Låt inte politiska partier kapa Hammarkullekarnevalen.
Låt inte politiska partier kapa Hammarkullekarnevalen. Bild: Jonas Lindstedt

Vänsterpartikarneval i Hammarkullen

Att Hammarkullekarnevalens funktionärer går runt med Vänsterpartiets partiemblem fasttryckt är direkt olämpligt. En populär men i hög grad skattebetald folkfest bör inte politiseras på det sättet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Hammarkullekarnevalen är uppskattad bland göteborgarna. Karnevalen som kännetecknas av dans, musik och mat från hela världen är en stor folkfest med tiotusentals besökare. Festivalen har dock haft ekonomiska bekymmer och var nära att få ställa in i år om inte kommunala Bostadsbolaget gått in med pengar i sista stund (GP 25/5). Dessutom sponsras Karnevalen av både Göteborgs Stad och Göteborgs Energi (samt Västra Götalandsregionen). Den är med andra ord i hög grad beroende av kommunala skattepengar.

Mot den bakgrunden blir det minst sagt märkligt att festivalens funktionärer går omkring med Vänsterpartiets partiemblem i färgtryck. Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dadgostar, var även talare på karnevalen.

ANNONS

Alla partier kan betala för att få sitt tryck på funktionärernas tröjor, men enligt källor i Moderaterna har den här informationen inte gått ut likvärdigt till partierna. Och är det någon som på allvar tror att funktionärerna skulle gå runt med Sverigedemokraternas partiemblem om de var det enda parti som betalade för det? Nästa mandatperiod kanske Nyans vill köpa sig plats.

Upplägget att enskilda partier kan köpa sig officiell reklamplats på en kommunalt bekostad festival är helt enkelt olämpligt, och bidrar i sig till att inte alla blir representerade. Det är förstås en sak att bjuda in alla partier att närvara med egna arrangemang eller i debatter. Det är en annan sak att sudda ut gränserna mellan kommunala bolag, partier och arrangörer. Det är vilseledande både för besökare och skattebetalare och politiserar karnevalen.

Att Vänsterpartiet framstår som huvudsponsor blir inte bättre av att V ingår i det nuvarande majoritetsstyret och att partiets gruppledare Daniel Bernmar är det kommunalråd som har ansvaret för tilldelningen av pengar till föreningslivet, en fråga han profilerat sig på att stärka.

Det här är en hopblandning av roller som varit typisk för Göteborg, men som inte desto mindre är problematisk. Enskilda partier ska varken direkt eller indirekt skaffa sig gräddfiler för skattepengar. I stadens policy för sponsring framhålls likabehandlings- och objektivitetsprincipen. I praktiken ägnar man sig åt ett gungfly. Bäst vore om arrangörerna bakom Hammarkullefestivalen själva tog initiativ till att ändra detta upplägg. Ska man sponsras av skattemedel får man avstå från partipolitik. Annars bör fullmäktige förtydliga vad som gäller.

ANNONS
ANNONS