Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Vet Strandhäll vilken politik hon driver?

Annika Strandhäll säger att frågan om aktivitetsersättning är prioriterad, samtidigt hänvisar hon till en utredning som berör andra frågor. I ett välfärdsland som Sverige måste funktionsnedsatta kunna handla mat utan att behöva vända på varje krona.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

27-årige William Kvarnåker i Ljusdal har Aspergers syndrom och klarar inte av att arbeta. Hans läkare, personalen på hans dagliga verksamhet och Arbetsförmedlingen är överens om detta – men Försäkringskassan är av en annan uppfattning. Förra året började myndigheten tillämpa hårdare bedömningar vilket resulterade i att Williams arbetsförmåga skrevs upp från noll till minst 75 procent.

I Williams beslut stod att han klarar av ett ”anpassat arbete med handledning i alla uppgifter”. Men det arbete som han på pappret skulle kunna utföra finns inte i verkligheten. William blev av med sin aktivitetsersättning och tvingas nu söka socialbidrag varje månad. Han berättar för SR att han fått spara in på mat, eftersom det är den enda kvar som går att dra ner på.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) berättade förra året för SVT att hon ”blir förtvivlad” över Williams situation. Strandhäll var ”övertygad” om att lagen behöver ses över och lovade att det skulle ske förändring om regeringen fick fortsätta.

Det har snart gått ett år sedan dess. Men William – och många andra i hans situation – tvingas fortfarande söka socialbidrag varje månad. Den förändring som Strandhäll utlovade innan valet verkar dröja; regeringen arbetar för närvarande inte alls med frågan om aktivitetsersättning.

När Strandhäll förra året kommenterade Williams fall hänvisade hon till en utredning som regeringen tillsatte i april 2018. Men den utredningen, som leds av Claes Jansson, berör arbetande personer som blir sjuka – inte personer med funktionsnedsättningar som inte kan arbeta alls.

När P4 Gävleborg nyligen frågade Strandhäll om detta svarade hon svävande att Jansson har ett uppdrag att se över ”flera olika delar av vår sjukförsäkring” och att han har mandat att lägga lagstiftningsförslag. Jansson själv är dock tydlig med att hans utredning inte berör aktivitetsersättning. Vet inte ministern vad hennes egen utredning syftar till?

Strandhäll säger i intervjun att frågan är prioriterad, samtidigt hänvisar hon till en utredning som berör andra frågor. För att citera Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott: ”Antingen är Annika Strandhäll okunnig om vilka frågor utredningarna faktiskt ska behandla, eller så försöker hon avsiktligt förleda väljarna”.

Personer med funktionsnedsättningar måste kunna leva ett drägligt liv i Sverige, även om de inte har förmåga att arbeta. Personer som har en långvarig eller till och med permanent nedsatt arbetsförmåga är i behov av ett långsiktigt stöd i stället för att varje månad behöva gå till Socialtjänsten.

När William får frågan om vad han längtar efter svarar han att han vill kunna gå in i en vanlig mataffär och lägga vad han vill i matkorgen utan att behöva tänka på vad det kostar. I ett välfärdsland som Sverige måste funktionsnedsatta kunna handla mat utan att behöva vända på varje krona.