Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snacka om en poliskår som är bakbunden, förhindrad från att agera mot rånvågen som drabbat Göteborg och resten av riket. Bild: Johan Nilsson/TT
Snacka om en poliskår som är bakbunden, förhindrad från att agera mot rånvågen som drabbat Göteborg och resten av riket. Bild: Johan Nilsson/TT

Bawar Ismail: Varför agerar inte regeringen mot rånvågen?

En ny rånvåg har drabbat Göteborg. Nu måste makthavarna ta den ökade brottsligheten på allvar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Rånvågen fortsätter. De senaste veckorna har Göteborg drabbats av flera personrån i centrum. Förövarna har i flera fall glidit runt på elsparkcyklar och hotat till sig smycken, plånböcker och mobiler. Rånvågen drabbar unga och äldre. Tidigare i juli rånades en äldre kvinna i 70-års åldern utanför sin bostad av två gärningsmän. Inte ens utanför sin egen dörr tycks man gå säker mot banditer. Enligt Göteborgspolisen är det ovanligt många personrån just nu.

När GP kartlade personrånen förra sommaren framgick att antalet anmälda personrån hade ökat kraftigt i kommunen (GP 24/7-2020). Trots coronapandemin hade Göteborgspolisen fått 458 anmälningar under första halvåret 2020, jämfört med 408 ärenden under samma tidsperiod 2019.

Men det är inte bara Göteborg som drabbats av rånvågen. En snabb genomgång av lokala och nationella medier ger rubriker om rånvågor i exempelvis Malmö, Stockholm, Västerås, Gävle och Borås. Siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) och nationella trygghetsundersökningen pekar på att andelen svenskar som utsatts för personrån ökat stadigt sedan 2015. Då uppgav cirka 0,7 procent av befolkningen att de blivit rånade, jämfört med 1,5 procent år 2019.

Det är framför allt unga som rånar andra unga. De kommer allt för lätt undan. En gärningsperson under 15 år blir inte föremål för någon påföljd, det blir raka vägen till socialtjänsten i stället. Och nya häktningsregler för minderåriga har inte gjort polisens utredningsarbete något enklare.

En person under 18 år kan nämligen bara häktas om det finns synnerliga skäl. I praktiken innebär det att polisen kan gripa en misstänkt rånare som sedan går fri på gatan samma dag, redo att begå nya brott eller hota vittnen och brottsoffer till tystnad. Snacka om en poliskår som är bakbunden, förhindrad från att agera mot rånvågen som drabbat Göteborg och resten av riket.

Och vad gör politikerna? I snart åtta år har regeringen Löfven haft möjlighet att agera mot ungdomsrånen och den allt mer framträdande brottsligheten i folks vardag. Sedan årsskiftet kan domstolarna förvisso dela ut ungdomsövervakning för unga lagöverträdare. Och regeringen vill även slopa straffrabatten – men enbart för 18-20-åringar. Några åtgärder för att göra det enklare att frihetsberöva unga misstänkta har man inte presenterat.

Detta är vad Socialdemokraterna gett svenska folket efter två mandatperioder vid makten.

Men det behöver inte vara så här. Efter nästa riksdagsval kan Sverige förhoppningsvis få en regering som tar ett nytt grepp om kriminalpolitiken och som inser att samhället måste sätta brottsoffer och allmänhet främst. Tryggheten på gator och torg måste återvinnas.