Varmt välkomna till Göteborg 2018!

Var finns kämpaglöden för Nordens största, bredaste, mest myllrande, öppna och mångfasetterade bokfest? Vore det inte på sin plats att hela bokbranschen och Författarsverige med kraft stod upp för den fria, öppna arena som Bokmässan är?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det är svårt att inte bli nerstämd när man tar del av Bokmässans efterbörd.

I ett antal artiklar efter mässan har vi nu kunnat läsa om den dåliga besöksstatistiken och förläggares och författares besvikelse över förlorade besökare och intäkter. Det är lätt att förstå att många små utställare får bekymmer när intäkterna sviker. Givetvis är det inte heller bra för de stora.

Men: Bokmässan 2017 var bara ett år av 33 med i stort sett obrutna framgångar både för mässan och för utställarna. Många år har över 100 000 människor besökt bokfesten under fyra dagar. Författare har mött sin publik. Förlagen har sålt böcker. Bibliotekarier och lärare har fått inspiration och fortbildning. Mängder av seminarier, debatter och samtal har berikat deltagare och besökare. Göteborg har myllrat och pulserat.

ANNONS

I år blev det alltså sämre. Tio procent ner på torsdagen och fredagen, hela 35 procent färre besökare på "nazistlördagen" och totalt för alla dagarna minus 25 procent. Måhända har den överupphetsade debatten om och de ständiga attackerna på Bok och Bibliotek för dess beslut att låta Nya Tider ställa ut bidragit till de lägre publiksiffrorna. Maria Källson, vd för Bokmässan, berättade att av de nära 7000 artiklar, som skrivits om årets mässa, så har de flesta handlat om debatten om Nya Tider.

Det är dock ställt utom allt tvivel att det är nazisternas demonstration som var den stora "boven i dramat". Människor var fullt begripligt oroliga för våldsamheter och många stannade hemma. För det kan knappast mässledningen hållas ansvarig, även om somliga gjort illvilliga försök åt det hållet.

Vad säger då förlagen?

Bonnierförlagen såg sin försäljning sjunka med 20 procent.

-Det är oroväckande, men vi har avtal med mässan ytterligare ett år. Det skall vi nog fullfölja. Vi får nu vänta på att se hur mässan agerar, sa Bonnierförlagens försäljningsdirektör. Förlagets vd Håkan Rudels verkade också tveksam:

-Fortsätter mässan att tappa besökare på det här sättet och de här gängen inte slutar med att ställa till bråk utanför, får vi nog ta oss en ordentlig tankeställare om vår närvaro där.

ANNONS

Norstedts tappade 16 procent i försäljning.

-Nu skall vi utvärdera och diskutera vilka lärdomar vi kan dra, sa kommunikationschefen Olle Lidbom, som dock tror att "alla förlag är måna om att det fortfarande finns en stor och central mötesplats för förlag, författare och läsare.

Andra förlagschefer skall utvärdera hur de gör nästa år. Någon menar att mässan måste bryta en "negativ uppmärksamhetsspiral" och "återvinna förtroendet och lusten hos sina besökare". Förläggareföreningens ordförande Eva Gedin samlar in åsikter från förlagen. De vill veta hur Bokmässan ser på Nya Tiders närvaro och säkerheten men framför allt "hur de skall göra för att återupprätta den unika plats som mässan och vi tillsammans har byggt upp under många års tid".

­ Det är hög tid att vi får tydliga besked från mässan, sa Gedin.

Andra talar om dålig stämning, instängdhet och tomma lokaler, en mässa "besudlad och befläckad". Det jublas över de alternativa scenernas framgångar. Bokmässan avkrävs svar och ansvar för företeelser som den rimligen inte kan ta ansvar för. Bilden av ett till stora delar självförvållat debacle växer fram och mässans existens börjar sättas i fråga.

Varför verkar så många vara uppgivna och viljelösa? Var finns kämpaglöden för Nordens största, bredaste, mest myllrande, öppna och mångfasetterade bokfest? Vore det inte på sin plats att hela bokbranschen och Författarsverige med kraft stod upp för den fria, öppna arena som Bokmässan är? Eller tänker man låta yttrandefrihetligt godtycke och nazister vinna?

ANNONS

Skall besökssiffror och intäkter ett enda år få gå före principer och viktiga värden? Skall grumliga argument, brist på proportioner och illvillighet få fördärva en av landets och årets största arenor för fria, vida och öppna åsiktsutbyten?Skall en nazistisk pöbelhop tillåtas skrämma bort deltagare och besökare från Bokmässan och Göteborg?

Nej, säger cheferna för 15 bokförlag - Polaris, Tukan, Bladh by Bladh, Brombergs, Mondial, Louise Bäckelin förlag, Sekwa, En bok för alla, Bookmark, Lind&Co, Volante, Historiska Media, Printz Publishing, Piratförlaget och Fri Tanke. I debattartikeln i DN visar de precis det passionerade försvar för Bokmässan som man har anledning att förvänta sig av Litteratursverige.

"Vi vill ta tillbaka Bokmässan. Den bokmässa som är ett nav för möten, samtal och debatt. En bokmässa som syftar till att öka bildning, förståelse och öppenhet och med demokrati och yttrandefrihet som oinskränkta ledord. Den bokmässa vi älskar".

Förläggarna avslutar: "Låt oss tillsammans skapa förutsättningar för att nästa års mässa blir den bästa någonsin...En bokmässa som vågar ta samtalet. Vi ses i Göteborg 2018."

Jag är övertygad om att vi är väldigt många i vår stad som är oerhört stolta över Bokmässan och säger: Mycket välkomna till Göteborg. På samma sätt som vi till extremister av alla de slag säger: Håll er borta!

ANNONS

Men det räcker inte att säga. Göteborg måste också göra! Staden och ordningsmakten måste se till att nazister och andra våldsverkare aldrig kommer i närheten att störa eller skrämma. Det gäller inte bara Bokmässan utan alla stora evenemang vi har i Göteborg: Way out West, Filmfestivalen, Gothia Cup, Partille Cup, konserter, idrottsarrangemang och politiska möten.

Så välkomnar vi på riktigt!

ANNONS