Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: LEIF R JANSSON / TT
Bild: LEIF R JANSSON / TT

”Vi når ut till grupper som få andra når”

Företrädare för Ibn Rushd svarar Bawar Ismail.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Vad gör ett studieförbund? En ny rapport från Folkbildningsrådet kan vara intressant läsning. Förutom att rapporten visar på hur mycket studiecirklar betyder för sina deltagare så gör den upp med missuppfattningen att studieförbundens huvudsyssla skulle vara kvällskurser i keramik och prepping.

Programcirklarna är en del av verksamheten, men inte viktigare är de båda andra cirkeltyper som finns: kamratcirkeln där en grupp människor själva formar sin cirkel och föreningscirkeln som kanaliserar engagemanget i en förening. Så är det hos Ibn Rushd och så är det i hela den svenska studieförbundsfamiljen.

I Göteborg har Ibn Rushd under 2019-2020 bland annat hållit i ett motivationsprojekt för asylsökande, undervisat i engelska i socioekonomiskt missgynnade stadsdelar, hållit föreläsningar inför EU-valet och arbetat uppsökande gentemot utrikesfödda kvinnor utan sysselsättning. Vid sidan av det har vi stöttat verksamhet i föreningar, däribland Islamiska Sunni Centret (Bellevuemoskén).

Ibn Rushd är en politiskt oberoende svensk organisation. Det är vårt uppdrag, både från stat och kommun, att hjälpa föreningar som vill arbeta folkbildande eftersom folkbildningen ska vara tillgänglig för alla. Föreningarna förbinder sig i dessa sammanhang att följa vår värdegrund, och vid misstankar om avvikelser gör vi omedelbart en utredning. Så skedde i fallet med Milli Görus i Malmö. Våra bedömningar grundar sig på fakta och ingenting i Bellevuemoskéns stadgar eller arbete har gett oss anledning att neka dem vårt stöd.

Bristerna som lyfts i studien om oss arbetar vi aktivt med. Vad Bawar Ismail inte nämner är att studiens övergripande slutsats är att Ibn Rushd behövs därför att vi når ut till grupper som få andra når. Att SD vill stoppa oss är föga förvånande eftersom en stor del av vår verksamhet handlar om att stärka marginaliserade grupper och göra det möjligt för dem att ta plats i samhället på samma villkor som andra.

Zana Muhammad, förbundsordförande Ibn Rushd

Suad Darir, distriktschef Ibn Rushd Västra

Läs Bawar Ismails text här .