Det kinesiska telekombolaget Huawei är i hetluften igen, denna gång i Nederländerna. Trots varningar från nederländsk underrättelsetjänst inledde teleoperatören KPN ett samarbete med Huawei 2009. I veckan kunde nederländska medier avslöja flera förödande detaljer om samarbetet, efter uppgifter från en hemlig översyn utfört av ett konsultföretag.
Av rapporten framgick att Huawei hade obegränsad tillgång till KPN:s nätverk. För Huawei innebar detta att samtliga samtal via KPN kunde avlyssnas. Vid tillfället omfattade denna allvarliga säkerhetsbrist även landets dåvarande premiärminister Jan Peter Balkenende. Ytterligare känslig information, bland annat vilka telefonnummer som nederländsk polis- och säkerhetstjänst övervakade, var också tillgänglig för det kinesiska bolaget.
För den som länge misstrott Huawei kan detta inte komma som någon större överraskning. Enligt kinesisk lag måste företag dela vidare information till kinesiska myndigheter. Lägg därtill Huaweis täta kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet, senast konstaterat i en rapport från det brittiska parlamentets försvarskommitté, flertalet anklagelser om industriellt och tekniskt spionage och det blir tydligt att bolaget upptar en central roll i Kinas globala ambitioner.
Sverige har lyckligtvis blockerat Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-nätverket, efter beslut från Post- och telestyrelsen. Men Huawei har fortfarande ett fyrtiotal kontrakt runt om i Europa.
Frågan är egentligen större än om europeiska länder ska släppa in ett kinesiskt telekombolag. I grunden handlar detta om hur västvärlden ska hantera ett mer maktlystet Kina som rustar upp militärt, utmanar USA och dess allierade i sitt geografiska närområde och som via ny teknik och sociala medier ägnar sig åt påverkansförsök och övervakning av miljontals användare.
Sverige kan givetvis inte agera ensamt mot Kina. Det skulle lämna oss sårbara mot kinesiska repressalier och framför allt skada svenska affärsintressen och investeringar. Det är därför förståeligt att exempelvis Ericssons VD, Börje Ekholm, varit så kritisk mot bannlysningen av Huawei från 5G-nätverket.
Få kräver att svensk utrikespolitik helt ska förbise svenska intressen, däribland näringslivets behov av investeringar och upphandlingar i främmande land. Det betyder dock inte att vi bör agera passivt gentemot Kina.
Precis som Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark lyfter fram i Expressen (20/4) måste vi forma allianser med andra likasinnade länder för att möta Kinas globala ambitioner och omfattande påverkanskampanjer.
Detta måste ske även om inte samtliga EU-länder är med på tåget, annars blir det allt för lätt för Kina att köpa sig stöd från svagare medlemsländer – något Socialdemokraterna inte verkar förstå (Expressen 20/4). Naiviteten gentemot Kina måste få ett slut.