Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Peter Hjörne: Vi som inte var bjudna

Nationalmuseum slog för några veckor sedan upp portarna efter fem års och 1,2 miljarder kronors renovering. Nya Nationalmuseum har fått lysande recensioner.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Dagens Nyheter hade rubriken ”Wow! Nationalmuseum kan vara decenniets svenska konsthändelse”. Även Svenska Dagbladets Clemens Poellinger var positiv.

GP:s arkitekturkritiker Mark Isitt var också entusiastisk. Han skrev att ”genom Nationalmuseum har vi fått en konstinstitution av absolut världsklass. Något att vara stolta över. Att sluta upp bakom.” Som den gode arkitekturskribent Isitt är ägnade han, till skillnad från de andra recensenterna, också arkitekterna Erik Wikerstål och göteborgaren Gert Wingårdh ordentlig uppmärksamhet: ”Utan Wingårdh hade Nationalmuseum aldrig fått det närmast zlatanska självförtroende det nu utstrålar.” Det är bara att gratulera!

MEN: NATIONALMUSEUM – visst låter det som en angelägenhet för hela Sverige? Det är det också. Nationalmuseum är ett ”statligt centralmuseum” finansierat av staten, det vill säga av oss alla. Hade det då inte varit på sin plats att också bjuda in oss alla?

I stora annonser i DN och SvD, men inte i till exempel GP, berättade Nationalmuseum att kunga­paret, kronprinsessparet, Frida Hyvönen, Sofia Karlsson och många andra skulle vara där. Kul! ”Invigningen är öppen för alla”, stod det i annonserna. Det var bara det att alla inte var informerade och därmed inte bjudna. Kanske något att tänka på när nästa statliga kulturinstitution skall återinvigas!