Polisen varnar äldre för bedragare under den pågående krisen.
Polisen varnar äldre för bedragare under den pågående krisen. Bild: Helena Landstedt/TT

Vissa brott är vidrigare än andra

Liberalernas förslag om straffskärpningar för brottslighet som utnyttjar utsatta offer under coronakrisen bör antas av riksdagen så fort som möjligt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Kriser tar inte bara fram det bästa hos människor utan även det sämsta. I allvarssituationer visas vad någon går för. När många hjälper gamla och sjuka, eller sin lokala handlare, finns det andra som försöker lura och bedra. Polisen har varnat för att bedrägerier mot utsatta äldre kan öka i Coronakrisens spår.

Det här är en sällsynt illvillig brottslighet även i vanliga fall. Att lura och stjäla från försvarslösa är tabu till och med i många kriminella kretsar, men inte i alla. Det finns specialiserade ligor, ofta med internationella kopplingar, som nästan bara sysslar med sådant.

Att utnyttja en nationell kris på detta nedriga sätt är dubbelt förkastligt. I vårt grannland Danmark har regeringen föreslagit dubbla till fyrdubbla straff för brott som kan sättas i samband med coronakrisen. Det rör sig om allt från stölder av handsprit till bedrägerier kopplade till krisstöd.

ANNONS

De svenska Liberalerna har föreslagit att liknande straffskärpningar införs i Sverige mot den som till exempel försöker lura äldre, begår inbrott i tomma restauranglokaler eller stjäl medicinsk skyddsutrustning i coronatider. Det är ett förslag som riksdagen bör anta omgående.

Men nedrigheterna tar sig inte bara uttryck i utstuderad brottslighet. I Eslöv har ungdomar roat sig med att skrämma äldre personer genom att hosta och nysa i deras närhet. Liknande berättelser finns från andra delar av landet. Det här är inga oskyldiga pojkstreck. Det är vidrigheter som utsätter andra människor för ren livsfara och borde behandlas därefter.

Kommunen uppmanar föräldrar att ta upp saken med sina barn och andra medborgare att reagera på sådant beteende. Det är givet. Arresten vore inte heller fel. Beteendet är närmast att jämställa med hot eller misshandel.

I Sverige har myndigheter haft en förkärlek för dialog- och vårdperspektiv i synen på brottslighet. Det finns ibland goda skäl för det. Hårda tag är inte alltid är svaret. Men när det kommer till de rent anstötliga former av kriminalitet som vi talar om här bör samhället markera hårt. Det är sunt att bli förbannad över sådant beteende. Ett samhälle som inte kan ta i med hårdhandskarna mot utstuderad hänsynslöshet och ren illvilja brister i sin egen moral.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS