Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi har världens chans!

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Jag är inte särskilt smart, så har jag lyckats så kan alla lyckas. Orden är Masireh Jadamas, när han talade på en träff på Göteborgs Stadsmuseum för adepter och mentorer inom Öppet Hus – en ideell förening för mångfald och integration, vars syfte är att öppna dörrar till näringslivet för i första hand unga invandrare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men Masireh är givetvis smart – en ung karismatisk och framgångsrik person som bestämt sig för att göra gott!  Därför blev han, tillsammans med Elisabeth Nasimbwa, utsedd till Öppet Husstipendiat 2012.

– Skolan struntade jag i, fotboll var det enda jag var intresserad av, berättade Masireh, som var en lovande spelare i Gais.

Men allt ändrades när han som 15-åring skadades vid diskoteksbranden vid Backaplan 1998. Många av hans vänner omkom. Masireh överlevde med 35-procentiga brännskador och en fördärvad fot. Drömmen om en fotbollskarriär var över och Masireh gick in i en lång depression. Hans räddning var en ledare i Gais som fortsatte att ringa och fick Masireh att inse att han kunde göra annat än att själv spela fotboll. Han satsade på en tränarkarriär och återvände till sin gamla klubb Lärje Angered. Masireh åstadkom stordåd. 

Han har också startat ”Ge tillbaka”, som hjälper ungdomar med allt från kursavgifter till medlemsavgifter och utrustning.

– Jag vet av egen erfarenhet att det viktigaste för unga människor är förebilder och någon som tror på en, berättade Masireh – själv en inspirerande förebild.

Tanken med Öppet Husträffen på Stadsmuseet var att ge ungdomarna en bild av Göteborgs historia. Göteborgs kulturchef Björn Sandmark tog oss på en resa från de första bosättningarna i Sandarna för 8000 år sedan till dagens Göteborg. Göteborgs framgångsrika historia är också historien om djärva människor och framgångsrika företag, som genererade välstånd för staden och dess invånare.

– Göteborg byggdes av människor från norra Europa. Nu utvecklas det av människor från hela världen, sa Björn Sandmark till ungdomarna i salen, de flesta med en bakgrund i andra länder och kulturer. Nu skall de vara med och bygga det nya Göteborg, men många av dem har inte jobb, inte ens praktikplatser – ett dåligt sätt att ta tillvara talang och vilja.

Göteborg har gått från att vara en renodlad industristad till att också vara en kunskaps-, kultur- och evenemangsstad. Men utan ett framgångsrikt näringsliv som skapar arbeten och ekonomiska resurser till samhället kommer staden att gå baklänges. Göteborg och Västsverige är visserligen alltjämnt nordens industriella centrum. Vi har fortfarande stora, fina företag som Volvo AB, Volvo Cars, Astra Zeneca, Ericsson, Stena och SKF och många spännande små och medelstora bolag, men det kommer inte att räcka. 

I fredags kunde Volvo och Göteborg berätta att staden skickligt tagit hem kampen om målgången i Volvo Ocean Race i konkurrens med 72 andra hamnstäder. På samma sätt behöver Göteborg konkurrera om och ”lägga anbud” på företagsetableringar, men också på att ha kvar de företag vi redan har för konkurrensen om företagen är knallhård. Göteborg (och för den delen hela Sverige) måste sätta till stora resurser och göra ordentliga ansträngningar för att både behålla och locka till sig forskning, design och produktion.

Politiker varken kan eller skall skapa idrottsevenemang eller operaföreställningar. Men de kan skapa förutsättningarna. På samma sätt kan de inte skapa företag, men de kan och måste skapa de allra bästa förutsättningarna för ett globalt konkurrenskraftigt näringsliv. För det behövs lokal samling. Annars lär vi varken kunna erbjuda ungdomarna i Stadsmuseets sal arbeten eller skapa ”den goda staden”.

Göteborg har emellertid stora fördelar framför många andra städer. Göteborg är varken för litet eller för stort. Här finns egentligen allt utan att staden blir otymplig. Vi har utmärkta högskolor, ett stort och komplett sjukhus i Sahlgrenska, vi har hamnen och ett rikt kulturliv, vi har idrott och restauranger I toppklass. Vi har rent vatten, fin natur och inte minst: Vi har göteborgarna med sin vana att gå egna vägar, att samarbeta för det gemensammas bästa, att söka sig ut i världen och våga. Vi har nya göteborgare med nya idéer. Vi har faktiskt ”världens” chans!