda i domstol. Våldtäktslagen har förändrats. Mycket tyder på att kvinnor är snabbare med att anmäla utländska män än till exempel familjemedlemmar, trots att många sexuella övergrepp sker inom familjen. Dessutom sker många sexuella övergrepp på flyktingförläggningar. Men känslan av otrygghet fäster och det är den som färgar det kommande valet. Något förenklat kan man säga att Merkels hantering av flyktingkrisen, särskilt hennes retorik, nu leder till något så oändligt skamligt som starka högerpopulister i Bundestag.