Foto från den svenska kustbevakningen/AP visar läckaget i Östersjön.
Foto från den svenska kustbevakningen/AP visar läckaget i Östersjön.

Karin Pihl: Vi borde lyssnat på varningarna om Nord Stream

Bygget är en historia präglad av naivitet och korruption. Oavsett vem som saboterat gasledningarna kan Nord Stream inte betraktas som något annat än ett misslyckat projekt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På måndagen upptäckte danska, norska och svenska seismologer kraftiga undervattensexplosioner. Senare på måndagen fick svenska Sjöfartsverket rapporter om att fartyg upptäckt bubblor på vattenytan kring den danska ön Bornholm.

Vem eller vilka som utfört sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön, som löper mellan Ryssland och Tyskland och ägs till majoriteten av det ryska energibolaget Gazprom, är ännu oklart. Något de flesta är överens om är att de fyra läckorna som upptäckts är en medveten handling. Frågan är bara varför. Enligt många bedömare är Ryssland en trolig kandidat. Syftet kan vara att skapa osäkerhet, eller att få till en anledning att öka den marina närvaron i Östersjön. Eller att slå in en kil mellan USA och Europa genom att anklaga USA, som länge varit motståndare till gasledningen, för att ligga bakom sabotagen. Men det är än så länge bara spekulationer. Kreml har avfärdat misstankarna med argumentet att det vore irrationellt för Ryssland att förstöra sina egna ledningar.

ANNONS

Varken Nord Stream 1 eller 2 var i bruk. Som en del av energikriget mellan Ryssland och EU har gasflödet i den förra varit avstängt. Den senare hann inte tas i bruk och få tror att det någonsin kommer att ske. Men det fanns ändå gas kvar i ledningarna. Det kommer att ta en vecka eller två innan gasen läckt ut och det går att starta en brottsplatsundersökning, enligt den danske försvarsministern Morten Bødskov (DR 28/9).

LÄS MER: Göteborgs dolda makthavare är det kinesiska kommunistpartiet

Det finns ändå några viktiga slutsatser som vi redan nu kan dra, trots att vi ännu inte har någon information om vem som ligger bakom och vad som är motivet. Den mest uppenbara är att Nord Stream aldrig borde ha byggts och att de farhågor som trots allt fanns till viss del har besannats. Hela projektet är en kombination av önsketänkande och korruption. Historien går tillbaka till slutet av 1990-talet, ett årtionde som till stor del präglades av idén att länder man handlar med krigar man inte med. Den tyske förbundskanslern Gerard Schröder kallade på den tiden Putin för ”en riktig demokrat” och bygget av Nord Stream 1 var ett sätt att stärka banden mellan länderna. Två veckor efter att Schröder förlorat makten till Angela Merkel, som fortsatte projektet, fick han en topptjänst på Gazprom.

ANNONS

Det fanns de som från början varnade att Nord Stream skulle kunna utgöra ett säkerhetsproblem. Som DN avslöjat påtalade experter från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) redan 2007, några år innan den första gasledningen började byggas, för riskerna med bygget. FOI menade att gasledningen skulle kunna användas som ett svepskäl att öka den militära närvaron i Östersjön. Men den dåvarande svenska regeringen ansåg att det inte fanns några juridiska möjligheter att stoppa bygget, som går genom Sveriges ekonomiska zon. Så här i efterhand framstår regeringens beslut som en feg eftergift åt EU och Tyskland.

Det får vi äta upp nu. Även om det skulle vara så att det är en annan aktör än den ryska staten som ligger bakom skadorna kommer det att vara ryska fartyg som flockas kring Bornholm för att försöka laga läckorna.

Om något har Rysslands krig i Ukraina och den efterföljande energikrisen visat att el inte är som vilken vara som helst. Energipolitik och infrastruktur kan inte reduceras till en fråga om handel på en fri marknad där alla ska få vara med. Om något skulle hända med energiförsörjningen sätts hela samhället, från sjukvården till mobilnätet, på prov. Det påverkar inte bara ekonomin utan också totalförsvarsförmågan.

ANNONS

Att göra sig energiberoende av Ryssland var en ovanligt usel idé. Och dessvärre håller vi på att upprepa misstaget, fast denna gång lägger vi vår energiförsörjning i händerna på en annan totalitär stat, nämligen Kina. Landet investerar stort i vindkraft runt om i världen, däribland i Europa. Det statliga kinesiska bolaget CGN står exempelvis för en femtedel av investeringarna i svensk vindkraft. Ett annat kinesiskt statligt bolag vann tidigare i våras en upphandling i Tyskland om ett vindkraftsbygge som ska förse 1,2 miljoner hushåll med ström. Dessutom har Kina visat stort intresse i att investera i kärnkraft i Europa, något som dock visat sig gå trögare.

Kinesiska vindkraftsparker är inte lika illa som rysk gas. De förra går inte att stänga av från en dag till en annan på samma sätt. Men det ger ändå den kinesiska staten ekonomisk makt vilket kan användas som politiskt påtryckningsmedel.

LÄS MER: Rysk-tyska gasledningen borde aldrig ha byggts

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS