Jan Emanuel: Varför höll vi inte fast vid Tegnells linje?

Om samhället hade hållits öppet samtidigt som vi skyddade riskgrupper hade mycket ensamhet och psykisk ohälsa kunnat undvikas under pandemin.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Vi borde inte slutat lyssna på Anders Tegnells enkla och sakliga uppmaningar som baserades på värdet av ett öppet samhälle: Tvätta händerna, skydda riskgrupper och invänta flockimmunitet och eventuellt vaccin. Hade regeringen bara följt sitt eget råd och ”hållit ut” så hade vi kunnat säga: ”Vad var det vi sa" till andra länder.

Corona är politiskt känsligare än både integration och jämställdhetspolitik. Det säger en del. Samtliga partier duckade först bakom regeringen som duckade bakom tjänstemän som duckade bakom en myndighet som pratade genom Tegnell. Och det var bra, för då fanns det en strategi baserad på kunskap.

Sedan fick rädslan överhanden. Regeringsföreträdare satte upp fingrarna i luften, kände vartåt det blåste och utefter det lanserade man olika restriktioner. Man tävlade med regeringar i andra länder om att visa sig handlingskraftig. Man hade slutat lyssna på Tegnell och skickade i stället ut tjänstemän att kontrollera så ingen drack alkohol efter kl 23.00, inte satt i baren eller stod upp.

ANNONS

Alla skulle tala i politisk kanon, avvikande röster som trodde på andra lösningar än att gravt inskränka människors frihet kunna räkna med att också få avvika från sin position.

LÄS MER: Nej, regeringen har inte gjort allt fel

Jag hade inte förstått frågans känslighet när jag bara några månader in i pandemin, den 2 maj 2020, uttalade mig i Veckopanelen (tidningen Kvartal). Jag sa: "Min övertygelse är att paniken kring pandemin är väldigt mycket mer skadlig än pandemin som sådan.” Exakt den positionen har jag hållit sedan dess. Jag trodde inte att det ställningstagandet skulle uppfattas som provokativt och röra upp känslor.

Den 25 Januari 2021 skrev jag i en debattartikel i Norrtelje tidning: ”Enligt preliminära siffror från SCB så var dödligheten 2020 0,94 procent. Om jag läser siffrorna rätt så är det lägre än många andra år på 2000-talet. Gällande corona generellt så tycket jag att vi ska skydda riskgrupper och hålla samhället öppet. Jag tror konsekvenserna av att stänga ner ett samhälle är långt värre än viruset i sig.” Jag upprepade liknande argument i olika medier och förvånades alltid av den ilska det väckte.

När jag började skriva för GP så var mitt första uppdrag att göra en spaning inför 2021. Jag skrev bland annat: ”Coronarestriktionerna börjar ifrågasättas. Finns det en tredje, öppnare väg?” Det blev inte så 2021, Men nu tror jag vi är där.

ANNONS

Det kommer göras mätningar på hur olycka och psykisk ohälsa har ökat på grund av påtvingad ensamhet, stängda skolor och annat vi kunnat undvika genom att stå fast vid Tegnells linje. Vi kommer kunna räkna på vilka enorma kostnader politiska beslut tagna av rädsla kostat Sverige och världen. Statistik kommer att ses över och ifrågasättas, diskussionstabut som fått poddare och andra att bli deplattformerade kommer att luckras upp.

Jag skulle kunna säga: ”vad var det jag sa?”

Fotnot: Jag har tagit två sprutor, väntar på den tredje, gissar på en fjärde och blir inte förvånad av en femte. Jag tog sprutorna frivilligt och så tycker jag det ska vara.

LÄS MER: Tänk om terapi är bästa medicinen vid postcovid

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS