Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Var det Trump som talade i Lidköping?

Retorik med protektionistiskt anslag är inte rätt sätt att säkra landsortsröster.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Donald Trumps seger i det amerikanska valet verkar ha gjort intryck på de socialdemokratiska partistrategerna. Stefan Löfven har nu gjort en tredagarsresa i Sveriges eget rostbälte, för att använda samma ord som för de amerikanska områdena med nedlagda bruk. 

Under tisdagen kom turen till Skaraborg där Löfven gjorde nedslag i Tidaholm, Skövde och Lidköping - förvisso inte avfolkningsbygder men orter där de politiska etablissemangen utmanas. För tio år sedan fanns Sverigedemokraterna inte i Skaraborg. Nu är SD större där än genomsnittet för riket. Utvecklingen har gått fort. I valet 2010 fick SD 5,8 procent av skaraborgarnas röster, i riksdagsvalet år 2014 fick de 14,8 procent. 

I Lidköping gjorde Löfven tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ett utspel om stöd med en miljard kronor till svensk livsmedelsproduktion. Bucht förklarade bland annat satsningen med att Sverige har ett handelsunderskott på 47 miljarder. Utvecklingen ska vändas och tiotusentals av jobben som förlorats ska återskapas. ”Vi måste ta tillbaka de jobben”, citeras landsbygdsministern i Expressen 7/2. 

Vill man vara elak känns några av grunddragen i Trumps retorik igen. Handelsunderskott och jobb som gått förlorade ska tas tillbaka. Handel och produktion ses underförstått som ett nollsummespel mellan nationalstater, där man förlorar om jobben flyttar till andra länder. Medicinen är riktade insatser till utsatta branscher.

Visst är det bra att Sverige får en livsmedelsstrategi. Men politiker ska vara aktsamma med att tala om att man som nation ska ta tillbaka jobb eller att handelsunderskott i en viss bransch är ett misslyckande. Annars låter man som LO:basen Karl Petter Thorwaldsson när han skanderade ”inte en ärta ska flytta till Tyskland”. 

Det vore bättre om regeringen betonade att vi är ett land som blivit vad vi är tack vare frihandel, ständig specialisering och en god förmåga till omställning. Människor i Skaraborg kommer inte att arbeta med samma yrken som sina föräldrar eller farföräldrar lika lite som att människor i Stockholm kommer att göra det. Förändring är konstant i en välfungerande ekonomi.

Vill regeringen hejda SD:s tillväxt i landsorten vore det bättre om den fokuserade på grundläggande samhällsservice som till exempel närvarande polis i alla kommuner. Och migrationspolitiken måste skötas på ett sätt som inte slår sönder kommunernas ekonomi eller gör lokalsamhället otryggt.