Bawar Ismail: Varför ska göteborgarna finansiera en problemskola?

En färsk dom slår fast att Göteborgs Stad måste betala ut skolpeng till den skandalomsusade Römosseskolan. Nu måste politikerna agera.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vad krävs för att få stopp på en problemskola i Sverige, egentligen? Könsuppdelad undervisning och påtvingade bönestunder för eleverna räcker tydligen inte. Inte heller det faktum att skolans mångårige rektor, som först i våras fick sparken och som har en historia av samröre med islamister, har varit tillräckligt för att myndigheter ska agera.

Okej. Men om skolans bankkonto är fryst, Ekobrottsmyndigheten utreder den sparkade rektorn för ekonomiska oegentligheter och en utomstående organisation med kopplingar till Muslimska brödraskapet stöttar skolan ekonomiskt? Är inte det tillräckligt för att åtminstone avvakta med ekonomiskt stöd till verksamheten?

Tydligen inte. Alla ovanstående exempel rör Römosseskolan. Ändå får skolan fortsätta sin verksamhet. Och Göteborgs tingsrätt har i veckan slagit fast att Göteborgs Stad måste betala ut skolpengen till Römosseskolan. Det rör sig om en summa på omkring 20 miljoner kronor som kommunen sedan juni har deponerat hos Länsstyrelsen. Skolinspektionen och grundskoleförvaltningen anser nämligen att den oklara ägarfrågan som föranledde kommunens åtgärd är utredd.

ANNONS

LÄS MER: Skolor som Römosseskolan bör läggas ner

Men än är striden om Römosseskolan inte över. Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) är beredd att överklaga domen. Det vore ett klokt beslut som många göteborgare förmodligen skulle stödja.

I grunden handlar detta om medborgarnas förtroende för samhällskontraktet. Få göteborgare önskar nog att deras skattepengar slussas vidare till en skola med så skumma förhållanden som Römosseskolan. Bara skolans historia av könsuppdelad undervisning, obligatoriska bönestunder och en islamist till sparkad rektor får nog de flesta att tveka till att vilja stödja verksamheten.

Römosseskolan har i skrivande stund inte ens ett aktivt bankkonto, föreningens bank har fortfarande fryst det. Folkvalda lokalpolitiker måste rimligtvis ha möjligheten att säkerställa att kommuninvånarnas skattepengar inte hamnar i sådana suspekta verksamheter.

När Axel Darvik i juni offentliggjorde att skolpengen till Römosseskolan skulle frysas sågs det som ett lovande trendbrott. Äntligen vågade en kommun agera mot en av de många problemskolor som finns i Sverige. Men om veckans dom från tingsrätten står sig betyder det att kommunpolitiker i praktiken står maktlösa inför dessa skolor.

I stället ska de rulla tummarna i väntan på eventuella besked från Skolinspektionen, samma myndighet som knappt gjorde något åt det faktum att en islamist var rektor för Römosseskolan i flera år.

ANNONS

LÄS MER: Rätt att dra in skolpengen till skandalskolan

LÄS MER: Römosseskolan tar strid för skolpengen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS